Ekonomi ve ParaHaberTarım ve HayvancılıkYaşam

Gübre Sektöründe Son Durum ve Kimyasal Gübrenin Liderliği

Gübre Sektöründe Son Durum ve Kimyasal Gübrenin Liderliği yazımızda ülkemizde tarımda kullanılan gübrelerin kimyasal ve organik oranlarını, ithal etme durumunu ve solucan gübresinin tercih edilmemesini yazdık.

Ülkemizde Gübre Kullanım Oranları-Gübre Sektöründe Son Durum

Türkiye’de gübrenin büyük bir kısmı ithal edilmektedir. 7 milyon tonluk gübre hacmi söz konusudur. Bu gübre kullanımının çoğu kimyasal gübredir ve kimyasal gübrenin de %95’i ithal edilmektedir. Kurların arttığı dönemde ülkemizdeki gübre fiyatlarınında ücretleri hızla yükselmiştir. 2019 yılında sebze ve meyvelere kur artışından dolayı, gübrelere yapılan zamlar neticesinde ciddi zamlar yapılması bekleniyor. Bunların haricinde 1 milyon ton büyük baş hayvan gübresi, diğer organik gübreler ve çok az yeni nesil mikrobiyal gübreler kullanılmaktadır. Kimyasal gübrelerin ham maddesi genelde yurt dışından gelir ve ham madde fiyat artışları da gübrelerin fiyatlarını arttırır. 2 sene öncesinde 1200 lira olan gübrenin tonu, şimdilerde 3600 liraya gelmektedir. Geçmişte 1 kilo buğdaydan 3 kilo gübre alınabiliyordu, şimdilerde durum gittikçe kötüleşiyor.

Organik Gübre Yapımı

Gübre Sektöründe Çeşitler

Ham maddesi kimyasal maddelerden oluşan gübreye kimyasal gübre denilmektedir. Kimyasal gübre dışında 3 çeşit gübre bulunmaktadır. Bunlardan organik gübre ilk zamanlardan beri kullanılan büyük baş hayvan gübreleri fermente olmuş bir şekilde kullanılmaktadır. Yararlı bir gübredir fakat tek başına çok fazla etkisi yoktur. Organik karbon gübresi bulunmaktadır. Şehir atıklarından yapılan gübreler bulunmaktadır.

Solucan Gübresi Üretim Nasıl Yapılır

Solucan Gübresinin Fiyatı Düştü

Solucan gübresi organik olmasına ve çok yararlı olmasına karşın ilk çıktığında tonu 4 bin lira iken şuanda piyasada 1-2 bin liradan satılmaktadır. Bu durum çiftçilerin solucan gübresi yerine kimyasal gübre tercihinden dolayıdır. Solucan gübresine yatırım yapan kişiler başta heyecanlı iken sonraları dükkanlarını kapatmak zorunda kaldılar. Çok az kişi ayakta durmayı başardı. Solucan gübresinin çiftçilerce tercih edilmemesi veya bilinmemesi nedeniyle organik gübre kullanımı çok düşük seviyelerde kaldı. Kimyasal gübrelerin tonunun 1200 liradan 3600 liralara çıkması da çiftçiyi zorlamaktadır. Kimyasal gübreler toprakların verimini düşürüyor ve çoraklaşmasına neden oluyor. Çiftçilerin organik ve yerli gübreye yönelmesi daha doğru olacaktır. Organik gübrenin tercih edilmesi üretimi artıracaktır, toprağı düzeltecektir ve ülke ekonomisini kalkındıracaktır.

Organik Gübre

Toprağın Canlanması İçin Mikrobiyal Gübre Kullanılması Gerekir

Dünya mikrobiyal gübrelere yönelmektedir. Mikrobiyal gübreler toprağın mikroorganizmalarını artırarak çok daha verimli olmasını sağlamaktadır. Kimyasal gübreler bunun tam tersini yaparak mikroorganizmaların azalmasına neden oluyor. Bu da topraktan ürün elde edilmemesine ve verimsiz hale gelmesine neden oluyor. Eski zamanlarda toprağın çok olması ve insanların az olmasından dolayı gübre ihtiyacı yoktu, fakat günümüzde insanların artması, toprakların azalması nedeniyle gübre ihtiyacı da artmıştır. Kimyasal gübrelerin bu şekilde kullanılması sonucunda gelecek nesillerin aç kalma ihtimali çok yüksek olacaktır. Toprağın sürdürülebilir olması için organik gübre tercih edilmelidir.

Gübre Sektöründe Son Durum ve Kimyasal Gübrenin Liderliği-Süpersol Kurucu Ortağı Rafael De Toledo’nun videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir