Gebelikte Kilo Kontrolü ve Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızda gebelerin TSH testini yaptırmasının önemi, gebelikte gerekli olan vitaminler, aşırı kilo alımına dikkat etme ve şeker yükleme testini yazdık.
Gebelikte TSH Testinin Önemi
Anne adayının gebelik testi pozitif olur olmaz ilk yapacağı iş, TSH (Tiroid Stimülan Hormon) testi yani Tiroid hormonu testi yaptırmaktır. TSH testi, kandaki tiroid uyarıcı hormonunun seviyesini ölçmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin tiroidleri gelişmediği için annenin tiroid hormonuyla bebek büyümektedir. Annede olabilecek tiroid bezi az çalışma sıkıntısı bebekte gelişim geriliğine veya düşük oluşmasına neden olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için mutlaka gebe olduğunuzu anlar anlamaz TSH testini yaptırın.
Gebelikte Gerekli Olan Vitaminler
Gebelikte kansızlık sık görülmektedir. Var olan adetlerin yanında gebeliğinde etkisi ile daha fazla kansızlık oluşabilmektedir. Gebenin kan düzeyini düzeltecek Demir alımına dikkat etmesi gerekir. Bebekte en önemli olan iki tane vitamin B12 ve Folik asittir. Doğum öncesinde ve gebelik öncesinde bolca B12 ve Folik asit içeren gıdalar tüketilmesi gerekir. Folik asit desteğine gebelikten 3 ay önce başlanılması tavsiye edilmektedir. B12 ve Folik asit vücutta DNA ve RNA’nın yapısında oynayan iki vitamindir. Gebelikte mutlaka bu iki vitamin desteği için doktora başvurulması gerekir. Omega-3 yağ asitleri de vücut için elzem yağ asitleridir. Daha çok balıklarda bulunmaktadır. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumların yanı sıra semizotu gibi yeşil yapraklı sebzelerde de bulunmaktadır. İyotlu tuz kullanın.
Gebelikte Kilo Kontrolü
Gebelikte aşırı yemek yemek bebeğin çok sağlıklı doğacağı anlamına gelmemektedir. Doğru ve sağlıklı beslenme gebelikte de en iyi yoldur. Gebe olan kişinin iki kişilik yemesi abartılmamalıdır. Etrafta söylenen “Sen iki kişiliksin ona göre yemelisin” sözleri sizi aldatmasın. Gebelikte fazla kilo almak sizin tansiyonunuzu yükseltebilir, karaciğerinizi yağlandırabilir, bebekte gelişim geriliğine yada anne adayının gebelik diyabetini tetikleyebilir. Erken doğum riskini de beraberinde getirebilmektedir. Gebelikte aşırı kilo almamak için mümkün olduğunca dışarıda yemek yemeyin.
Evde ev yemeği tüketmeye gayret edin. Mevsiminde taze sebze ve meyve tüketin. İşlenmiş ürünlerden kesinlikle uzak durun. Çiğ etleri sofranızdan uzaklaştırın. Paketli ve uzun ömürlü yiyecekleri tüketmeyin. Gazlı ve asitli içecekleri tüketmeyin. Günlük beslenmeye ek olarak günlük 3-4 bardak süt, yoğurt tüketilmesi gerekir. Bebeğin kalsiyum ihtiyacının karşılanması için gereklidir. Günlük 3 porsiyon protein alımı varsa gebelikte bu 5-6 porsiyon olabilir. Karbonhidrat tüketimi de 5 porsiyonsa 6-7 olabilir. Küçük oynamalarla biraz porsiyonları büyütebilirsiniz. İlk 3 ayda hiç porsiyon büyütmenize gerek yoktur. Gebelik 8-12 kilo kadar alımla tamamlanmalıdır.
Gebeye Şeker Yükleme
Doktorunuz şeker yükleme testi yaptırmanızı öneriyorsa yaptırın. Bu şekilde sizde gizli şeker hastalığı olup olmadığı anlaşılır ve insülin yardımı alınarak sağlıklı bir doğum yapmanız sağlanır.
Gebelikte Kilo Kontrolü ve Dikkat Edilmesi Gerekenler-Dr. Ayça Kaya’nın videosundan yardım alınmıştır.