Ekonomi ve ParaHaber

Enerji Krizi Bu Yıl Avrupa’yı Çok Kötü Etkileyecek

Enerji Krizi Bu Yıl Avrupa‘yı Çok Kötü Etkileyecek

Enerji Krizi Bu Yıl Avrupa

Rusya’dan Kaynaklı Enerji Krizi, Bu Yıl Avrupa’yı Çok Kötü Etkileyecek

Dünyada benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşanıyor. Rusya‘nın bu yılın Şubat ayında Ukrayna‘yı işgali, küresel piyasalarda bir dalgalanma etkisi yarattı. Bir zamanlar dünyanın en büyük ikinci doğal gaz üreticisi ve üçüncü en büyük petrol üreticisi olan Rusya’dan gelen enerji kaynaklarına güvenen Batılı ülkeler, Rus enerjisini satın almayı reddederek işgali kınadı ya da Başkan Vladimir Putin tarafından kesildi.

Bu kriz hiçbir yerde, ucuz Rus gazına yönelik uzun süredir devam eden kumarın geri teptiği Avrupa’dan daha belirgin ve daha tehlikeli değildir. Savaşın başlangıcında, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesi, doğal gazlarının %40’ı için Rusya’ya güveniyordu – Avrupa’da petrol yağından sonra en yaygın ikinci enerji kaynağıdır.

Ancak şimdi, Rus arzının sınırlı olması nedeniyle, Avrupa’daki doğal gazın referans fiyatı geçen yıl iki katından fazla arttı ve hem tüketiciler hem de şirketler ciddi şekilde darbe alıyor.

Elektrik faturaları birçok yerde şimdiden üçe katlandı. Bazı kafeler ve restoranlar, bir yıl önce 2.000 € olan aylık faturaların şimdi 7.000 €’ya yükseldiğini gördü ve büyük endüstriler yüksek elektrik faturaları nedeniyle işçileri izne çıkarmaya ve masrafları kısmaya başladı. Durum o kadar vahim ki, daha önce fosil yakıtları ve nükleer enerjiyi reddeden hükümetler, kapatılan kömür santrallerini ve nükleer tesisleri umutsuzca yeniden açıyor ve onları iflastan kurtarmak için kamu hizmeti şirketlerini kamulaştırıyor.

Ancak şu an ne kadar kötü olsa da, bunlar hala Avrupa için iyi günler olabilir. Kış mevsimi ve artan gaz talebiyle birlikte uzmanlar Avrupa’nın enerji piyasasının hiç bu kadar kırılgan olmadığını söyledi. Dünyanın herhangi bir yerindeki enerji talebindeki en ufak bir artış bile, Avrupa’nın imalat sanayisinin tüm sektörlerini tamamen kapanmaya zorlayabilir, Avrupa ekonomilerini bir işsizlik dalgası, yüksek fiyatlar ve büyük olasılıkla kamu huzursuzluğu ve Avrupa ülkeleri arasındaki bölünmeler ile mahvedebilir.

“Fiyatlar tarihsel olarak rekor seviyelerde. Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi’nde araştırma görevlisi olan Tatiana Mitrova, verdiği demeçte, daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik” dedi . “Bu oldukça acı verici olacak.”

Rusya, Yaptırımlar Kalkana Kadar
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Krize Hazırlanmaya Çalışıyorum – Enerji Krizi Sorunu

Ukrayna’da savaş başlar başlamaz, Avrupa ülkeleri enerji sistemlerini Rusya’dan gelen doğal gaz arzındaki kesintilere karşı güvence altına almak için çabaladılar. İki seçenekleri vardı: kıtaya gelen gaz arzını artırmak veya talebi azaltmak.

Birincisi, Avrupa, bloğa doğal gaz sağlayan ülkeleri çeşitlendirerek ve Rus akışlarına olan bağımlılığını azaltarak artan enerji krizini çözmek için arz tarafına döndü. AB ülkeleri Katar, ABD ve Orta Asya ülkelerinin hem doğal gaz hem de boru hatlarından akıtılmak yerine deniz yoluyla taşınabilen daha kolay taşınabilir bir gaz türü olan LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) için ticaret anlaşmaları imzalamasını istedi.

Ancak krizi arz tarafında çözmeye çalışmak bir yakalama ile geliyor: zaman. Rusya dışındaki ülkelerden gelen doğal gaz akışını artırmak, daha fazla boru hattı inşa etmeyi gerektirirken, daha fazla LNG ithal etmek, Avrupa’da sıvı gazı yeniden gazlaştırabilen özel terminaller inşa etmek anlamına gelir, bu süreç iki ila beş yıl arasında sürebilir.

Ve kısa vadede arzı desteklemek için ülkelerin yapabileceği çok fazla şey var. Enerji danışmanlığı Wood Mackenzie’de araştırma analisti olan Penny Leake, verdiği demeçte, doğal gaz altyapısını genişletmek pahalı, yıllarca yatırım gerektiriyor ve sonuçların gelecek yılın yazına kadar başlamayacağını söyledi. Diğer dört uzman, en azından 2023 yazına kadar tedarikçilerin Avrupa’ya akışı Rus gazının yerini alacak kadar yüksek bir hacimde artırmasının pek mümkün olmadığını söyledi.

Acil arzın maksimuma çıkarılmasıyla, Avrupa’nın enerji sistemi bir çıkıntı üzerinde dengelenmiştir. Bu, talebi karşılamanın Avrupa’nın elindeki tek gerçekçi önlem olduğu anlamına geliyor. Mitrova’ya göre bu, zorunlu ve yaygın enerji paylaştırma gibi acı verici yollarla gelebilir.

Mitrova, “Korkarım bu kış tek çözüm talep tarafında olacak” dedi. “Gaz talebinde bir tür karne ve kısıtlamalardan kaçınmanın oldukça zor olacağını düşünüyorum.”

Mitokondri Özellikleri-Enerji Üretme

Ekonomik Sarmal

Almanya, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri, havalar soğumadan önce gaz rezervlerini mümkün olduğunca artırmak amacıyla bu yaz enerji tasarrufu önlemlerini onayladı.

Ancak Avrupa’nın gaz rezervlerinin istikrarı nispeten ılıman bir kışa bağlıdır, çünkü yeterince soğursa, Avrupa’nın rezervlerinin kaldırabileceğinden daha fazla talep gönderebilir.

Avrupa hükümetleri, geceleri trafik ışıklarını kapatmak ve tarihi binalardaki aydınlatmayı kısmak gibi bazı enerji tasarrufu ve karne yasalarını zaten uygulamaya koydu. Tüketicilere enerji kullanımlarını azaltma emri vermekten vazgeçtiler, ancak kış aylarında enerji talebi çok daha yüksek olduğundan, bazı zor seçimler yapmak zorunda kalabilirler.

Mitrova, “Farklı kötü seçenekler arasında seçim yaptığımızı anlamalıyız, şu anda iyi bir senaryomuz yok” dedi.

Avrupa’da gaz talebini karne veya yüksek fiyatlar yoluyla azaltmak, Avrupa toplumu üzerinde uzun süreli ve zayıflatıcı bir etkiye sahip olabilir ve şimdiden bazı endüstriler ve ekonomiler için istikrarsızlaştırıcı sonuçlar doğurmaktadır.

Mitrova’ya göre, doğal gaz üretiminden çıkarılan amonyağa güvenen Avrupalı ​​gübre üreticilerinin %70’inden fazlası faaliyetlerini şimdiden durdurdu ve yükselen enerji maliyetleri bu Avrupalı ​​fabrikaları ve üreticileri operasyonlarını yavaşlatmaya zorluyor.

Ancak en kötü senaryo, cam üreticileri ve çelik şirketleri de dahil olmak üzere, doğal gaza en çok bağımlı olan Avrupa imalat sanayilerinin kapatılması olabilir.

Wood’da Avrupa doğalgaz araştırma direktörü Mauro Chavez, “Önümüzdeki birkaç hafta, ay ve 2023’e kadar göreceğimiz büyük bir şey, sürekli çok yüksek gaz ve elektrik fiyatlarının bu durumunun endüstriyel faaliyeti nasıl etkileyeceği olacak.”Mackenzie, bu “daha hassas” endüstrilerin çoğunun enerji fiyatları nedeniyle yakında kapanmaya zorlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Chavez, şu ana kadar çoğu Avrupa fabrikasının tamamen kapanmak yerine sadece kapasitelerini düşürdüğünü de sözlerine ekledi. Ancak elektrik için doğal gaza dayanan veya enerji karışımında gazın daha büyük bir rol oynadığı ülkelerde bulunan endüstriyel tesisler, dayanılmaz derecede yüksek maliyetler nedeniyle yakında kapanmaya başlayabilir.

Bu hafta, Avrupa’nın en büyük otomobil şirketi Volkswagen, yüksek elektrik faturalarının şirketin üretim kapasitesini, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya da dahil olmak üzere Rus gazına oldukça bağımlı olan ülkelerden, erişimi olan güneybatı Avrupa ülkelerine kaydırmasına yol açabileceğini öne sürdü. LNG terminalleri de dahil olmak üzere daha çeşitli enerji akışlarına bakacak.

Kışın Alınan Kilolar İçin Spor

Yeni Bir Enerji Krizi Türü

Kıtanın enerji sistemi, aşırı hava koşullarıyla dolu bir yazdan ve işçi grevleri operasyonları yavaşlatırken, Avrupa için daha kötü bir zamanda gelemezdi. Bu zorluklarla birleştiğinde, bu kriz, 1970’lerden bu yana kıtadaki en kötü enerji krizlerinden biri olabilir.

Ortalama Avrupalılar için zaten yüksek fiyatlar, üretimde kesinti yapan şirketler ve gübre endüstrisinde yavaşlama anlamına geliyor. Ancak, her türlü endüstriyi kapanmaya veya yer değiştirmeye zorlarsa, uzmanlar bunun kıtada çok daha uzun bir işsizlik dalgasına ve ekonomik gerilemeye yol açabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, bu tür sonuçların kış bittikten sonra da devam edebileceğini söylüyor. Goldman Sachs’ın kıdemli enerji stratejisti Samantha Dart yakın tarihli bir gönderide, endüstriyel kapasitede kesintiye gidilmesinin “daha düşük ekonomik aktiviteye, daha yüksek işsizlik seviyelerine ve daha da büyük bir durgunluk potansiyeline” yol açabileceğini yazdı. 1970’lerde petrol krizi örneği gibi.

Diğer enerji kaynaklarının, özellikle de kömürün fiyatları, son birkaç ayda, bunlara yönelik artan küresel taleple birlikte yükseldi. Ve aşırı hava koşulları ve kuraklık ile geçen bir yaz, Avrupa’nın nükleer ve hidroelektrik üretim kapasitesini felce uğrattı ve Rusya’nın doğal gazını telafi etme kabiliyetini şüpheye düşürdü.

“Avrupa şu anda çok zorlu bir durumda. Muhtemelen sadece bir petrol krizinin olduğu 1970’lerden daha kötü olduğunu söyleyebilirim. Şimdi petrol, nükleer, hidroelektrik ve gazla ilgili bir krizden bahsediyoruz” dedi.

Enerji danışmanlığı Kpler’de gaz analisti olan Ryhana Rasidi, verdiği demeçte, savaş başladıktan hemen sonra doğal gazdan uzaklaşmak, Avrupa’nın emrindeki diğer birçok enerji kaynağı tarafından kolaylaştırıldı. Ancak kışın gelmesiyle birlikte bu alternatif kaynaklar kendi sorunlarını göstermeye başlıyor.

Doğal gaz arzındaki eksikliklere ek olarak, Avrupa yakında Rus petrolüne getirilen yasağın etkilerini hissetmeye başlayacak ve Aralık ayından itibaren başlayacak. Doğal gaza aşırı derecede bağımlı olmayan Avrupa ülkeleri de hala bir enerji krizinin acısını yaşıyor. Uzun süredir Avrupa’nın daha istikrarlı enerji tedarikçilerinden biri olarak kabul edilen Fransa, enerjisinin yaklaşık %70’ini nükleer kaynaklardan üretiyor, ancak kışa hazırlık olarak güç kapasitesini artırma çabaları, şimdiye kadar sıcak hava ve işçi grevleri tarafından engellendi.

Bu kışın taleplerinin ağırlığına hazırlıksız yenilenebilir enerji şebekesi ile birleştiğinde, Avrupa’nın yeni enerji krizi her cephede en kötü yönlerden benzersiz olmayı vaat ediyor.

‘Vahşi Batı Senaryosu’

Kışın ağırlığı henüz vurmadı, ancak gerilimler şimdiden ortaya çıkmaya başlıyor ve politikacıları bazı zor seçeneklerle karşı karşıya bırakıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın başkanı Fatih Birol, bu hafta verdiği röportajda, durum kötüleşirse, her Avrupa ülkesi bir “vahşi batı senaryosu” içindedir.

Birol, enerji krizinin iki yoldan biri olabileceğini söyledi: “AB ve üyeler dayanışma içinde, birbirlerine destek olacaklar…ya da herkes kendine gelirse başka bir senaryo var.”

Geleneksel AB müttefikleri arasındaki çatlaklar şimdiden kendini göstermeye başladı. Geçen ay, İskandinav komşuları, Avrupa’nın önde gelen yerli doğal gaz üreticisi Norveç’i, Norveçli tüketicileri korumak amacıyla enerji ihracatını azaltma kararından dolayı ağır bir şekilde eleştirdi.

Ve artan elektrik faturaları bir işsizlik dalgası ve ekonomik gerileme ile birleşirse, kriz sokaklara taşabilir.

Almanya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti ve başka yerlerde vatandaşlar artan elektrik faturalarını şimdiden protesto ettiler. Geçen ay Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yüksek enerji faturalarının “ toplum için barut fıçısı ” olduğu konusunda uyardı.

“Bazı protestolar bekleyebiliriz” diyen Mitrova, Avrupa’nın 2018’de Fransa’da ortaya çıkan ve daha yüksek yaşam maliyetlerini ve elektrik faturalarını protesto eden Sarı Ceket protestocularına benzer hareketler beklemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Avrupalı ​​politikacılar çok zor bir sezona hazırlanmak zorunda” dedi.

Enerji Krizi Bu Yıl Avrupa’yı Çok Kötü Etkileyecek-Kaynak: fortune.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir