HaberYaşam

Güney Kore, Binlerce Kişinin Yalnız Ölüm Olarak Öldüğünü Bildirdi

Güney Kore, Binlerce Kişinin Yalnız Ölüm Olarak Öldüğünü Bildirdi

Güney Kore, Binlerce Kişinin Yalnız Ölüm Olarak Öldüğünü Bildirdi

Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı, 2021’de ülkede şaşırtıcı bir şekilde 3.378 “yalnız ölüm” meydana geldiğini bildirdi.

Yalnız ölümler veya Korece’de “godoksa” son on yılda ülkede artan ilgi gördü. Bu fenomen, yalnız yaşayan ve aile üyeleri ve arkadaşlardan soyutlanmış olmaları nedeniyle bazen haftalarca ve hatta aylarca fark edilmeyen ölümleriyle evde vefat eden insanları ifade eder.

Rapora göre, en çok etkilenen demografi, bildirilen yalnız ölümlerin yüzde 60’ını oluşturan 50’li ve 60’lı yaşlarındaki insanlardı. Bununla birlikte, ülkedeki yalnız ölümlerin yüzde 6-8’ini oluşturan 20’li ve 30’lu yaşlardaki gençler de dahil olmak üzere tüm yetişkin yaş grupları etkilendi.

Godoksa ölümlerinde belirtilen bir diğer unsur da cinsiyetti. Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı’nın 2021 raporunda, erkeklerin yalnız başına ölme olasılığının kadınlara göre 5,3 kat daha fazla olduğu bulundu. 2019’da erkeklerin yalnız ölümlere kadınlardan yalnızca dört kat daha fazla maruz kalması nedeniyle, cinsiyetler arasındaki ölüm eşitsizliği artıyor.

Ek olarak, yalnız ölümlerde genellikle sosyoekonomik faktörler rol oynuyordu. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Seul Refah Vakfı’nın 2019 tarihli bir raporu, şehirdeki godoksa’nın yüzde 52’sinin “alçak katlı veya kiralık dairelerde” meydana geldiğini gösterdi. Aynı rapor, yalnız başına ölen insanların yüzde 95’inin işsiz olduğunu gösterdi.

Kodokushi” veya “yalnız ölmek” olarak bilinen benzer bir fenomen Japonya‘da dikkat çekti. Oradaki hükümet yetkilileri ayrıca, yalnız ölümlerdeki artışı yaşlanan bir nüfusa ve yaşlıların artan sosyal izolasyonuna bağlıyor. Giderek artan sayıda yaşlının tecride maruz kaldığı Hong Kong’da, yalnız ölümlerin de artması bekleniyor.

Bazıları, teknolojinin izole ölümlerin sayısını hafifletmeye yardımcı olabileceğine inanıyor. Kore’de konuşlandırılan bir çözüm, elektriğin belirli bir süre boyunca kullanılmadığını veya bir odadaki aydınlatmanın alışılmadık bir süre boyunca sabit kalıp kalmadığını algılayabilen bir “akıllı fiş cihazı”dır. Hükümet ayrıca AI(yapay zeka) teknolojisini benzer bir şekilde kullanmanın yollarını araştırıyor.

Kaynak: nextshark

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir