Çocuk GelişimiSağlıkYaşam

Gebelikte Ultrason Muayenesi

Gebelikte Ultrason Muayenesi yazımızda gebelik tarama testlerinde ultrasonun önemi, ultrason muayenelerinin ne zaman başladığı, gebenin ultrasonda en çok merak ettiği şeyler, ayrıntılı ultrason ve düzey 2 ultrasonun ne olduğunu yazdık.

Gebelikte Ultrason Muayenesi-Gebelik Tarama Testleri

Hamile bayanlar bebeklerini görmek için ultrason muayenelerini sabırsızlıkla beklemektedir. Ultrason bebeğe ve anneye herhangi bir zarar vermemektedir. Yüksek frekanslı ses dalgası ile çalışan bir sistemdir. Dokulardan gelen cevaba göre görüntü oluşturur.

Perinatoloji Bilim Dalı

Ultrason Muayeneleri Ne Zaman Başlar?

Ülkemizde artık ultrason muayenelerine ulaşmak kolaylaşmıştır. Ultrason maliyetleri düşük seviyelere çekilmiştir. Her kadın doğum uzmanının elinde ultrason cihazı bulunmaktadır. Çoğu gebe, gebeliğinin başından itibaren doktora ulaşmaktadır. Eskiden görülen 3-6 aylık gebeler, hatta doğumda görülen gebelerde ciddi azalmalar vardır. Doktora gitmeme Güneydoğu’nun kırsal kesimlerinde yer yer bulunmaktadır. Doktorlar genelde gebeleri ilk 8-10 hafta arasında görmektedir. Gebeliğin ilk 6-8 haftası aralığında yapılan ultrasonla gebeliğin yerleşimi, kalp atımı değerlendirme, 8-10 haftalık olduğunda plasentanın yerleşimini değerlendirme açısından oldukça önemlidir. Türkiye geneline bakıldığında gebelerin 8-10 hafta aralığında olduklarında %80’i doktorlar tarafından görülmektedir. Bu gebeler ultrason muayenesini olmaktadır.

Amerika’da ultrason muayeneleri çok pahalı olduğu için gebelik sürecinde ultrason muayeneler 3 kere yapılmaktadır. 11-14 hafta, 20-22 hafta ve 28-30 hafta arasındadır. Ülkemizde ise ultrason muayeneleri her doktor muayenesine gidildiğinde yapılmaktadır. Ülkemizde ultrason muayeneleri daha uygun fiyatlıdır. Hastanın da beklentisi sürekli bebeğinin kontrol edilmesidir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Ultrasonda En Çok Merak Edilenler

Gebeler doktora ilk olarak endişe ile gelmektedir. İlk önce bebeğinin kalp atışlarını duymak isterler. Özellikle gebe düşüklüğü yaşayanlar, riskli gebelikler, daha önce kötü tecrübe yaşamış kişiler çok endişe duymaktadır. Gebe 12-14 haftalık olduğu zaman bebeğinin cinsiyeti öğrenilebilmektedir. Gebelik muayenesinde bebeğin kalp atışından sonra en çok merak edilen cinsiyetidir. Ekokardiyografi, detaylı ultrasonu da hastalar merak etmektedir.

Hamilelerde Şeker Yükleme

Gebelikte Ultrason Önemi

Ultrasonun asıl amacı tanı koymaktır. Aileye bebeği göstermek ailenin psikolojisi için güzel bir şeydir. Gebelikte ultrasonun asıl amacı, bebekte her hangi genetik bir problem olup olmadığı, herhangi bir organ anomalisi olup olmadığı, yaşamla bağdaşmayan bir problem olup olmadığını saptamak için yapılır. Özellikle gebeliğin 22.haftasından sonra 3 ve 4 boyutlu görüntüler aileyi çok rahatlatan teknolojik yeniliklerdir. Bu görüntülemeler işin şov kısmı olmaktadır. Asıl amacı bebekte problemin olup olmadığını bulmaktır.

Ayrıntılı Ultrason

Ayrıntılı ultrasonda bebeğin anatomisi incelenir. Mutlaka her gebeye yapılması gerekir. Özellikle 20-22 hafta arasında gebelerin ayrıntılı ultrasona girmeleri tavsiye edilmektedir. 11-14 hafta aralığında da yaptırılabilmektedir. Bebeğin 3 ve 4 boyutlu görüntüleri ayrıntılı ultrason değildir. Ayrıntılı ultrasonda bebeğin tüm organları incelenir. Taramalarda siyah beyaz renkli ultrason en önemlidir. Diğer renkli ultrasonlar daha sonra gelmektedir.

Düzey 2 Ultrason

Standart takip eden kadın doğum uzmanının ölçümleri, bebeğin ölçümleri, baş çevresi, karın çevresi, bacak boyu ölçümleri, sıvıyı değerlendirmesi, plasentayı değerlendirmesi 1.düzey ultrasondur. İlk standart basamak ultrason olarak kabul edilmektedir. Buralarda herhangi bir problem saptandığında bir Perinatoloji Uzmanına yoksa daha tecrübeli radyoloji uzmanına yönlendirilerek yapılan ultrasonlara (target ultrason) düzey 2 ultrasonlar denilmektedir. Bebeğin anatomisinin incelenmesi de düzey 2 ultrasona girmektedir. Ekstra şeylere bakıldığı için bu isim verilmiştir. Bir üst basamak ultrasondur.

Gebelikte Ultrason Muayenesi-Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Op. Dr. Barış Büke’nin videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir