Ekonomi ve ParaGirişimciler

Girişimciler İçin Rekabet Stratejisi Belirlemenin Önemi

Girişimciler İçin Rekabet Stratejisi Belirlemenin Önemi yazımızda girişimcilerin bulmuş oldukları fikirlerin piyasa koşullarında rekabet durumunu, fiyat-fayda orantısının rekabetteki önemini ve birkaç başarılı girişimin rekabeti nasıl kullandığını yazdık.

Girişimciler İçin Rekabet Stratejisi-Fikrin Rekabet Durumu

Girişimciler için önemli bir kriter doğru rekabet stratejisi belirlemektir. Girişimcilerin aklında çok iyi bir fikir olabilir fakat piyasada onun fikriyle rekabet edecek girişimlere karşı strateji geliştirmek gerekir. Fikrin rekabetçi olması başarıya giden yolda çok önem kazanmaktadır. Girişimcinin fikrinin başarılı olabilmesi için girmiş olduğu piyasada benzer durumda olan girişimlere karşı daha rekabetçi olması gerekmektedir. Diğerlerinin önüne geçebilmek için rekabet durumunu iyi öğrenmek gerekir. Rekabet avantajına birkaç örnek verelim.

Girişimcilikte Tek Fikre Odaklanma

Getir’in Rekabet Avantajı

Getir uygulamasını kullanarak ihtiyacınız olan ürünleri hızlı bir şekilde alabilmektesiniz. Getir’i diğer girişimlerden ayıran en önemli özelliği ise çok hızlı olmasıdır. Getir yetkilileri ana hedef olarak müşterilerine diğer uygulamalardan daha hızlı hizmet sunmayı vaat etmiştir ve bunu yerine getirmektedir. 5-10 dakika içinde müşterinin sipariş ettiği şeyi kendisine ulaştırma başarısını göstermektedir. Son zamanlarda reklamlarda gördüğümüz Migros Sanal market, getir kadar hızlı değildir. Sipariş ettiğiniz günün akşamı veya ertesi güne siparişinizi getirebilmektedirler. Hız konusunda Getir 1 numara olduğunu kanıtlamaktadır. Migros’un getire göre avantajı ise ürün çeşitliliğinin daha çok olması ve fiyatlarının biraz daha düşük olmasıdır. Genel olarak perakende fiyatlarının artmasıyla da ucuz ürün bulmak zorlaştı. Diğer marketlerin birbirine karşı bazı rekabet avantajları bulunmaktadır. Bu rekabet avantajları şöyledir.

Getir Uygulaması Müşteri Memnuniyeti

Girişimciler İçin Rekabet Stratejisi-Rekabet Avantajları

Ürünün sağlamış olduğu faydaya karşı ederinin ne olduğu burada önem kazanmaktadır. Ürünün ederinin ne kadar olduğu pazar değerini belirler.

Daha çok fiyata daha çok fayda= Bu avantajda kişi ürünün fiyatını öder ve aldığı fayda beklentilerini karşılar. Fayda-fiyat oranı iyi seviyededir. Lüks segment ürünler bu fiyata örnektir. Lüks araçlar gibi. Aynı fiyatta daha az avantaj alınan ürünlere karşı avantajlı durumdur.

Çok daha az fiyata daha az fayda= Düşük maliyetli ürünleri daha az karla satarak rekabet avantajı sağlarlar. Bazı marketler kendi ürünlerini üreterek benzer ürünlere göre daha ucuza satarlar. Bim, A101 gibi.

Daha az fiyata daha çok fayda= Zara, mango gibi giyim firmaları daha az fiyatla daha çok fayda sağlayarak rekabette diğerlerinin önüne geçmektedir. Tasarım ve moda bu firmaların müşterilerine sunmuş olduğu faydadır. Getir’de hız, Uber’de uygun ve rahatlıktır.

Müşterinin Özel Olması İsteğinin Karşılanması

Eğer sunulan ürün pahalıysa maksimum fayda sağlamalıdır. Daha ucuz ürünse daha az fayda sağlamalıdır. Arada kalınırsa rekabetten düşülür. Kişiye kendini özel hissettiren ve lüks içinde hizmet alan müşterilere sahip girişimler başarılı olmaktadır. Dünyaca ünlü kahve markası Starbucks, müşterilerin isimlerini kahve bardaklarına yazarak onların özel hissetmesini sağlamaktadır. Eskiden bu uygulama ile birçok müşteri kazanmıştır. Özel hissettirilmek müşterileri kendine çekmenin en önemli yoludur.

Prof. Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aygören’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir