Haber

En Çok Nükleer Silaha Sahip Ülkeler Hangileridir?

En Çok Nükleer Silaha Sahip Ülkeler Hangileridir?

En Çok Nükleer Silaha Sahip Ülkeler

En Çok Nükleer Silaha Sahip Ülkeler Hangileridir? Ülkeler Bu Nükleer Silahları Durdurabilir mi?

Dünyada yaklaşık 13.000 nükleer savaş başlığı var. Bu silahlar kitle imha ve ölüme neden olma yetenekleriyle bilinir. Bu nedenle nükleer savaş şakaya gelmez ve nükleer saldırılarla ilgili tehditler ciddiye alınmalıdır. Google’da “nükleer silahlar” ve “nükleer savaş” aramaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından 24 Şubat 2022’de bile arttı. Korkudaki bu artış ve genel bir nükleer savaş korkusuyla, bazıları hangi ülkenin bu tehlikeli silahların en büyük stokuna sahip olduğunu merak edebilir.

Ülkelerin nükleer cephaneliğine ilişkin raporlar farklılık gösteriyor, ancak fikir birliği, cephaneliğinde en fazla sayıda Rusya’nın bulunduğu ve onu ABD’nin izlediği yönünde.

Business Insider’a göre, Rusya’nın 6.850 nükleer silah (1.600 konuşlandırılmış, 2.750 depolanmış ve 2.500 emekli) nükleer cephaneliği var. Öte yandan ABD’nin 6.450 nükleer silah cephaneliği var (1.750 konuşlandırılmış, 2.050 depolanmış ve 2.650 emekli).

Statista, Rusya’nın cephaneliğini Ocak 2022 itibariyle 5.997 nükleer savaş başlığına ve ABD’nin 5.428 nükleer savaş başlığına sahip olduğunu gösteriyor. Atom Bilimcileri Bülteni’ne göre, Rusya’nın nükleer cephaneliğinde yaklaşık 4.477 silah stoğu var. Karşılaştırıldığında, ABD’nin yaklaşık 3.708 savaş başlığı var. Stoklarla ilgili değişen raporlara rağmen, Rusya ve ABD dünyanın geri kalanından çok daha fazla nükleer silaha sahip ve dünya stokunun %90’ını oluşturuyor. Statista’ya göre en fazla nükleer silaha sahip üçüncü ülke 350 ile Çin. Business Insider, Çin’de 280 olduğunu söylüyor.

Kimde daha çok nükleer var, Amerika mı Rusya mı?

Business Insider’a göre Rusya, ABD’den daha fazla nükleer silaha sahip. Rusya, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ABD ile birçok Batı Avrupa ülkesi arasında kurulan ittifak olan NATO’dan daha zayıf olduğundan korkuyor. Business Insider, Rusya’nın Batı’dan veya ABD’den gelecek bir işgali durdurmaya odaklandığını ve dünya çapında bu kadar çok ABD kuvvetiyle Rusların cephaneliklerini oluşturduğunu söylüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Görü

Rus Füzeleri ABD’ye Ulaşabilir mi?

Endişeli Bilim Adamları Birliği’ne göre, Rus kara tabanlı füzeleri ABD’ye 30 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirken, denizaltı füzeleri fırlatıldıktan 10 veya 15 dakika sonra vuruyor. Hem ABD hem de Rusya, füzelerini tetik alarmına geçirdi, yani bir karar verildikten sonra birkaç dakika içinde fırlatılabilirler.

Endişeliler Birliği’ne göre, Soğuk Savaş sırasında Sovyet ve Amerikan askeri stratejistleri, düşman topraklarında bombardıman uçaklarını ve karadaki füzeleri yok etmek için kullanılabilecek binlerce füzeden oluşan ilk saldırılardan korktuklarında, silahlar saç tetik alarmına geçirildi.

Bugün ABD ile Rusya arasında, Amerika’nın Rus nükleer silahlarından korunmasını artırmaya yardımcı olan anlaşmalar var. ABD ve Rusya arasında Yeni START Antlaşması olarak da bilinen Stratejik Saldırı Silahlarının Daha Fazla Azaltılması ve Sınırlandırılmasına İlişkin Önlemler anlaşmasına göre, her iki ülke de nükleer varlıklarına ilişkin aşağıdaki sınırlamaları kabul etti :

“700 konuşlandırılmış kıtalararası balistik füze (ICBM’ler), konuşlandırılan denizaltından fırlatılan balistik füzeler (SLBM’ler) ve nükleer silahlar için donatılmış ağır bombardıman uçakları konuşlandırıldı; “Yeni START anlaşması ayrıca tüm Rus nükleer savaş başlıklarını da sınırlandırıyor Rusya da imzaladı. Anlaşmaya toplam 191 ülke imza attı.

Kaç ülkede nükleer silah var?

Uluslararası Nükleer Silahları Kaldırma Kampanyasına göre dokuz ülkenin nükleer silahları var.

  • Çin
  • Kuzey Kore
  • Fransa
  • Hindistan
  • İsrail
  • Pakistan
  • Rusya
  • Birleşik Krallık
  • Amerika Birleşik Devletleri
Ülkelerin Marka Değerleri 2021 Joe Biden

ABD Nükleer Saldırıyı Durdurabilir mi?

The Week’e göre, nükleer bir saldırıyı durdurabilecek bir sistem oluşturmak imkansız olmasa da son derece zor. Ek olarak, ICMB’ler, fırlatılmalarının yalnızca belirli noktalarında “fırlatıldığında, uzaydayken ve atmosfere yeniden girdiğinde” durdurulabilir. Nükleer bombaların da engellenebilmesi için çok özel bir yere vurulması gerekir, aksi takdirde rotadan başka bir ülkeye fırlatılabilirler. The Week, bunun “eksik” sorunu olarak bilindiğini söylüyor.

Başkan Ronald Reagan’ın yönetimi sırasında, Star Wars olarak da adlandırılan Stratejik Savunma Girişimi’ni (SDI) önerdi. Britannica’ya göre SDI, ABD’yi Sovyet ICBM’lerinden koruma amaçlıydı. Programın bir bileşeni, uzaydaki ve dünyadaki “öldürme ışınlarını hareketli Sovyet hedeflerine yönlendirebilecek” lazer savaş istasyonlarını içerecekti. Bazıları, SDI’nin Soğuk Savaş sırasında ABD ile Sovyetler Birliği arasında bir silahlanma yarışını daha da teşvik edeceğine dikkat çekti, ancak SDI destekçileri bunun Sovyet saldırılarını caydıracağını söyledi. Ancak program, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla sona erdi.

En Çok Nükleer Silaha Sahip Ülkeler Hangileridir?-Kaynak: usatoday.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir