HaberMutfakYaşam

Gıda İsrafı ve Etkileri

Gıda İsrafı ve Etkileri yazımızda gıda israfının dünya üzerindeki boyutu, gıda kaybı ve gıda israfı arasındaki farklar, gıda kaybını nelerin oluşturduğu ve hangi aşamalarda gıda kaybının yaşandığını yazdık.

Gıda İsrafı Boyutu

Dünyada üretilen gıdanın 3/1’i israf veya kaybedilmektedir. Dünya nüfusunun 800 Milyon kadarının aç olduğu bir durumda bu israfların yapılmasının ne kadar zalimce olduğunu fark edebiliriz. 1.3 Milyon ton gıda boş yere harcanmaktadır. Dünyanın israf ettiği yiyecekler ihtiyacı olan insanlara dağıtılması açlık diye bir şey kalmayacaktır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Birliği‘nin yapmış olduğu incelemeler sonucunda edinilen bilgiler bu şekildedir. Gıda kaybı gelişmiş ülkelerde üretimden sonra yaşanırken, gelişmekte olan ülkelerde üretim aşamasında yaşanmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde gıda üretim aşamasında iken %54’ü yani 310 Milyar dolar kaybolmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise ürünün işleme kısmında ve tüketicinin sofrasına gelen bölümünde 680 Milyar dolarlık bir kayıp vardır. Toplamda 1 Trilyon dolarlık bir gıda israfı insanlar tarafından yapılmaktadır. İnsanların bilinçli bir şekilde gıda tüketmesi ve bilgilendirilmesi gerekir.

Hünkarbeğendi Yapımı

Gıda Kaybı

Gıda kaybı, gıdanın üretim aşaması ve gıdanın işlenme aşamasında oluşan gıda azalmasıdır. Gıda israfı ise tüketicilerin bilinçli veya bilinçsiz olarak yaptığı yani insan etkisinin daha çok olduğu gıda harcamasıdır. Yapılan araştırmaya göre en çok gıda kaybı meyve ve sebzede yaşanmıştır. Dayanıklığı çok az olduğu için meyve ve sebzelerde çok fazla israf ve kayıp yaşanmaktadır. Meyve ve sebzede üretim aşamasında %20’lik bir ürün kaybı yaşanmaktadır. Buğdayda %5’lik bir kayıp yaşanmıştır. Et ve sütte de %5’lik bir gıda kaybı vardır. İşleme ve paketleme aşamalarında %2-%4 arasında kayıplar yaşanmaktadır. Meyvede bu oran %10’lara çıkmaktadır. Dağıtım aşamasında meyve ve sebzede %10’larda kayıplar yaşanmaktadır. Eve gelen meyve ve sebzelerde yaşanan kayıplar ise %5-%2 arasında yaşanmaktadır.

Meyve ve sebzede toplam gıda kaybı %53 oranında yaşanmaktadır. Dünya üzerinde etin %20’si balığın %35’i israf edilmektedir. Genel olarak gıda kayıpları %20 ile %40 arasında değişmektedir. Dünya üzerinde yaşanan açlığın önüne geçebilmek için gıda kaybının ve gıda israfının önüne geçilebilmesi gerekiyor. Gıda üretiminin arttırılması tek başına çözüm olarak yetmeyecektir.

Afrika'daki Ölümlere Benzinin Etkisi-Çocuklar

Gıda Kayıplarının Diğer Zararları

Gıda atıklarının ve kayıplarının yaşanması sadece gıdaların kaybedilmesine neden olmaz. Suların kaybedilmesine, toprakların kaybedilmesine, elektriğin kaybedilmesine ve iş gücünün kaybedilmesine neden olmaktadır. Atılan her ürün kaybedilen bir sürü değer demektir. Toplumların gıda konusuna karşı daha duyarlı olması gerekir. İnsanların aç kaldığını ve kendilerinin israf ederek onların haklarını aldıklarını düşünmeleri gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir