Endüstriyel Piliçler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Endüstriyel Piliçler

Endüstriyel Piliçler Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımızda tavukların tercih edilmesinin sebebi proteini fazla, diğer etlere göre uygun fiyatlı ve de kalori bakımından fazla bir etkisi olmadığı için halk tarafından sevilerek tüketilmektedir. Endüstriyel piliçler ise insan sağlığına zarar vermektedir.

Endüstriyel Piliçler

Endüstriyel piliçler dünya savaşından sonra Türkiye’ye geldi. 24 hafta da kesilecek hale geliyorlardı. Normalde 80 haftalık doğal tavuk yememiz gerekirken bize 24 haftalık endüstriyel tavukları yediriyorlar. Antibiyotik kullanımı da tavuklarda kullanılmaya başlanmış fakat bu antibiyotikler yasaklanmıştır. Tavukların yemleri de yurt dışından geldiği için onları da kontrol ettirmek gerekir. Doğal tavuklara nazaran endüstriyel tavuklar toplum tarafından daha çok tüketilmektedir. Bolu kenti en çok tavuk yetiştirilen yer olarak bilinir. Doğum üretim merkezi Bolu’da fazla yer tutar. Yemlerin hazırlanması da bilimsel çalışmalarla inceleniyor ve nasıl daha fazla verim alabiliriz diye sürekli uygulamalar sürdürülüyor. Gdo katkılı yemler hayvanların yiyeceklerinde kullanılıyor. Soya ve mısırlarda Gdo muhtemelen vardır. Bunları da hayvanlar yem olarak tüketiyor. Hayvanlarda hasta olma oranı yükseldi ve antibiyotik kullanımı da bu oranda arttı. Maalesef bu ilaç kullanımı bizim sağlığımız için hiç de iyi bir olay değil.

Endüstriyel Piliçler

Normal Bir Tavuk 45 Günde Yetişmez

Antibiyotikler, hormonlar kullanılarak tavuğun daha hızlı gelişmesi sağlanıyor. Köy tavukçuluğunda kullandığınız ırklar yavaş büyüyen tavuk cinsi olabilir. Bu tavukların bakımı daha zordur. Maliyeti de o oranda artıyor. Diğer bir sektör alt dalı organik tavuk üretimi de geliştirildi. Organik tavuk da belli kurallar geçerlidir. Pişirme süresi mesela 1-2 saat den az sürede pişiremezsiniz. Endüstriyel tavuk üretiminde antibiyotik ve hormon kullanımı kesinlikle yasaklanmıştır. 2006 yılından itibaren bu uygulamalar yasaklandı. Hasta olan tavuk da antibiyotik kullanımı vardır. Bu hastalığı iyileştirmek için kullanıldığı için yasaklanmamıştır. Hastalık çıktığında uzman veterinerin söylediği kadar antibiyotik verilir hayvanlara bu süreden sonra antibiyotik verilişi kesilir.

Endüstriyel Piliçler

Endüstriden beklentimiz; tavukları dışarıda “gezen tavuk” olarak yetiştirmeleri

Bunların tavuklarını almak zorunda değiliz. Bizi kendilerine muhtaç sandıkları için keyiflerine göre yetiştiricilik yapıyorlar. Tabi endüstriyel tavuk, biz ucuz tavuk istediğimiz için piyasaya çıkmıştır. Tavukları alırken helal mi değil mi, temiz mi bunlara dikkat edin. Çoğu hastalık başımıza yediklerimizden gelir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir