Halsiz kalmadan diyet Yapmak yazımızda hızlı diyetlerden uzak durmanın faydasını, kilosunu koruyan kişilerin az olmasını, diyet yaparken ölçülü olmayı ve zayıflama süresinde sabırlı olmanın zayıflamada ki en önemli unsur olduğunu yazdık.
Halsiz Kalmadan Diyet İçin Hızlı Diyetlerden Uzak Durun
Senenin en çok kilo alınan ayları Mart ve Nisan aylarıdır. Bu aylarda alınan kilolar gözünüzü korkutmasın. Kış sonunda herkes daha fazla yağlanır. Yaza doğru ise kilolar yavaş yavaş gitmeye başlar. Özel zayıflamak isteyen kişiler hızlı kilo vaat eden diyetleri uygulamamalıdır. Kişiye özel belirlenmelidir. Hızlı diyetler sağlıksız beslenme düzeni oluşturur. Şok diyet diye de bir kavram yoktur. Halsiz kalmadan diyet yapmak önemli olandır. Hazır programları kişiler uygulamamalıdır. Profesyonel destek alınmalıdır. Kişiler diyet uygularken ideal kilolarına geldiklerinde uygulamış oldukları diyetlerine devam edebilecek özellikte diyetleri olmalıdır. Kişinin ideal beslenme düzenini hayatı boyunca devam ettirmesi gerekir. Aksi halde uyguladığı diyet işe yaramayacaktır. Diyet bittikten sonra yavaş yavaş kişi eski haline dönecektir. Bu yüzden uygulanılan diyet veya beslenme biçimi, tüm hayatı boyunca uygulanılacak türde olmalıdır.
Herkes kilo verebiliyorken, kilosunu koruyan kişi sayısı çok azdır. Asıl olan zayıflanıldığı zaman olan kiloyu korumaktır. 5 yıl içinde zayıflanılan kilo korunmalıdır. Hayat tarzları sağlıklı beslenme ile birleşiyorsa kilo kaybı korunabilmektedir. Hedeflerin tutarlı olması gerekir. İdeal kilo yerine ideal kilo aralığı hedef alınmalıdır. İdeal sağlıklı kiloya odaklanılması gerekir. En düşük kilo en iyi kilo değildir. Bu durum genç kızlarda çok yaygındır. Kişi diyet yapacaksa, kendisi halsiz kalmadan diyet yapmalıdır. Aksi halde eskisinden fazla kilo alımı yaşanacaktır.
Diyette Ölçülü Olmak
Beslenmenin en önemli kurallarından birisi de ölçüdür. Diyet uzmanları kişilere sürekli olarak ölçülü gıdalar tüketmesini önerir. Bu ölçüler kişilere az gelerek aç kalmalarına neden olur. Normalde bu gıdaların yetmesi gerekir. Kişiye doyacağı kadar gıda ölçüleri vermekte gerekir. Kişi ne kadar az yerse o kadar iyi diye bir durum söz konusu değildir.
Zayıflama Sürecinde Sabır
Bazı zamanlarda hedef olarak 20 kilo kararı alınmıştır. 20 kilonun 10 kilosu verildiği zaman kilo daha aşağıya inmeyebiliyor. Bu durumlarda metabolizma yerinde durmaktadır. Kişi buralarda sabırlı olmalıdır. Zayıflama sürecinde tartıda sürekli bir kayıp olmasını beklemek hatadır. İyi beslenenler tartıdaki kilosunun azalmamasından endişe duymamalıdır. Zayıflama süreci tartıya endeksli olmamalıdır. Kişiler iyi beslendiği sürece ve egzersiz yaptığında kilo direnci bir zaman sonra kırılacaktır. Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle iştah birazcık daha azalmaktadır. Güneşe maruz kalan insanlar daha az yemek ister. Güneş ile birlikte iştah birazcık kapanmaktadır.
İyi beslenmek ve zayıflamak kolay bir süreç değildir. Öyle olsaydı günümüzde her 3 kişiden 2’si obez olmazdı. Disiplin ve program isteyen bir durumdur. Probiyotik içeriği yüksek olan gıdalar almak faydalı olacaktır. İşlenmiş ürünlerden uzak durun. Akdeniz beslenmesi salıklı beslenme çeşidi olurken, batılı beslenme çeşidi hastalıklara neden olmaktadır. Özellikle fast food gıdalar sağlıksız beslenme kaynağıdır. Diyetlerde karbonhidrat alımını sıfırlamak doğru değildir. Dengeli beslenmek en iyisi olacaktır. Düzenli uyku kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Halsiz Kalmadan Diyet Yapmak-Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Akbulut’un videosundan yardım alınmıştır.