PsikolojiYaşam

Ergenliği Atlatmak

Ergenliği Atlatmak yazımızda ergenlik evresinde neler yapılmalı ve ergenliğe giren çocuklara nasıl davranılmalı gibi bilgilendirici konuları yazdık.

Ergenliği Atlatmak-Anne ve kız

Çocukların Ergenliğe Girmesi ve Ailelerin Bununla Başa Çıkabilme Yöntemleri

Ergenlik belirli bir yaşlarda yaşanan çocuklar için kullanılan değişik bir zamandır. Kişiliklerinin oturduğu ve anne-babasına karşı sürekli bir isyankar davranışlar sergilediği bir zaman dilimidir. Çocuk o yaşa kadar sadece fiziksel şeyleri gördüğü, fakat ruhsal ve maneviyat hislerinin de gelişmeye başladığı bir zamandır. Beynin değişik olayları algılamaya başladığı ve gözle göremediği şeyleri hissetmeye başladığı farklı bir yaşama açıldığı bir kapıdır. Yeme, içme, uyuma gibi fiziksel olayların yanında sevgi, aşk ve yaratıcının farkında olma gibi ruhsal gelişmeler ortaya çıkmaya başlar. Beynin kullanım alanları değişmeye başlar.

Ergenlik genel olarak 12-20 yaş arası kabul edilmektedir. Aklın başa gelmeye başladığı evredir. Son yapılan araştırmalarda bu yaşın 25’e kadar yükseldiği düşünülmektedir. Kişiler daha geç olgunluğa ulaşmaktadır. Bunda çocuklara verilen sorumlulukların azlığı, daha az sosyal olmaları ve yaşantılarının değişmesi gösterilebilir. Çocuklar bu ergenlik döneminde özbenliklerini bulurlar. Bu süreçte değişik ortamlara ve kötü alışkanlıklara yakalanmaları yüksektir. Ailenin iyi bir gözlemle ve yakınlıkla peşinde olması gerekir. Çocuğunun yapmış olduğu her hareketi takip edip uyarılarda bulunması gerekir. Çocuğun vermiş olduğu ters hareketlere aldırış etmemesi gerekmektedir.

Ergenliği Atlatmak-Ergen kız

Ergenliği Atlatmak-Çocuğunuzun Her İstediğini Yapmayın, Sınırlamalar Koyun

Çocuğunuza bazı sınırlamalar getirmelisiniz. Yoksa ileri ki yaşamında sınırlarını bilmeden yaşar. Çocuğunuzun her istediğini yapmayın yoksa ilerde doyumsuz olur ve nerede duracağını bilemez. Her istediğini yaptığınızda, sizin bu yapmış olduğunuz şeyleri yapmak zorunda olduğunuzu zanneder.” Benim hakkım zaten yapacaksın” hissiyatı oluşur çocukta ve bu durum çocukta kendini her şeyi yapabilen biri olarak görmesini sağlar. Aşırı fedakarlık ve iyilik karşı taraftan yanlış anlaşılır. Çocuğunuz bu durumda kendine her şeyi layık görür. Bu durumun oluşması sizi zora sokar artık bütün isteklerini kendine hak görür ve sizin yapmanızı ister. Bu yanlıştan geriye dönmenizde hiç de kolay değildir. Çocuğunuzun kişiliği oturmuş ise hayatını böyle bir doyumsuzlukla yaşamak zorunda kalır.

Genel Olarak Düşen Psikolojimizi-Anne ve kız

Ergenlik Dönemindeki Çocuklara Nasıl Davranmalısınız?

Ergen çocuğunuza her istediğini verdiğinizde sizden hiç çekinmeden tartışabilir. Bu tartışmalarda sizi hiç düşünmez. Çünkü beynindeki nöronlar yeni yeni gelişmeye başlamıştır. Bu nöronlar da kesik kesiktir. Sizin ondan bir şey istemeniz, ona zor gelir ve direkt sizle çatışmaya başlar. Eskilerde çocuklar anne ve babasına karşı konuşamazdı. Çocuk anne ve babasının yüzüne karşı söyleyemez ama arkasından itiraz ederdi. Kendi hırsını almak için böyle bir davranış sergilerdi. Fakat ileri ki yıllarda saygılı insanlar haline geldiler.

Şimdiki ergenler ise tam anlamıyla saygından yoksun yetişiyorlar. Çok fazla özgürlük ve serbestlik verilince her şeyi yapabileceklerini kafalarına koyuyorlar ve bununla yaşamaya devam ediyorlar. Normal yaşamda da bu saygısız insanların çoğalması, yetiştirmede yapılan hatalar sonucu olmaktadır. Ergenlere yaklaşım da direkt şikayet de bulunulmaması gerekir. Biriktirip de tüm sorunları bir anda çocuğa yüklemek hatalı olur ve ters teper. Ergen çocuğunuzu kontrol altına almanın yolu duygusal olarak ona yakın olmaktan geçer. Ufak tefek sorunlarla kendinizden uzaklaştırırsanız çocuğunuzu, dertlerini anlatacak başka arkadaşlar bulur. Böylece çocuğunuz size yabancı olmaya başlar. Hiçbir sırrını size anlatmamaya başladıysa endişelenmeye başlayabilirsiniz.

Ergen Çocukla İletişim

Ergenliği Atlatmak-Ergen Çocukla İletişim Kurmanın Yolları

İlk önce duygusal bağ kurmanız gerekir. Ergen olan kişi dünyayı tek tarafla ve bencilce görür. Zevklerine ve kendisine güzel gelen şeylere doğru gider. Sevdiği şeyler hakkında konuşmayıp hep azarlarsanız ona ulaşamazsınız. Sizi hep azarlayan ve mutsuz edici birisi olarak tanımlar. Sizle bağlantı kurmamaya başlar. Arkadaşlarıyla mutluysa onlara ilgi duymaya başlar ve sizden git gide kopar. Mantıklı konuşmalar bile yapsanız, çocuğunuzun bir kulağında girer, diğerinde çıkar. Sevdiği şeyler haricinde konuşulan şeyleri takmaz. Sevdiği kişinin (sevgili) sözleri sizin sözlerinizden daha kıymetlidir onun için veya arkadaşının etkisi daha fazladır. Diğer bir kriter ise onaylanma gerekliliğidir. Ergen olan yeni bir kişiliğe adım attığı için, fikirlerinin onaylanmasını ister. Eğer anne ve babasından onay alamıyorsa onu onaylayan arkadaşıyla daha fazla vakit geçirir. Ergenin arkadaşlarını kötülemeyin. Yoksa ona daha fazla yaklaşır ve sizden daha fazla kopar.

Ergenliği Atlatmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir