Sağlık

Epilepsi Hastalığı

Epilepsi Hastalığı yazımızda dünyada ve ülkemizde tahmin edilenin aksine çok fazla epilepsi hastası olduğu, epilepsi hastalığının ne olduğu, epilepsi hastalığının nedenleri, epilepsi nöbetleri, epilepsi tanısı ve tedavisini yazdık.

Epilepsi Hastalığı Yayılıyor

Epilepsi dünyanın her yerinde kadın ve erkeklerde her 100 kişiden 1’inde görülebilmektedir. Epilepsi sara adıyla da bilinmektedir. Ülkemizde her yıl 30 bin kişinin bu hastalık grubuna girdiği belirlenmiştir. 20 kişiden 1’side hayatı boyunca epilepsi krizi geçirebilmektedir. Türkiye’de toplamda 800 bin kişilik epilepsi hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Sara için bitkisel tedavi

Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, epileptik nöbetlerle kendini gösteren bir hastalıktır. Epileptik nöbetler, beyin hücrelerinin anormal, ani ve kontrol edilemeyen bir elektriksel aktivite ile kendisini göstermesi durumudur. Bu oluşan anormal deşarj, beyne yayılabilir ve hastanın sara nöbeti geçirmesine neden olabilir. Bu nöbetler kısmi olarak da yaşanabilmektedir. Toplumun %1’inde epilepsi tanısı bulunmaktadır ve ilaç tedavisine başlanması gerekir.

Epilepsi Hastalığı Nedir

Epilepsinin Nedenleri

Epilepsi nedenlerinin yarısı bilinmektedir. Bunlar arasında enfeksiyonlar, doğuştan bazı hastalıklara bağlı olarak gelişme, doğum esnasında oluşan travmalara bağlı olabilir, daha sonra oluşan travmalara bağlı olabilir, beyin tümörlerine bağlı olabilir, beyindeki enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebilmektedir.

Epilepsi Hastalığı Nedir
Epilepsi Nöbetinde Yapılacaklar

Epilepsi Nöbetleri

Epilepsi nöbetleri iki şekilde ayırt edilebilmektedir. İlki hastanın şuurunu tamamen kaybettiği durum olurken, diğerinde sadece kolda, bacakta hareket çekme gibi veya sabit bakma gibi birkaç saniye süren nöbetler olabilmektedir. Bazı nöbetleri birbirinden ayırt etmek zordur. Sinir krizine benzer şekilleri de bulunmaktadır. Nöbetin nasıl geçirildiğini hastanın görmesi ve doktoruna göstermesi, hastalığın çözümü için faydalı olacaktır.

Epilepsi Tedavisi

Epilepsi hastalığının tedavisinde ilaçla tedavi ile hastaların %70’i tedavi edilmektedir. Geriye kalan %30’lık hastanın epilepsisi ise ilaca dirençli olmaktadır. İlaca dirençli epilepsi hastalarına doktorlar tarafından müdahale edilmektedir. Epilepsi hastalığı tedavisi için epilepsi cerrahisi merkezleri bulunmaktadır. Başta Amerika olmak üzerine bir çok Avrupa ülkesinde cerrahi tedaviler yapılmaktadır. Epilepsi de pil tedavisi de uygulanmaktadır. Ameliyatlarda başarı %70-90 arasında değişmektedir.

Epileptiğin Geç Anlaşılabilmesi

Bazı hastalar epileptik olduğu yıllar sonra fark edebilmektedir. Bunun nedeni epileptik nöbetlerin çok kısa sürmesi, anlık dalgınlıklar ve gece fark etmeden nöbetler geçirilmesidir. Kişinin fark edemediği epilepsi hastalığı tedavisine de geç başlanılmaktadır. Genel olarak epilepsi denildiği zaman, insanlar ağzından köpük çıkartan ve yere düşüp titreyen insanları düşünmektedir. Bu beklenilen nöbet türü diğer epileptik nöbet türlerine göre çok azdır. Bir çoğu fark edilmemektedir. Epilepsi olan bir kişinin özgürlüğü yok olmuş gibidir. Hep birilerine bağlı olarak yaşama zorunluluğu hissederler. Epilepsi hastalarının mutlaka bunun bilincinde olması ve ilaç tedavisine başlaması gerekiyor. İlaç tedavisine dirençli olanların ise ameliyat olması gerekmektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir