Ekonomi ve ParaHaberYaşam

Enflasyon Sepeti Güncellendi

Enflasyon Sepeti Güncellendi yazımızda TÜİK kurumu enflasyonu hesaplarken ağırlık verdiği gıdanın yerine ulaşımı koydu. Bu da yeni enflasyon ölçümlerini getirdi. Nasıl bir değişim yaşandığını ve enflasyonun nasıl değiştiğini yazdık.

Tüik Enflasyon Sepeti Güncellendi

Bazı kalem malların enflasyondaki ağırlığı düştü bazılarının ki arttı. Bu sepetteki değişimin bizim cebimize giren miktarla alakası yoktur. Genel olarak fiyatların ne kadar arttığını çok kullanılan ihtiyaçlar baz alınarak hesaplanması değişti. Bu sepetteki güncellemeyi Tüik her sene aynı aylarda güncellemektedir. Bu sepetin hesaplanması için 3 yıl önceki fiyatlar baz alınıyor. Burada yılda 13 bin kişiye hane halkının toplam bütçesi, kurumsal anket ve turistin harcamaları göz önüne alarak enflasyon sepeti oluşturuluyor. Bu sepette 417 tane eleman vardır. Mevsimsel artmaların önüne geçmek için bazı kategorilerin ağırlığı değiştiriliyor. Mesela gıda ile ulaşımın ağırlığı değiştirildi. Kışın sebzelerde aşırı artış olduğundan gıdanın sepetteki oranı düşürülüyor onun yerine ulaşımdaki harcamaların oranı arttırılıyor.

Enflasyon Sepeti
TÜİK

Enflasyon Sepetinde Dengeleme Politikası

Böyle bir denge politikası uygulamış oluyorlar. Tabi ki ulaşımın oranı arttırıldı fakat doların artmasıyla da ulaşıma harcadığımız ücretlerde arttı. Gıda harcamasının oranının azaltılması ulaşım harcamasının oranının arttırılması enflasyonu düşürmeyecektir. Yine yüksek bir enflasyon rakamıyla karşılaşacağız. Avrupa birliği uyum süresince, bu değişken sepek uygulaması sabit bir oranlı sepetle değiştirilmek zorunda kalacaktır. Gıdanın oranı %20’i ise o oranda alacaktır. Mevsimsel değiştirme uygulanmayacaktır. Şuan da kullanılan enflasyon sepetinde zorunlu olan ihtiyaçların oranı diğer kalemlerin oranlarına göre azaltıldı. Enflasyon oranının az olması amaçlanmıştır fakat diğer arttırılan oranlarda da zamlar olduğu için enflasyon da ki artma devam etmektedir. Yine de bütün kategorilerde en yüksek pay gıda dadır. Temel ihtiyaç olduğundan oranı en yüksektir. 2.sırada ulaştırma ve 3. sırada konut ödemeleri gelmektedir. Sıralama ihtiyaç dengesine göre düzenlemiştir.

Enflasyon Sepeti
AB

AB Ülkeleri ile Bizim Enflasyon Farkımız

2014 yılında vatandaşlar 100 lirasının 26 lirasını gıdaya harcamıştır. 27 lirasını konuta harcamıştır. 9,5 lirasını da ulaştırmaya harcamıştır. Avrupa birliğinde uygulanan enflasyon sepetiyle bizdeki sepetin farklı olmasının nedeni bizdeki gıda, konut ve ulaştırma harcamaları AB ülkelerine göre çok fazladır. Onlar diğer ihtiyaçlarına para harcarken biz bu 3 ihtiyaca çok fazla harcama yapıyoruz. Bu da bizim ülke ekonomisinin onlara göre geri kalmış olmasındandır. Genel enflasyon %5 olarak hesaplanmıştır. Fakat mutfak enflasyonu %20’lerde hissedilmektedir. Bu enflasyon ölçümü her sene yapılır ve anketler düzenlenerek ailelere sorularak düzenleme yapılır. Bu yıl ki enflasyon rakamları çift hanelere çıkacak gibi gözüküyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir