Emzirme Hakkında Bilgiler yazımızda anne sütünün bebekler için önemi, anne sütünün yetmediği zamanlarda ek gıda kullanımı, sütün artırılması, emzirme duruşunun nasıl olduğu ve meme ucu çatlaklarını yazdık.
Emzirme Hakkında Bilgiler-Anne Sütünün Önemi
Anne sütü, bebeğin gelişimini destekleyen, çok sağlıklı, enfeksiyonlardan koruyan mucizevi bir içeriği sahip besindir. Özellikle bebeklerin beslenmesinde ilk 2 yıl çok önemlidir. İlk yıl anne üstü ağırlıklı beslenme uygulanmalıdır. Anne sütünün yetmediği durumlarda doktora danışarak devam sütü takviyesi bebeğe verilmelidir. 6.aydan itibaren yavaş yavaş bebeğe ek gıdalar verilebilir. Temel besin olarak anne sütünün mutlaka verilmesi gerekir. Ek gıdalar ara öğün gibi düşünülmelidir. İlk yılda ek gıdaları yavaş yavaş artırarak beslenmeyi tamamlamak gerekir.
Sütün Yetip Yetmediği Konusu
Yeni annelerin en büyük korkusu bebeğini emzirirken sütünün ona yetip yetmediğidir. Bu merak tüm annelerde vardır. Bu durumun üstesinde gelmek için bebek her süt istediğinde emzirilmelidir. Süt artırıcı gıdaları anne tüketmelidir. Anneler sütlerinin yetip yetmediğini bebeklerin altlarına bakarak kısmen anlayabilirler. Ortalama bebek 7-8 kere bez değiştirmektedir. Bu bezlerin 5-6 tanesinin çişli olması bebeğin yeterli beslendiğini göstermektedir. Annede böyle bir endişe olduğunda çocuk doktoruna başvurmalıdır. Anneler bebeklerini olabildiğince sık ve bol bol emzirmelidir.
Sütün Artırılması
Anne sütünün artması için bolca emzirmek gerekir. Bunun haricinde meme sağması yapmak, pompa ile göğüsteki sütü boşaltmak, göğüse yeterli iletiyi göndermek gerekir. Annelerin uykusuz kalmaması için gündüzleri mutlaka uyuma araları vermesi gerekir. Geceleri bebeklerini emzirmek için sık sık kalkacakları için uykusuzluk olacaktır. Uykusuzlukta sütün verimini düşürecektir. Beslenmeye de önem verilmelidir. Beslenmede protein ağırlık besinler, daha sağlıklı beslenme, emzirmeye yardımcı çaylar ve sıvılar alınması sütü artıracaktır. Ayrıca stresten uzak durulması gerekir. Annelerin mutlu ve huzurlu bir yaşam geçirmesi gerekir.
Emzirme Hakkında-Duruş
Bebek emzirilirken, annenin sağını ve solunu yastıklarla desteklemesi rahat bir emzirme sağlamasını sağlayacaktır. Bebekler doğduklarından itibaren emme hissi onlarda olduğu için anneyle uyumlu bir şekilde beslenecektir. Bebeğin memeye sarılıyor gibi durması önemlidir. Bebeği C şeklinde tutmak yeterli olacaktır. Makaslama yapmadan C şeklinde tutmak gerekir. Bu durumun dışında amerikan futbol topu gibi tutmakta bebeğin emmesini sağlayacaktır. Bu tutuş genellikle sezaryen doğum yapan annelerde kullanılır. Anneler bebeği emzirirken öne doğru eğilmemelidir, dik durmalıdır.
Meme Ucu Çatlakları
Meme ucunda oluşan çatlaklar her emziren annede olabilmektedir. İlk 10-12 gün bu durum normal karşılanmaktadır. 12 günden sonra hala annenin canı yanıyorsa, muhtemelen bebeği tutuş şekli yanlıştır. Emzirme pozisyonunun tam olarak nasıl olduğunu bilen birisine veya doktorunuza sormalısınız. Bu süreçte meme ucu sadece suyla temizlenmelidir. Anne, vücudunun kokusunun önüne geçebilecek hiçbir şey kullanılmamalıdır. Her annenin kokusu, bebeğinin emzirme güdüsünü artırmaktadır. Kullanılan göğüs ucu kremi de silmeden kullanabileceğiniz, güvenlikli krem olmalıdır.
Göğüste mastit olduğunda süt birikmesi yaşanır. Mastiti geçirmek için öncelikle sıcak kompres yapılmalıdır. Bu işlem ile süt kanaları gevşeyecektir. Önce bebeği emzirdikten sonra kalan sütü pompa ile çekebilirsiniz. Arkasından da soğuk kompres yapılabilir. Bu işlem ile süt kanalları eski haline döner. Anne bu işlem ile çok rahatlamaktadır.
Emzirme Hakkında Bilgiler-Emzirme Danışmanı Esra Ertuğrul’un videosundan yardım alınmıştır.