Güllaç Yapımı yazımızda içerisinde bolca Antep fıstığı ve Hindistan cevizi bulunan güllacı yaparken dikkat edilecek noktalar ve güllacın en iyi nasıl yapıldığını yazdık.
Güllaç Yapımı
Malzemeler
- 3 litre Süt
- 2 yemek kaşığı gül suyu
- 650 gram şeker
- 12 adet güllaç yaprağı
- 250 gram fındık
- 250 gram Antep fıstığı
- 250 gram Hindistan cevizi
- 20 tane kiraz
Hazırlanışı
3 litre doğal ve taze sütü kaynatın. Bir tepsinin içine sütü boşaltın. Tepsinin içine isteğe göre 2 yemek kaşığı veya 1 yemek kaşığı kadar gül suyu ekleyin. 650 gram kadar şeker ilave edin. Şekerin kıraç bölge pancarından olmasına dikkat edin yoksa güllacın şekeri az olur. Sütü karıştırırken havaya doğru 20 defa savurun. Bu işlem sütün hava almasını sağlayacaktır. Sütünüzün sıcaklığı ılık seviyesinin biraz üzerinde olsun. 6 adet güllaç yaprağını tek tek süt ile ıslatıp ikiye katlıyoruz. Ardından tepside bulunan sütlerin üzerine yerleştiriyoruz. Yaprakların üstüne fındık ve hindistan cevizi karışımını koyuyoruz. İçerisinde kullanılan malzemelerde fındık yarım kilo, 250 gram Antep fıstığı, 250 gram hindistan cevizi bulunmaktadır. Süsleme içinde kiraz kullanabilirsiniz.
Güllacınızın 2.katına da 6 adet güllaç yaprağını katlayıp sütle ıslatarak yerleştirin. Ardından biraz süt eklenerek güllacın sütü çekmesi için beklenir. Güllaç çok fazla süt çektiği için sütü fazla dökmeyi unutmayın. Yoksa güllacınız kuru kalacaktır. Sütün soğumamasına dikkat edin. Eğer süt soğursa güllaç sütünüzü çekmez. 2.katınıza 3’er şerit olacak şekilde fındık ve hindistan cevizi kuruyemişlerinizi serpin. Diğer tarafına da Antep fıstıklarınızı 3 şerit halinde serpin. Hindistan ceviz tozlarının üzerlerine kiraz koyarak süslemeyi bitiriyoruz.
Güllacın Muhafazası
Güllacı yaptıktan sonra yarım saat kadar bekledikten sonra streçle sararak buzdolabına koyun. Güllacın soğuk tüketilmesi gerçek lezzetini ortaya çıkartacaktır. Dolapta da 2 günden fazla bekletmeniz önerilmez. Ramazanda hafif bir tatlı olarak tüketebilirsiniz.
Güllaç Yapımı.