Günlük Uyku İhtiyacı ve Beynin Uykuda Temizliği

Günlük Uyku İhtiyacı Dr. Serkan Karaismailoğlu

Günlük Uyku İhtiyacı ve Beynin Uykuda Temizliği yazımızda 75 yaşına kadar yaşayan normal bir insan, hayatının 25 senesini uykuda geçirir. Günde 8 saat uyuduğumuzu kabul edersek 25 yılımızı uyku modunda yaşarız. Amerika Ulusal Uyku Vakfı‘nın yapmış olduğu çalışmalara göre belirli yaş dönemlerinin ne kadar uyuması gerektiği belirlenmiştir.

Günde Kaç Saat Uykuya İhtiyacımız Var? Günlük Uyku İhtiyacı Ne Kadar?

  • 0-3 aylık 14-17 saat
  • 4-11 aylık 12-15 saat
  • 1-2 yaş arası 11-14 saat
  • 3-5 yaş arası 10-13 saat
  • 6-13 yaş arası 9-11 saat
  • 14-17 yaş arası 8-10 saat
  • 18-64 yaş arası 7-9 saat
  • 65 yaş üstü 7-8 saat

Yaşlara baktığımızda ilk 5 yaşına kadar hayatımızın yarısı uykuda geçer. Yaş ilerledikçe bu süre kısalır. Tüm hayatımıza baktığımızda ise ömrümüzün 3/1’i uykuda geçer.

Uyku Problemleri-Çocuk uykusu

Az Uyumanın Zararları

İnsanlık, 1950 yılına kadar beynin uyku sırasında kendini kapadığına inanıyordu. Günümüzde ise uyku sırasında, gün içerisinde öğrenilen şeyler pekiştirilir ve uzun süreli kullanım için depolanır. Ayrıca vücut için gerekli onarıcı düzenlemeler uyku sırasında yapılır. Az uyumak öğrenme güçlüğüne, görme bozukluğuna, baş ağrısına ve mide sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca yeterli uyku alamama nedeniyle kilo artışı ve soğuk algınlığına yakalanma riski artmaktadır. Duygusal açıdan ise dengesiz davranışlar oluşmaya başlar. Az uyuduğunuzda kafanız sepet gibi olur.

Epilepsi Hastalığı Nedir

Enerji Emici Beyin

Beyin, sahip olduğumuz bedenin sadece %2’sini kaplar. Bununla birlikte beyin harcamış olduğumuz enerjinin %20’sini tek başına harcamaktadır. Beyinde muazzam bir çalışma ve enerji kullanımı vardır. Enerji kullanımında iki parametre çok önemlidir.

1-Enerji sağlayacak besin, 2-Enerji kullanımı sonrası atıkların atılmasıdır. Ham madde ve atıklar olarak ayrılır. Normalde vücudumuz lenf sistemi ile atıkları rahatlıkla atmaktadır. Bu durum beyin için biraz daha farklıdır. Beynin içerisindeki boşluklarda ve çevresinde beyin omurilik sıvısı bulunmaktadır. Bu sıvı berrak ve temizdir. Bu sıvı beynin içerisine giden damaları dış yüzeyi boyunca hareket ederek beynin birçok bölümüne ulaşır. Damarların dış yüzeyinden hücrelere geçen bu sıvı atık maddeleri temizler. Toplanan atıklar tekrardan bu sıvı aracılığıyla dolaşıma katılır. Bu temizlenme işlemi sadece uyuyan beyinde gerçekleşir. Bu nedenle uyku yoksunluğu nedeniyle temizlenemeyen atıklar, birçok olumsuz semptomun oluşmasına neden olur.

Yeterli miktarda uyuyarak beyninizi ve kendinizi koruyun. Hafta sonları alarm olmadan uyanmanın mutluluğunu hatırlayın. Beyniniz iyice dinlenmiş ve tüm atıkları atmıştır. Gördüğünüz üzere yeterli uyku alınmazsa, ciddi sağlık sorunları yaşanacak ve kişinin verimliliği düşecektir.

Günlük Uyku İhtiyacı ve Beynin Uykuda Temizliği-Dr. Serkan Karaismailoğlu‘nun videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir