Sağlık

Göz Arpacık Tedavisi ve Şalazyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz Arpacık Tedavisi ve Şalazyon Tedavisi Nasıl Yapılır? yazımızda gözlerde kirpik dibinin iltihabında ortaya çıkan ağrılı şişiğin tedavisini, arpacığın bir üstü olan şalazyonun şeklini ve tedavisini yazdık.

Göz Arpacık İltihaplanması

Arpacık, kirpik dibi iltihabına verilen isimdir. Kirpik dibinde bulunan zeis bezlerinin iltihabıdır. Arpacık ilk çıktığı zaman ağrılıdır ve şiştir. Göz kapağında bir iltihaptır. Kirpik diplerinde bez salgılayan bir yapı bulunmaktadır ve bu bezin ağzı tıkanabilmektedir. Tıkanma sebebi genetik olabilir, kadınların makyaj malzemeleri olabilir. Kadınların özellikle çok sık kullandıkları kalem sürme ve rimel çekme işlemleri arpacığın oluşmasına neden olabilmektedir. Kirpik dibi tıkandığı zaman mikrop içinde birikir ve ağrılı şişlik meydana gelir. Arpacığın tedavisi sıcak pansuman ve antibiyotikli damladır. 1 haftada arpacık geçmektedir.

Göz Arpacık ve Şalazyon

Şalazyon

Şalazyon, arpacığın gelişmiş halidir. Şalazyon da ağrı olmaz, fakat göz kapağında nohut büyüklüğünde şişlik olur. Şalazyon ilaç tedavisiyle geçmez. Arpacık ve şalazyon farkı hastalıklardır. Şalazyonun tek tedavi yöntemi cerrahi işlemdir. Ağrılı olan arpacık, ağrısız ve şişlik olan şalazyondur. Şalazyon ülkemizde çok sık rastlanmaktadır. Kişinin göz kapağında şalazyon oluşmuşsa ilk 1 ay içinde ameliyat olması gerekir. 1 ay içinde ameliyat olunmaz ise nüks yapar ve şalazyon tekrarlar. Örneğin kişinin sağ üst kapağında şalazyon çıktı, kişi bunla yaşamaya çalıştığı zaman şişlik alt kısma geçer. Daha sonra diğer göz kapağına da geçer. Özellikle çocuklarda, direnci düşük kişilerde, şeker hastalarında çok çabuk yayılmaktadır.

Yayılmasını önlemek için ilk 1 ay içinde mutlaka ameliyat olunması gerekir. Kişi 6 ay sonra ameliyat olduğunda %5-10 arasında nüks riski olacağını bilmelidir. Tedavisi basittir. Herhangi bir dikiş işlemi yapılmamaktadır. Göz kapağının ters çevrilmesiyle tedavisi yapılmaktadır. Kapağı ters çevirdikten sonra içindeki iltihap boşaltılır. 5-10 dakika kadar şalazyon tedavisi sürer. Şalazyonun oluşmaması için özellikle kadınların kirpiklerine kalem sürmemesi gerekir.

Kirpik dibi iltihabı olan kişiler, sık sık arpacık geçiren kişiler, şalazyon olan kişilerin göz kalemi kullanmaması gerekir. Kirpik dibine bir şeyin sürülmemesi gerekir. Eğer rimel sürülecekse kirpiğin ortasından başlanılarak ucuna sürülmelidir. Kadınlar güzellik uğruna bu hastalıkla uğraşmak zorunda kalmaktadır.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Levent Akçay’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir