Elon Musk, App Store Ücretleri ve Denetleme Konusunda Apple ile Savaşa Giriyor
Elon Musk, App Store Ücretleri ve Denetleme Konusunda Apple ile Savaşa Giriyor
Elon Musk, Apple ile savaşa giriyor. Tesla CEO’su ve Twitter‘ın yeni başkanı Pazartesi günü sosyal medya platformuna giderek iPhone üreticisini sitedeki reklamları geri çekmesi için çağırdı ve Apple’a %30’luk App Store ücretleri için seslendi.
Bir dizi tweet’te Musk, Apple’ı mağazasındaki uygulamaların belirli içerik standartlarına uymasını zorunlu kılarak konuşmayı bastırmakla suçladı ve şirketin Amerika’da ifade özgürlüğünden nefret edip etmediğini sorguladı. Musk, bir tweet’inde özellikle Apple CEO’su Tim Cook’un Twitter hesabını etiketledi.
Musk’a göre Apple, Twitter’daki reklamlarının çoğunu durdurdu. Doğruysa, Apple, Twitter’daki reklamları geri çekmeyi seçerken mutlaka yalnız olmayacaktır. GM ve VW’den General Mills ve Eli Lilly’ye kadar uzanan şirketler, Musk’ın kaotik devralmasından sonraki haftalarda ya platformdaki reklam harcamalarını yavaşlattı ya da sosyal ağdaki reklamları tamamen durdurdu.
Musk ayrıca The Verge’in editör yardımcısı Jake Kastrenakes’in bir tweet’ine, Apple’ın teknoloji devinin ılımlılık taleplerine uymaması halinde Twitter’ı App Store’dan kaldırmakla tehdit ettiğini söyleyerek yanıt verdi.
Apple’ın App Store’dan uygulama çekmesi de duyulmamış bir şey değil
2021’de şirket, o sırada şiddet tehditleri olduğunu söylediği şeyler de dahil olmak üzere kullanıcı içeriğini denetlemediği için Parler uygulamasını askıya aldı. Apple, Parler içeriği daha iyi denetlemeyi kabul ettikten sonra uygulamayı eski durumuna getirdi.
Değişken Musk, Apple’ın tüketicilerin App Store’dan satın aldığı ürünlere “gizli bir şekilde %30 vergi” koyduğunu iddia etmeye devam etti. Apple’ın App Store ücret politikası yıllardır herkesin bildiği bir şey. Epic’in 2021’de Apple’a karşı açtığı bir antitröst davasına da konu olmuştu.
Musk’ın Apple’ın App Store ücretlerine yönelik hamlesi, şirketi büyük ölçüde reklamcılığa ve daha çok abonelik hizmetlerine güvenmekten uzaklaştırmaya çalışırken ortaya çıkıyor. Twitter’ın 2021’deki toplam 5,1 milyar dolarlık gelirinin 4,5 milyar doları reklamlardan geldi.
Musk, kullanıcıların doğrulama rozetleri satın almasına izin veren Twitter Blue‘yu yenileyerek bir abonelik modeline geçmeyi çoktan denedi. Ancak troller, Lebron James’ten Nestlé’ye kadar çeşitli şirket ve ünlülerin kılığına girmek için rozetler satın alınca patladı.
Ancak Musk, abonelik planlarını sıfırdan başlatabilseydi, Apple’ın %30’luk ücretiyle karşı karşıya kalırdı. Başka bir deyişle Musk, müşterilerin App Store aracılığıyla Apple’a yaptığı her abonelik satın alımının %30’undan fazlasını çatallamak zorunda kalacaktı.
Apple, Ekim ayında Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldığından beri Musk’ın karıştığı ilk şirket değil. Financial Times’a göre, bir dizi reklamcıya ulaştı ve onları sosyal ağdaki reklamlarını kestikleri için eleştirdi.
Musk’ın Apple’a yönelik saldırıları da tehlikeli bir hamle. Twitter, hizmetlerinin donanım üreticisinin 1 milyardan fazla aktif iOS cihazında kullanılabilmesini sağlamak için Apple’a ihtiyaç duyuyor. Apple olmasaydı Twitter, mevcut kullanıcılar açısından önemli bir gerileme yaşardı.
Şimdilik, Musk’ın kan davası oldukça tek taraflı görünüyor. Ve tırmanmaya devam edip etmeyeceğini veya basitçe ortadan kalkıp kalkmayacağını söylemek mümkün değil. Ancak, şirketle savaşa gireceğini ima etmek için bir resim kullandığı bir tweet’in görünümüne bakılırsa, bu muhtemelen bu tozlanmada duyduğumuz son şey değil.
Elon Musk, App Store Ücretleri ve Denetleme Konusunda Apple ile Savaşa Giriyor-Kaynak: yahoo