Göz ve Göz Çevresi Tümörleri

Göz ve Göz Çevresi Tümörleri Nasıl Oluşur

Göz ve Göz Çevresi Tümörleri yazımızda Oküler onkoloji bölümünün tanımı, göz ve göz çevresinde oluşan tümörlerin kişileri etkileme durumu, göz muayenelerinin önemi ve göz tümörlerinin nasıl oluştuğunu yazdık.

Göz ve Göz Çevresi Tümörleri-Oküler Onkoloji

Göz ve göz çevresinde tümörlerin oluşması oküler onkoloji birimine girmektedir. Oküler onkoloji bölümü İstanbul Tıp Fakültesinde 1969 yılında kurulmuştur. Bazı konular göz önünde tutulduğu için bu bölüm daha geride kalmıştır. Oküler onkoloji hastanın direkt hayatı ile ilgili tedaviler yapmaktadır. Kötü huylu tümörler hastanın hayatını tehdit edebilmektedir. Yakın zamanlarda bu tür tümörleri görmeye başladık. Göz çevresinde, göz kapaklarında, gözün içindeki yapılarda, iriste, retinada, retinanın altındaki bağ dokusunda ve damarsal tabakada oluşan tümörlerden bahsedilmektedir. Esasında gözde kanser fazla bilinmemektedir. Hastalar doktora ilk başvurduğu zaman göz çevresinde ve gözün içerisindeki lezyonların büyük bir çoğunluğu esasında kanser değildir.

Bütün bu göz çevresi ve göz içerisindeki kitlelerin hepsiyle birlikte ilgilenen bilime dalına oküler onkoloji denilmektedir. Gözde kanser denildiği zaman göz ve göz içerisindeki bütün kitlelerin lezyonlarını kapsamaktadır. Göz kapağında oluşan ufak bir sivilce, yağ bezi kitleleri, gözün içerisinde yer kaplayan benlerin hepsine göz tümörleri denilmektedir. Göz içerisinde ve göz çevresinde oluşan lezyonların %90’ı iyi huylu tümörlerdendir. Tümörden kasıt kitledir.

Kornea Tedavisinde Lazer

Göz Kanserinde Göz Muayenesinin Önemi

Göz muayenesinden belli zamanlarda geçmek faydalı olacaktır. Göz muayenesinde göz kapaklarına, gözün içerisindeki dokulara, mikroskop ile gözün içerisindeki yapılara bakılmaktadır. Göz tansiyonu ve göz bebeğini büyüterek gözün arkasındaki lezyonlara bakılmaktadır. Her hastada bu tür muayenelerin yapılması gerekir. Göz kanseri olanlar hiç ağrı çekmeden yaşayabilmektedir. Bu durumu sadece göz doktoru muayene yaptıktan sonra anlayabilmektedir. Bu durumun anlaşılması ileri zamanlarda yaşanacak daha büyük zararları önleyecektir.

Glokom

Göz Tümörleri Nasıl Olur?

Göz tümörlerinin oluşmasında son dönemlerde genetik faktörler etkili olmaktadır. Yetişkinlerde en sık karşılaşılan göz içi tümörü Koroid Melanom’dur. Koroid melanom normalde cilt kanseridir. Düzgün tedavi edilirse cilt kanseri kadar tedavisi kötü gitmemektedir. Erken tedavide hepsinin tedavisi rahatlıkla yapılabilmektedir. Göz tümörleri bütün hayat boyunca görülebilmektedir. Göz kanserlerinde çocukluk çağında en çok görülen retina plastomdur. Retinada oluşan bir kanser türüdür. Bebeklerde 5 yaşın altında daha sık görülmektedir. Dolayısıyla ailesel ve genetik faktörler etkilidir. Çocuklarda göz bebeğinde beyaz parlama ile retina plastom kanseri kendisini göstermektedir. Retina plastom tespit edildiğinde asıl tedavi kemoterapidir. Çocuğa damardan kanser ilaçları verilmektedir. Diğer tedavide kasıktan girilerek direkt kanserli göz bölgesine ilaç verilmektedir.

Göz ve Göz Çevresi Tümörleri-İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samuray Tuncer’in videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir