SağlıkYaşam

Günlük Hayatı Zorlaştıran Unutkanlık Problemi

Günlük Hayatı Zorlaştıran Unutkanlık Problemi yazımızda modern hayatla birlikte öğrenilen bilgilerin hemen unutulması, unutkanlığın nelere bağlı olarak arttığı ve gereksiz bilgileri yazdık.

Günlük Hayatı Zorlaştıran Unutkanlık Sorunu Tüm İnsanlara Bulaşıyor

Son yıllarda 7’den 70’e herkes de unutkanlık arttı. Bazı yaşanan acı şeyleri unutmak iyi olsa da, insanların son zamanlarda unutkanlıklarının kendilerine dert açacak kadar yükselmesi tehlike arz etmeye başladı. Günlük yaşam içinde unutmak istemediklerimizi de unutmaya başladık. Yorgunluk ve unutkanlık hiç bu kadar gündemde olmamıştı. Daha 20 yaşında gençlerin unutkanlık sorunu oluşmaya başlamıştır. Unutkanlık sorunu büyük bir yelpaze meselesidir. Bu sorunun neresi beyin lezyonuyla, alzheimerla, demansla alakalı; neresi B12 vitamini, Omega 3, D vitamini, Demir ve Foliks asit gibi maddelerin eksikliğiyle alakalı. Hangisi beynimize ulaşmaması gereken alüminyum gibi toksik maddelerle alakalı olduğu bulunmalıdır. Bu nedenle insanlara paket çözümler sunulmamalıdır. Sorunun tam olarak neyden kaynaklandığı bulup tedavi edilmesi gerekir.

Ter Kesici-Uykusuzluk

Bilgiyi Kalıcı Hafızaya Kaydetmek

Bugünlerde yaşanan unutkanlık probleminin dikkat dağınıklığıyla alakalı olduğu düşünülmektedir. Bir şeyi hatırlayabilmeniz için o şeyi hafızanıza kayıt etmelisiniz. Kaydetmek bu işin birinci kuralıdır. Kaydetmediğiniz bilgi hatırlamanızın mümkün olmadığı bilgidir. Bilgiyi beyne kaydetmede ilk önce kısa süreli hafızaya, daha sonra uzun süreli belleğe kaydetmek için bir takım otomatik prosedürler vardır. Kişinin bu prosedürlere fırsat tanıması gerekir. Beynimize daha sonradan kullanmak için bilgileri kayıt etmediğimiz sürece yeni gelen bilgiler unutulacaktır. Örneğin; birisinden telefon numarasını isteyip aradıktan sonra o bilgiyle işiniz bitiyorsa, bu numara aklınızda kalmayacaktır. Kullandığınız telefon numarasını tekrar kullanmak için hafızanıza kayıt ediyorsanız bu kalıcı olacaktır. Öğrendiğiniz bilgileri başka bir objeyle birleştirip hafızaya alarak daha rahat hatırlayabilirsiniz. Tekrar etmek ve uykuyu tam almak bilgiyi kalıcı yapacaktır. Uyku bozukluğu hafıza eksikliği yapar. 60 yaşın altındakilerde gerçek hafıza kaybı tehdidi %1 kadar bile değildir. Kalıcı hafıza kaybından çok, geçici hafıza kaybı yaşanır. Yukarıda saymış olduğumuz vitamin eksiklileri de hafıza kaybına neden olur.

Karaciğer Yağlanması

Gereksiz Bilgilerin Beyinden Atılması Gerekiyor

Bunlar haricinde insanlara çok fazla gerekli gereksiz bilgiler verilmektedir. Çocuklar erken saatlerde kaldırılıp günlük hayatında ihtiyacı olmayacak olan bir sürü bilgiyle doldurulmaktadır. Çocuklar hangisinin işine yarayacağını bilmediği için hepsini öğrenmek zorunda kalıyor. İnsanların gereksiz bilgileri unutmayı bilmesi gerekir. Geçmişi geçmişte bırakmazsanız, anı yaşayamazsınız. Tüm kötülükleri hatırlarsanız da kendinizi acıyla bulursunuz. Olan yine size olur. Beyni olabildiğince kullanmayı ve akıl jimnastiği yapmayı önemsemeliyiz. Belleğin en iyi dostu anda kalmaktır. Endişe ve korkuyu hayatınızdan olabildiğince uzaklaştırın. Sakin, huzurlu ve yavaş bir hayat beyninizi koruyacaktır. Hız kesmek yararlı olacaktır.

Günlük Hayatı Zorlaştıran Unutkanlık-Prof. Dr. Osman Müftüoğlu‘nun videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir