Elektromanyetik Railgun Silahı Tufan yazımızda mermilerin barut yerine enerji kullanarak elektromanyetik alan yardımıyla ateşlenmesi ve savaş sırasında büyük bir güç olmasını ve silahın özelliklerini ayrıca diğer ülkelerle olan rekabetin ne durumda olduğunu yazdık.
Elektromanyetik Railgun
Önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde savunma sistemlerinde elektromanyetik railgun silahı kullanılacaktır. Hava savunma, balistik füze savunması, topçu roketlerine karşı elektromanyetik railgun teknolojisi kullanılacaktır. Ülkemiz “Tufan” adını verdiği silah ile bu tür teknolojik savunma sistemini üretmeye başlamıştır. Kendine özel mermileri, elektrik enerjisi ile merminin koyulduğu makinede oluşturulan elektromanyetik alan yardımıyla atabilen bir silah sistemi türüdür. Normal silah sistemlerinde barut kullanılmaktadır. Silahın atış mesafesi, barutun hacmi kadar belirlenmekteydi. Elektromanyetik railgun teknolojisi barutlu sistemi tarihe gömmektedir. Dünya ülkeleri bu teknolojiyi üretmede ciddi ilerlemeler kaydetti, ancak birkaç ülke bu gelişmelere yoğunlaştı. Dünyada Fransa, İngiltere, Amerika, Çin, Güney Kore ve Rusya bu sistem üzerinde ciddi çalışmalar yapmaktadır.
Silahın Özellikleri
Elektromanyetik railgunlar radarlar tarafından da çok az görülmektedir. Amerika yakın zamanda silah envanterinde elektromanyetik railgunları kullanacaktır. Operasyonlarda ve savaşlarda ciddi anlamlarda kullanmaya başlayacaktır. Silahın hızı 1300 m/s’dir. Ses hızının 3-4 katı kadar hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Dünya ülkelerinin amacı bu hızı 3500 m/s hızına çıkarmaktır. Silah şuanda tam olarak hazır değildir. Şuanda tam anlamıyla çalışır bir hale getirmeye çalışıyorlar. Kalibrasyon testlerini yapmaya çalışıyorlar. En büyük sorun silahın ateşlenmesinde yüksek enerji ihtiyacı olmasıdır. Enerjiyi veren ünitelerin daha küçük hale getirilmesinde çalışılmaktadır. Bu silahları kullanmak için yüksek enerji bulunması şarttır.
Silah rahatlıkla bir tankı delebilecek güce sahiptir. Önümüzdeki yıllarda silahın ateşlenmesi en iyi noktaya getirildiğinde, yüksek hasar veren silah konumuna gelecektir. Merminin içinde parçacık tesirli mühimmat bulunacaktır. Bu güç ile vurduğu hedefi parçalayacaktır. En yakın hedef bu silahın kullanılması yönünde değil, nasıl geliştirileceği yönündedir. Ülkemizin erkenden silahı geliştirmeye başlaması diğer ülkelerin gerisinde kalmayacağımızı göstermektedir. Teknoloji üretiminde her zaman bizden önde olan ülkelere karşı silah üretiminde başa baş bir yarışa gireceğiz. Hava savunmasında tüm tehditlere karşı önlemimizi alacağız.