Gıda Güvenliği Uzmanlarına Göre Küf Yerseniz Ne Olur, Küf Yemek Güvenli Midir?
Gıda Güvenliği Uzmanlarına Göre Küf Yerseniz Ne Olur?
Bu hepimizin başına gelir: Dikkatiniz dağılmış bir şekilde buzdolabınızdan bir parça peynir yersiniz, ancak son atıştırırken peynirin küflü olduğunu fark edersiniz. Bu tek başına midenizi bulandırsa da, şunu merak etmeniz çok doğal… Küf yerseniz ne olur? Küf yemekten hasta olabilir misin yoksa önemli değil mi? Gıda güvenliği uzmanlarından küf yemenin sağlık risklerini ve ne zaman endişelenmeleri gerektiğini tartmalarını istedik.
Küf yerseniz ne olur?
Gerçekten bağlıdır. Kuzey Carolina’da profesör ve gıda güvenliği uzmanı olan Ph.D. Benjamin Chapman, “Taze ürünler gibi birçok gıdada doğal olarak küf sporları bulunur veya yiyeceklerimiz ve tabaklarımız havada yüzen küf için bir dinlenme noktası haline gelir” diyor. “Çilek veya ahududuların oda sıcaklığında çok uzun süre kaldığını düşünüyorsanız, genellikle küf bozulması belirtileri gösterebilirler. Küf sporları genellikle hasat ortamından geliyordu, bu yüzden küf tüketmenin günlük bir şey olduğunu tahmin ediyorum.”
Yine de bu, küflü ekmeklere ve peynirlere mutlu bir şekilde dalmanız gerektiği anlamına gelmez. Chapman, doğru ortamdaki küflerin büyüyüp bozulmaya neden olabileceğini ve bunun sizi hasta edebileceğini söylüyor. Ve bazı durumlarda küf tükettikten sonra “bulantı veya kusma yaşayabilirsiniz“, diyor Northeastern Üniversitesi’nde doçent olan ve Food Safety: Past, Present, and Predictions kitabının yazarı olan Darin Detwiler . “Bu, kalıpları sisteminizden çıkarmaya çalışmak için vücudunuzun doğal yolu” diye ekliyor. (Aynı zamanda, küflü bir şeyler yiyip iyi olmak tamamen mümkün, diyor Chapman.)
Küf Yemek Güvenli Midir?
Tabii, küflü ekmek yiyebilir ve iyi olabilirsiniz. Ama aynı zamanda hasta da olabilirsiniz. Cornell Tarım ve Yaşam Bilimleri Koleji’nde gıda bilimi yardımcı doçenti olan Abby Snyder, “Gıda üzerinde bazı küf oluşumu örnekleri gıda güvenliği tehlikesini temsil edebilir” diyor. “Bazı küfler, örneğin mısır, buğday ve yer fıstığı gibi belirli gıdalarda büyüdüklerinde mikotoksin üretirler.” Mikotoksinler, aşina değilseniz, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre belirli mantar türleri tarafından doğal olarak üretilen toksik bileşiklerdir. Chapman, mikotoksinlerin mide bulantısı, kramp ve kusmaya yol açabileceğini belirtiyor.
Snyder, “Hazırlanmış gıdalardaki küf oluşumuna bağlı mikotoksin üretimi iyi çalışılmamıştır, bu nedenle güvenlik önerileri nispeten muhafazakardır” diyor. Mikotoksinler ayrıca ısıya dayanıklıdır, yani pişirme yoluyla yok olmazlar. Snyder, “Mikotoksin üreten küfleri sadece onlara bakarak ayırt etmek de zor” diyor.
Bu nedenle, gerçekten küflü bir şey yemek istiyorsanız, sert etlerin, sert peynirlerin ve sert sebzelerin küflü kısımlarını kesmenizi önerir. (Not: buradaki sertlik faktörü.) “Küfün büyüdüğü yerin en az bir inç dışından keserek etkilenen kısmın ne kadarının çıkarılması gerektiğini belirleme konusunda cömert olun” diyor. “Diğer ürünler için tüketicilere, daha yumuşak olan ve mikotoksinlerin yayılmasını veya yüzeyin altında küf oluşumunu teşvik eden gıdalar için küflü ürünleri atmaları tavsiye ediliyor.”
Kayda değer: Gıda kaynaklı toksinler aflatoksinler küfte de bulunabilir ve karaciğer hasarına neden olabilir. Chapman, kanser için bir risk faktörü olarak da tanımlandıklarını söylüyor. Aflatoksine maruz kalma riskinizi azaltmak için, DSÖ yalnızca büyük ticari marka kuruyemiş ve kuruyemiş ezmesi satın almanızı ve küflü, rengi atmış veya buruşmuş görünen kuruyemişleri çöpe atmanızı öneriyor.
Ayrıca, penisilin alerjiniz varsa, küflü bir şeyler yerseniz kendinizi riske atmış olabilirsiniz. Chapman bir alıntı yapar vaka raporu Küflü karışımdan yapılan krepleri yedikten sonra anafilaksi (hayatı tehdit eden bir alerjik tepki) geliştiren penisilin alerjisi olan bir kişinin “Aşırı kötü durum senaryolarından biri, ancak küf alerjisi olanlar için önemlidir”. açıklamasını yapıyor.
Küf Yedikten Sonra Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
Yine, küf yerseniz, hiçbir şey olmama ihtimali yüksektir veya hafif bir gastrointestinal rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Detwiler, “Hastalanmak için çok az gelişmiş bir bağışıklık sistemine ve bir ton küf yemeye ihtiyacınız olacak” diyor. “Bunun bile seni öldürmesi olası değil.”
Yine de, küflü bir şey yediğinizi biliyorsanız ve “uzun süreli” mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız, Detwiler doktorunuzu görmenizi öneriyor. “Sisteminizi temizlemeye yardımcı olmak için kusma veya ishali tetiklemek için ilaç yazabilirler” diyor.
Bu nedenle, bir dahaki sefere evinizde küflü yiyecek gördüğünüzde, onu çöpe atmak gerçekten en iyisidir. Üzülmektense tedbirli olmak iyidir.
Gıda Güvenliği Uzmanlarına Göre Küf Yerseniz Ne Olur, Küf Yemek Güvenli Midir?-Kaynak: prevention.com