Anasayfa » Sağlık » Glokom, Göz Tansiyonu Belirtileri ve Tedavileri

Glokom, Göz Tansiyonu Belirtileri ve Tedavileri

Glokom

Glokom, Göz Tansiyonu Belirtileri ve Tedavileri yazımızda glokom hastalığının ne olduğu, kimleri etkilediği, nelere bağlı geliştiği, göz tansiyonunun tedavi yöntemleri ve uygulanacak aşamaları yazdık.

Glokom-Göz Tansiyonu

Glokom Nedir?

Glokom, rahatsızlığı kişide zamanla ve sinsice oluşan göz tansiyonu hastalığıdır. İlerleyen yaşla birlikte kişide görülür. Glokomun teşhisi oldukça zordur ve hastalığın evresi çok ilerleyince tanı konulabilmektedir. Glokomun çeşitleri bulunmaktadır. Genetik olarak ortaya çıkan glokomda bulunmaktadır. Bu tür glokomlu hasta fazla yoktur. Çocuklardaki glokomların teşhisinde göz içi basınçlar yüksek derecelere çıktığı için gözde görülür değişiklikler ortaya çıkar. Bunu çocuğun ailesi de fark edebildiği için uzmanlarca tedavisine başlanabilir

40 yaş üzeri kişilerde glokom hastalığı en çok görülen türdür. Bu türde hastalığa teşhis koymak zordur. Kişi gözü için göz doktoruna gittiği zaman göz doktorları şüpheli bir durum var ise göz tansiyonu olup olmadığına bakması gerekir. Hastanın bunu anlama imkanı yoktur. 40 yaş üzeri kişilerde bu rahatsızlığının görülme oranı %2 civarıdır. 80 yaş ve üzerinde %4’lere çıkmaktadır. Hastada glokoma bağlı durumlar gözlendiğinde ileri tetkiklere geçilir. Görme siniri olan optik sinirde anatomik açıdan ve fonksiyonel açıdan teknolojik aletlerde incelemeye alınır. Bu incelemelerden sonra mutlaka teşhis koyulmakta ve çözümüne başlanılmaktadır.

Glokom

Görme Olayı ve Glokomun Görmeye Olan Olumsuz Etkisi

Görme beyin tarafından gerçekleştirilir. Göz sadece gördüklerimizi beyne iletmekle görevlidir. Gözden bu veriler optik sinir denilen kabloya benzer sinirler ile beyne iletilmektedir. Optik sinirin içinde 1.2000.000 tane sinir lifi vardır. Retinadaki görme sinyalleri beynimizdeki görme merkezine bu sinir lifleri aracılığı ile iletilir. Glokom hastalığı sinsice ilerleyerek sinir liflerini yavaş yavaş yok eder. Bu da görme kaybına neden olur. Gelişen teknoloji ile sadece %35’lik bir ilerlemeden sonra bu hastalığın teşhis imkanı vardır. %35’den önce teşhis koyulamamaktadır. Bu nedenle 40 yaş üzeri olan kişilerin göz muayenesi ne önem vermeleri gerekir. Yılda 2 kere göz muayenesi olmaları önem arz etmektedir.

Glokom
Diyabet

Glokom Risk Faktörleri

Genetiğe bağlı olarak kişinin ailesinde glokomlu hasta var ise normale göre 6 kat daha fazla glokoma yakalanma riski bulunmaktadır. İlerlemiş yaş en büyük etkendir. Diyabet hastalığı da bu hastalığına neden olmaktadır. Kortizon kullanımı da glokomu tetikleyebilir.

Göz Tansiyonu
Damla

Glokomun Tedavi Çeşitleri

Tanısı koyulan hastaya başlangıç olarak ilaç tedavisi uygulanır. Göz damlası kullanılarak olası bir görme kaybının önüne geçilir. İlaca rağmen görme kaybı ilerleyen hastalara, ileri ki tedaviler uygulanır. Görme alanı testleri ve yapısal testlerde görme hasarı devam ediyor ise yapılan tedavi işe yaramamış kabul edilir ve bir sonraki aşamaya geçilir. Birden fazla ilaç verildiği halde hastanın durumunda bir iyileşme yok ise lazer tedavisine geçilir. Lazer tedavisinin yanı sıra cerrahi ameliyatlarda yapılmaktadır. Glokomun %100 tedavisi yoktur. Ama hastalığın ilerlemesi durdurulmuştur. Gözde oluşacak sorunların engellenmesi ve kişinin normal görme özelliğini kullanabilmesi sağlanmıştır. Glokom hastalığı kronik bir durum olduğu için tedavi olduktan sonrada hekiminize arada sırada tedavi olmak için gitmeniz gerekecektir. Sağlıklı tedavinin devamı için bu şarttır.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir