Bilim ve TeknolojiÇocuk GelişimiHaberSağlık

Gençlerin Beyinleri Pandemiden Kaynaklanan Stres Nedeniyle Daha Hızlı Yaşlanıyor Olabilir

Gençlerin Beyinleri Pandemiden Kaynaklanan Stres Nedeniyle Daha Hızlı Yaşlanıyor Olabilir

Çalışma Bulgularına Göre, Gençlerin Beyinleri Pandemiden Kaynaklanan Stres Nedeniyle Daha Hızlı Yaşlanıyor Olabilir

Araştırmalar, COVID-19 salgınının gençlerin ruh sağlığını büyük ölçüde etkilediğini, kaygı ve depresyon oranlarını şiddetlendirdiğini göstermiştir. Ancak yeni bir çalışma, beyinlerini birkaç yıl yaşlandırmış olabileceğini de buldu.

Stanford Üniversitesi‘nden araştırmacılar, pandemiden önce 15 ila 18 yaşındaki insanlardan alınan MRI taramalarını analiz  etti ve bunları, pandemi sırasında akranlarından alınan taramalarla karşılaştırdı.

Perşembe günü Biological Psychiatry: Global Open Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, yeni taramalar gençlerin beyinlerinin COVID öncesi beyinlerinden yaklaşık üç yıl daha yaşlı göründüğünü gösterdi.

Stanford Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan başyazar Ian Gotlib, “Yaşları eşleştirilmiş olsalar da beyinleri daha yaşlı görünüyordu” dedi. “Pandemi sırasında yaşadıkları stresi ve sadece ruh sağlıkları üzerinde değil beyinleri üzerinde de yarattığı etkileri doğruluyor.”

Araştırmacılar, taramaların beyindeki yapısal değişikliklerin yanı sıra beynin hafıza, konsantrasyon, öğrenme, duygu, tepkisellik ve yargılamadan sorumlu bölümlerindeki değişiklikleri de gösterdiğini belirtti.

Pandemiden sonra değerlendirilen ergenlerin daha büyük hipokampal ve amigdala hacmine ve azalmış korteks dokusu kalınlığına sahip olduğunu buldular. Uzmanlar, hipokampus ve amigdalanın anılara erişimi kontrol ettiğini ve duyguları düzenlemeye yardımcı olduğunu söylerken, korteks dokuları yönetici işlevi içerir.

Uzmanlar, beyindeki bu yapısal değişikliklerin gençleri nasıl etkileyeceği ve bunun gelecekleri için ne anlama geldiği belirsiz, ancak bunun, pandemiden bu yana gençler arasında daha yüksek akıl sağlığı bozukluğu oranlarını destekleyen nicel kanıt işlevi gördüğünü söylüyor.

Texas Çocuk Hastanesi’nde çocuk nöroloğu ve Baylor Tıp Fakültesi’nde doçent olan Dr. Mirjana Maletic-Savatic, “Hipokampus bizim öğrenme ve hafıza merkezimizdir ve aynı zamanda ruh hali, kaygı ve depresyonu kontrol eden merkezdir” dedi. Pandemi sırasında daha aktif olmuş olabilir, bu da boyutunda bir artışa yol açmış olabilir, diye ekledi.

Çocuklarda Altını Islatma

Çalışma yazarlarına göre şimdiye kadar araştırmalar, yalnızca şiddet, ihmal, aile işlev bozukluğu veya faktörlerin bir kombinasyonu gibi kronik olumsuzluklar yaşayan çocuklar arasında “beyin yaşı” nda hızlanmış değişiklikler buldu

McLean Hastanesi’ndeki McLean Anksiyete Ustalık Programı’nın program eş direktörü Dr. R. Meredith Elkins, “Maalesef, bu yeni beyin temelli çalışmanın sonuçları klinik dünyadaki insanlar için şaşırtıcı değil” dedi. “Mart 2020’den bu yana kliniğimizde anksiyete bozukluğu, OKB, birlikte ortaya çıkan depresyon ve sıkıntıyla ilişkili riskle ilgili davranışların şiddetinde nesnel bir artış görüldü.”

Kliniğindeki pediatrik tarama, çocukların yaklaşık % 60’ının genellikle son birkaç yıl içinde kendine zarar verme veya intihar düşüncesi öyküsü bildirdiğini gösteriyor.

Elkins, pandemik stresin en büyük kaynaklarından birinin, karantinalar sırasında sosyal destek eksikliği ve izolasyon olduğunu söyledi. Ayrıca birçok çocuğun sağlık riskleri konusunda artan endişelerini ve okula ani dönüşten kaynaklanan akademik stresi bildirdiğini görüyor. “Akademik olarak bu görece rahatlık dönemini yaşadınız ve sonra birdenbire çocuklar okula geri döndü ve talepler arttı” dedi. “Geride kaldıklarına ve yetişemediklerine dair gerçek endişeleri var.”

Yaz Tatilinde Çocukların Güvenliği

Elkins, çocukların ve gençlerin izolasyon sırasında önemli ekonomik zorluklara, ırksal adaletsizliğe ve sosyal huzursuzluğa daha fazla maruz kaldığını söyledi

Gotlib ve ekibi, beyinlerinin yaşlanmaya devam edip etmediğini veya tekrar senkronize olup olmadığını görmek için genç yetişkinlik boyunca aynı genç kohortunu takip etmeye devam etmeyi planlıyor. Ayrıca, herhangi bir ek değişiklik olup olmadığını görmek için koronavirüs bulaşmış çocukların beyin yapısını incelemeyi planlıyor.

Bu arada Elkins, çalışmanın büyüyen genç ruh sağlığı krizine daha fazla kaynak ayırma ihtiyacını daha da vurguladığını söyledi. “Gençlerin ruh sağlığı hizmetlerine erişimini artırmak için daha sürdürülebilir federal ve kamu yatırımlarına ihtiyacımız var” dedi. “Çocuklarımıza bu sorunların eylem gerektirdiğine inanın.”

Gençlerin Beyinleri Pandemiden Kaynaklanan Stres Nedeniyle Daha Hızlı Yaşlanıyor Olabilir-Kaynak: usatoday

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir