Fındığın Ülkemiz İçin Önemi yazımızda Türkiye’de fındık üretimine ve ekonomik değerlerine ait önemli rakamlar, dünya üzerinde fındık üretimindeki yerimiz ve fındık üreticisinin sorunlarını yazdık.
Fındığın Ülkemiz İçin Önemi ve Rakamlar
Türkiye’de fındık pazarının büyüklüğü 6.85 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin dünya üzerindeki fındık ihracatındaki payı %75 civarındadır. Dünya fındıklarının çoğunu ülkemiz üretmektedir ve bu yüzdende fındığın ülkemiz için önemi çok büyüktür. Ortalama olarak fındık ihracatı 2.2 Milyar dolar rakamına ulaştı. Türkiye’de fındık üreticisi olan aile sayısı 400 bin’dir. Fındık üretiminden bir aile yıllık olarak 17 bin TL kazanıyor. Aile başına fındık üretimi 1.7 Ton olarak gerçekleşmiştir. Devletin fındık üreticisine fındıklarına karşılık kilo başına 10-10,5 TL ücret ödemektedir. Fındık üretiminden 2 milyon kişi geçimini sağlıyor. Türkiye’nin yıllık fındık üretim ortalaması 685 bin ton’dur. Türkiye’de 33 ilde fındık üretimi gerçekleşmektedir. Fındık dikim alanlarının %32’si Ordu, %17’si Giresun‘da bulunmaktadır.
Son yıllarda Doğu Karadeniz’de arazi fiyatlarının artması ve verimliliğin düşük olması nedeniyle fındık üretimi Batı ve Orta Karadeniz’de yaygınlaşmaya başlamıştır. Toprak mahsulleri ofisi fındığın kilosunu 10 TL’den almaya başladı. Üreticiden alınan kabuklu fındık marketlerde 3 katına çıkarak kilosu 30 TL’ye satılmaktadır. Üreticinin yanında diğer aracıların da fındığa 20 TL koyduğu görülüyor.
Karadeniz’in İncisi Fındık
Karadeniz’in çay ile birlikte en önemli gelir kaynağı fındıktır. 400 bin ailenin fındık üretiminden geçimini sağlıyor olması fındığın adeta bir inci değeri taşıdığını gösteriyor. Karadenizliler çay ve fındık üretiminde dünyayı ve Türkiyeyi beslemektedir. Fındık ayrıca Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu besinler arasındadır. Ülkemiz dışında birçok ülke fındık üretimi denemeleri yaptı, fakat başarılı olamadılar. İspanya ve İtalya’da fındık üretimi gerçekleştirilmektedir, fakat bizim yanımıza yaklaşamazlar. Dünya devletleri fındık alımına alternatif olarak çok fazla deneme yapmıştır kendi ülkelerinde üreterek, fakat başarılı olamamışlardır. Fındığı ülkemizden alma zorunlulukları vardır. Çikolatanın esas malzemesi için kullanılan fındığın, çikolatanın değerini nasıl artırdığı biliniyor. Tabi aynı şekilde bizde İtalya gibi ülkelerden Nutella gibi çikolataları alarak kendi fındığımızı işlenmiş ve fiyatı artmış bir şekilde alırız.
Fındık Üreticisi Mutsuz
Fındık üreticisini ailelerin oluşturması, fındığın değerinin asıl yerini bulamamasına neden olmuştur. İnsanlar büyük şehirlerde yaşıyorlar ve fındıklarını toplamak için yazın köylerine dönüyorlar. Fındığı topladıktan sonra hemen satıp parasını alıyorlar. Büyük firmalar ile yarışacak seviyede olmadıkları için fındığa ne verirlerse kabul etmek durumunda kalıyorlar. Ülkemizde üretilen fındığın %80’i ihraç ediliyor. Biz üretiyoruz fakat çoğunu başkaları yiyor. Fiyatların dengeli bir şekilde olması gerekir. Fındık üretimi fazla olduğu zaman depolama yerlerinde saklanmalı ve fındığın az olduğu zamanlarda piyasaya sunulmalıdır. Aksi halde yıldan yıla fındık fiyatlarında değişiklikler olmaktadır.
Büyük firmalar karşısında fındık üreticisi eziliyor. Fındık üreticisinin yanında kimse olmadığı için üretilen fındıktan tam anlamıyla karşılığını insanlar alamamaktadır. Devletin fındık üreticisinin yanında olması gerekir. Fındığın sorunları tüm taraflar ile konuşularak halledilmesi gerekir. Fındığın önemi tüm ülkece bilinmekte ve ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Fındığın Ülkemiz İçin Önemi.