İçeriğe geç
Anasayfa » Yaşam » Etkili İletişim Teknikleri

Etkili İletişim Teknikleri

Etkili İletişim Teknikleri Nelerdir

Etkili İletişim Teknikleri yazımızda insanlarla ilk karşılaşıldığında etkili olan durumları, hızlı profil oluşturmayı, beden dili ve ses tonu, kişilik tipleri, öğrenme şekillerini yazdık.

Etkili İletişim Teknikleri-Hızlı Profil Oluşturmak

İlk defa tanıştığınız kişiler sizin hakkınızda hızlıca bir profil oluştururlar. İlk izlenim etkili iletişim kurmada bu yüzden önemlidir. Sizinle uyumlu olup olmadığını ilk görüşte karar verirler. Sizi oluşturan kavramlar giyiminiz, ses tonunuz, stiliniz ve beden dilinizi bir bütün olarak karşınızdaki kişide oluşturursunuz. Giyim tarzınız ve beden diliniz sizin anlatmak istediğinizin dışında mesajları karşı tarafa iletebilir. İlk defa karşılaştığınız kişiler üzerinde söylediklerinizin sadece %7’si etkili olmaktadır. %38’ini ise anlattıklarınızı nasıl anlattığınız oluşturmaktadır. Anlatış şekliniz ve giyim tarzınız bu kısımda önemlidir. %55’i de karşı ki tarafın sizi nasıl görmek istediği ile ilgilidir. İlk defa karşılaştığınız kişilerde beden dili ve giyim stiliniz çok önemlidir. Dünya genellikle dış görünüşe önem verdiği için etkili iletişim tekniklerinde de ilk tanışmalarda bu kural geçerlidir.

Cuma Sohbetleri Tevazu

Beden Dili ve Ses Tonu

Beden dilini de etkili kullanmak ilk tanışmalarda önemlidir. İş görüşmelerinde elleri bağlamak iletişime geçmek istemediğinizi anlatmaktadır. Bu durum işinizi kaybetmenize neden olabilir. Parmakları kıtlatmak, elleri yumruk haline getirmek, kadınların sürekli saçları ile oynaması, sürekli ayaklarınıza bakmak gibi beden hareketleri yanlış anlaşılabilmektedir. Ses tonu da diğer bir önemli etkendir. Ses Estetiği Operasyonları ile sesinizi değiştirebilirsiniz. Gittiğiniz yere ve kişiye göre ses tonunuzu iyi ayarlamanız gerekiyor. Kişinin kendi ses tonunu duyması ile karşı tarafın sizi duyması arasında farklılık vardır. Kendi ses tonunuzun öğrenerek ona göre sesinizi ayarlamalısınız.

Sara-Ses estetiği

İletişime Geçmek

Kişilik tipleri, öğrenme şekilleri ve cinsiyetleri analiz edilerek insanlarla daha rahat iletişime geçebilirsiniz. İnsanların istediği ve anladığı dilden konuşarak daha rahat iletişimde bulunursunuz.

Kişilik Tipleri

Kişilik tipleri 4 kısma ayrılmaktadır.

  1. Eylemci
  2. Kontrolcü
  3. İşbirlikçi
  4. Mantıkçı

Eylemci

Eylemci kişilikte olan kişiler olaylara tek bir pencereden bakarlar. Dış görünüşe göre karar verirler. İşlerin detayıyla ilgilenmezler. Eylemci kişiliğe sahip kişiler genellikle dağınık çalışırlar. Düzenli olmayan insan gördüğünüzde çok detaya inmemeye özen gösterin. Gittikleri ortamdan aldıkları bilgileri başka ortamlara aktarmayı severler.

Kontrolcü

Zaman kavramı kontrolcü kişilikte çok değerlidir. Hemen işin yapılmasını isterler. Yaptıkları işlerde hedefleri sonuca ulaşmaktadır. Sonuca ulaşmak onların için çok önemlidir. Hadi yapalım başarırız gibi motive edici sözler söylerler. Çalışma ortamları çok düzenlidir. Karar verme hızları da oldukça yüksektir.

İşbirlikçi

İşbirlikçi kişiliğe sahip olanlar işi başkalarından yardım alarak yaparlar. Tek başına iş yapmazlar ve yardım almayı severler. İnsanlara önem verirler ve insanları en büyük kıymet olarak görürler. Kendi kararlar pek olmaz ve verdikleri kararlarda diğer insanların etkisi büyüktür. Panik ortamlarında iş yapamazlar. Kararları hızlı olmaz.

Mantıkçı

Mantıkçı kişiliği olanlar çok net kararlar alırlar fakat çok yavaş karar verirler. Aldıkları ve verdikleri kararların arkasındadırlar ve bu kararları her zaman incelerler. Bu kişilerle çalışmak zordur fakat aldıkları kararlar genellikle doğrudur. Takıntılı olurlar ve bir şeyleri bir düzende yapanlar var ise onlar bu kişiliğe girmektedir. Tüm şeylerini alfabetik sıraya göre dizerler.

Öğrenme Şekilleri

Öğrenme şekilleri 3’e ayrılmaktadır.

  • Görsel
  • İşitsel
  • Dokunsal

Görsel

Görselliği seven insanlara resim, belge, fotoğraf, video gibi görsellikle iletişime geçtiğinizde sizi dikkate alacaktır. Bir iş yaptığınız kişinin görselliği sevmesi de onu görsellik kullanarak etkilemenizi sağlayacaktır.

İşitsel

İşitsel öğrenmeyi seven kişiler sadece duyarak anlamaktadır. Yazı ve resimlerle işi olmaz. Telefon ile veya yüz yüze konuşarak iletişime geçebilirsiniz. Bu tür kişiliğe sahip olanlar ses duymaktan hoşlanır.

Dokunsal

Dokunsal öğrenen kişiler ses ve görsel yerine bir şeylere dokunarak öğrenirler. İkna edilmek için mutlaka temas etmelidir. İkna edilmeleri için ürüne dokunmaları ve onu yaşamalarını gerekir.

Etkili İletişim Teknikleri-Cinsiyet Faktörü

Etkili iletişim konusunda son faktör cinsiyettir. İletişimde en çok zorlanılan faktördür. Karşı cins ile iletişime geçme bazı zamanlar zor olabilmektedir. Kadınlar ile iletişime geçerken yüz yüze bakmaya özen gösterin. Erkeklerde iletişimde yüz yüze iletişime geçmenize gerek yoktur omuz omuza da iletişime geçebilirsiniz. Kadınlar detayları sever fakat erkekler sonuç odaklıdır. Kadınlarla iletişime geçerken olabildiğince detaya inin fakat erkeklerde direkt sonucu gösterin.

Etkili İletişim Teknikleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir