Sağlık

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi yazımızda özellikle çocuklarda ve yaşlılarda görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığının neden olduğu sulanma ve çapaklanmayı, çocuklarda gözyaşı kanallarına masaj yapmayı, sonda tedavisini ve göz kapağının içi ve dışa dönmesini yazdık.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı genellikle çocuklarda görülmektedir. Çocuklarda 3.aydan sonra gözlerde sulanma ile başlar. İlk olarak çocukluk çağında görülür. Gözyaşı kanalı, göz kapakları deliklerinden sıvının gittiği bir kanaldır. İnsanların kaşının altından bir su salgılanır. Bu su gözü yıkar, kişi gözünü kırptığı zaman bu sıvı burnumuzun içine girer. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşir. Bu gider tıkanırsa gözyaşı kanalı işlevini yerine getiremez ve gözler sulanmaya başlar. En sık belirtisi ise soğuk havaya çıktığınızda gözlerinizin sulanmasıdır. Daha sonra gözde çapaklanma gelir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı yaşlılarda da görülmektedir. Çocuklarda ise durum farklıdır.

Göz İltihabı İçin Şifalı Bitkiler

Tedavisi İçin Masaj Yapma

Çocuklarda gözyaşı kanalı gelişmediğinden gözlerde sulanma olur ve çapaklanmaya neden olur. Çocuklarda 1 yaşına kadar gözlere masaj yapılması gerekir. Gözyaşı kanalına baskı yaparak içindeki sıvıyı burnun içine doğru göndermeye çalışılır. 1 yaşında açılmaz ise sonda denilen işlem ameliyathanede yapılmaktadır. Bu işlem 3-5 dakika sürmektedir. İyi bir cerrahi işlem yapılmaz ise tekrarlama ihtimali bulunmaktadır. Sonda işlemi yapıldıktan sonra gözyaşı kanalı tıkanıklığı tekrar olursa 4-5 tane daha farklı yöntemle tedavi yapılabilmektedir. 1 yaşına kadar bebeklerin gözyaşı kanalının tıkanık olup olmadığını aileler iyi takip etmelidir. Bebeğin gözünde sulanma ve çapaklanma sürekli oluyorsa mutlaka masaj yapılmalıdır. Anne ve baba bebeğin gözünü sürekli siler ve tekrardan sulanma ve çapaklanma oluyorsa, bu durum kesinlikle gözyaşı kanalının tıkanık olduğunu gösterir. Çocuk doktoru bebeği takip ettiği için bu durumu anlayacaktır ve aileyi göz doktoruna yönlendirecektir. Gözün kapaklarıyla oynanmaması gerekir.

Göz Kapağının İçe ve Dışa Dönmesi Sorunu

Göz Kapağının İçe ve Dışa Dönmesi

Göz kapaklarının içe veya dışa dönmesi nedeniyle doktora başvurulması gerekir. Göz kapağının içe dönmesi kısa dönemde tehlikeli iken, göz kapağının dışa dönmesi uzun dönemde tehlikelidir. Göz kapağı içe döndüğü zaman kirpikler sürekli olarak göze batacaktır. Gözü sürekli olarak çizeceklerdir. Her göz kırpıldığında, kirpik göze vurarak yara yapar. Gözde çapaklanma ve ağrı olur. Özellikle yaşlılar gece ağrılı bir şekilde kalkarlar. Göz kapağının içe veya dışa dönme sorununun tedavisi cerrahidir. Cerrahi işlem yaptıktan sonra tekrarlama ihtimali yoktur. Ameliyat için kalp grafisi ve kan tahlili alındıktan sonra ertesi gün ameliyat yapılabilmektedir. Ameliyat süresi 25 dakikadır. Lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ameliyat sonrası gözün yanlarında gözle görünmeyen dikişler bulunmaktadır. 2 hafta sonra onlar çıkarılır ve işlem biter.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Levent Akçay’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir