Bilim ve Teknoloji

Google, ChatGPT Yapay Zekasının Artan Popülaritesi Arasında Bir Kırmızı Kod Yayınladı

Google, ChatGPT Yapay Zekasının Artan Popülaritesi Arasında Bir Kırmızı Kod Yayınladı

Google, ChatGPT Yapay Zekasının Artan Popülaritesi Arasında Bir Kırmızı Kod Yayınladı

NYT’nin bildirdiğine göre Google, AI(yapay zeka) bot ChatGPT‘nin yükselişine yanıt olarak bir “kırmızı kod” yayınladı. Rapora göre CEO Sundar Pichai, bazı ekipleri AI ürünleri geliştirmeye odaklanmaya yönlendirdi. Hareket, ChatGPT’nin bir gün Google’ın arama motorunun yerini alıp alamayacağı konusundaki görüşmelerin artmasıyla birlikte geldi.

The New York Times’ın bildirdiğine göre, Google yönetimi, OpenAI tarafından oluşturulan vızıltılı sohbete dayalı AI sohbet botu ChatGPT’nin lansmanının ortasında bir “kırmızı kod” yayınladı ve Google arama motorunun geleceği hakkında endişelere yol açtı.

Dahili bir nota göre, Google’ın ana şirketi Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai, Google’ın yapay zeka stratejisiyle ilgili çeşitli toplantılara katıldı ve şirketteki çok sayıda grubu, ChatGPT’nin arama motoru işinde oluşturduğu tehdide yönelik çabalarını yeniden odaklamaya yönlendirdi.

Times’ın bildirdiğine göre, özellikle Google’ın araştırma, Güven ve Güvenlik bölümü ve diğer departmanlardaki ekipler, yeni AI prototiplerinin ve ürünlerinin geliştirilmesine ve piyasaya sürülmesine yardımcı olmak için vites değiştirmeye yönlendirildi. Times’a göre, bazı çalışanlar OpenAI’nin milyonlarca insan tarafından kullanılan DALL-E’sine benzer sanat ve grafikler üreten AI ürünleri oluşturmakla bile görevlendirildi.

Google’ın AI ürün portföyünü oluşturma hamlesi, Google çalışanlarının ve uzmanların, eski Y Combinator başkanı Sam Altman tarafından yönetilen ChatGPT’nin arama motorunun yerini alma potansiyeline sahip olup olmadığını ve dolayısıyla Google’ın reklam geliri iş modeline zarar verip vermediğini tartıştığı bir anda geldi.

Insider’ın bildirdiğine göre, 2013 ile 2018 yılları arasında Google’ın reklam ekibinden sorumlu olan Sridhar Ramaswamy, ChatGPT’nin kullanıcıların reklamlı Google bağlantılarını tıklamasını engelleyebileceğini söyledi.

Genel lansmanından beş gün sonra 1 milyonun üzerinde kullanıcıyı bir araya getiren ChatGPT, milyonlarca web sitesinden bilgi sentezleyerek sorgulara insan benzeri bir konuşma biçiminde tekil yanıtlar üretebiliyor

Insider’ın daha önce bildirdiği gibi, kullanıcılar sohbet botundan bir üniversite makalesi yazmasını, kodlama tavsiyesi vermesini ve hatta terapist olarak hizmet etmesini istedi.

Ancak bazıları, botun genellikle hatalarla dolu olduğunu hemen fark etti. Yapay Zeka uzmanları Insider’a ChatGPT’nin söylediklerinin gerçekliğini kontrol edemediğini ve doğrulanmış bir gerçek ile yanlış bilgi arasında ayrım yapamadığını söyledi. Yapay zeka araştırmacılarının “halüsinasyonlar” olarak adlandırdığı bir fenomen olan cevaplar da uydurabilir.

Bloomberg’in bildirdiğine göre bot, ırkçı ve cinsiyetçi saldırgan tepkiler üretebiliyor.

Times’a göre, sohbet botunun yüksek hata marjı ve zehirliliğe karşı savunmasızlığı, Google’ın yapay zeka sohbet botu LaMDA’yı (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli’nin kısaltması) halka açıklamakta tereddüt etmesinin nedenlerinden bazıları. Yakın tarihli bir CNBC raporu, Google yöneticilerinin “itibar riski” konusundaki endişeler nedeniyle onu mevcut durumunda geniş çapta yayınlama konusunda isteksiz olduğunu söyledi.

Google’ın AI laboratuvarı Google Brain’in başkanı Zoubin Ghahramani, ChatGPT yayınlanmadan önce Times’a verdiği demeçte, sohbet botları “insanların günlük olarak güvenilir bir şekilde kullanabilecekleri bir şey değil” dedi.

Uzmanlar Times’a bunun yerine Google’ın arama motorunu kapatmak yerine zaman içinde iyileştirmeye odaklanabileceğini söyledi.

Google’ın yeni AI ürünleri üzerinde tam gaz çalıştığı bildirildiği için, Google’ın Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen yıllık geliştirici konferansı I/O’da bunlara erken bir göz atabiliriz.

Google, ChatGPT Yapay Zekasının Artan Popülaritesi Arasında Bir Kırmızı Kod Yayınladı-Kaynak: businessinsider

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir