Genetik Miras ve Sağlıklı Yaşam

Koruyucu Genetik

Genetik Miras ve Sağlıklı Yaşam yazımızda insan ömrünün uzamasının getirmiş olduğu durumlar, genetik mirasın insan yaşamına etkisi ve sağlıklı bir yaşam geçirmek için tavsiyeler yazdık.

Genetik Miras ve İnsan Ömrünün Uzaması

İnsan ömrü gün geçtikçe uzamaktadır. Fakat bu ömrün uzaması 60’lı yaşlardan sonra olmaktadır. 20-30 arası gençlik dönemi yine aynı kalmaktadır. Uzayan ömrün sağlıklı olması için dikkatli bir ömür geçirmemiz gerekiyor. Yoksa hastalıklı ve ağrılı bir yaşlılık insanları bekliyor. Yeni hayatın en büyük getirisi uzayan hayatlardır. Yeni hayatta daha çok hijyen, daha çok imkanlar, besinlerin fazlalığı, sağlık hizmetlerinin çokluğu, temiz su içme gibi geçmişe göre daha iyi bir yaşam düzeyi ile yaşlar uzatılmaktadır.

Geçmiş zamanlarda insan 50-60’lı yaşlarında ölürken şimdilerde ortalama 70-100 yaş arasında ölmektedir. Eski zamanlarda insanları öldüren veba, çiçek hastalığı, kıtlıklar ve salgın hastalıklar günümüzde kalmamıştır. Dünya savaşları da yoktur. Bazı ülkelerin haksızlıkla yapmış olduğu savaşlar hariç dünya normal yaşamına devam etmektedir. Bebek ölümleri de düşmüştür. Dünya nüfusunun çoğalma hızı da buna bağlı olarak artmıştır. İlk doğumdan itibaren genlerin hayatımıza %30 oranında etki etmektedir. Genetik miras ile hayatımızı kendi almış olduğumuz kararların etkisinde yaşamaya devam ederiz. İnsanların yaşamı uzuyor fakat asıl önemli olan sağlıklı bir şekilde bu ömrü geçirmektir. Sağlık elinizden gittiği zaman ne yaparsanız yapın sizi tatmin etmez.

Karaciğer Yağlanması ve Sağlıklı Kilo Verme Hakkında Bilgi

Sağlıklı Yaşamak İçin Yapılacaklar

  1. Akdeniz tipi beslenme sağlıklı beslenme için önerilmektedir. Zeytinyağı, balık, sebze, bakliyat, kırmızı et tüketimini içermektedir.
  2. Nefise hakim olma. Hayata bakış açısını iyi ayarlama sağlıklı yaşayabilmenin anahtarıdır. Beden ve ruhun korunması için kişi kendisini önemsemeli ve kendisi için iyi olan şeylere yönelmelidir. Nefsimiz hayat kalitemizi belirler.
  3. Egzersiz yapmak. Egzersizi hayatınıza sokmanız gerekir. Herkesin hayatına egzersizi sokması gerekir, özellikle 60 yaşından sonrakiler yediklerinden çok yapmış oldukları egzersizlere dikkat etmelidirler. Bolca yürüyüş yapılması gerekir. Kasların çalıştırılması sağlık açısından çok faydalıdır.
  4. Düşünmek. Hayatınızı düşünerek kurmanız gerekiyor. Başkalarının yazmış olduğunu ve kurguladığı bir hayat yerine kendinizin kurguladığı bir hayatı yaşamalısınız.
  5. Sağlık takibi. Sağlığınızın durumunu yönetebilirsiniz. Sağlığınız yönetilebilir bir süreçtir. Bir hastalığın oluşması hemen olmuyor, olana kadar olan süreçlerin yönetilmesi oluşmasını engelleyecektir. Hemen olan hastalıklara da tıp çare bulmaktadır. Yıllık olarak sağlık kontrolleri yaptırılarak bu süreç iyi yönetilebilir. Aracın muayenesi gibi kendinizin de muayenizi yaptırmalısınız.
  6. Sağlık güvenliğinizi alın. Tüm işlerde ve olaylarda gereken önlemleri almak zorundasınız. Diş muayenizi yaptırmak gibi. Bir şeyler kullanırken gereken önlemleri almak gibi. Motosiklet kullanırken kask takarak önleminizi alırsınız.
  7. İyi uyumak. Kaliteli uyumanız gerekir. Çok uyumak değil zamanında ve kaliteli uyumak sizi zinde ve sağlıklı tutacaktır.
  8. Ruhu yoran şeylerden uzak durun. Stres ve sıkıntılardan olabildiğince uzakta durmaya çalışın. Bu durumlar tüm vücut sisteminizin bozulmasına neden olur. Bağışıklı sisteminin güçlü kalması stressiz bir yaşam ile mümkündür. Sağlıklı yaşamak sizlerin elindedir.

Genetik Miras ve Sağlıklı Yaşam-Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yararlanılmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir