Elektrikli Araba Alırken Bilinmesi Gerekenler – Elektrikli Şarj Kılavuzu

Elektrikli Araba Alırken Bilinmesi Gerekenler – Elektrikli Şarj Kılavuzu

Elektrikli Araba Alırken Bilinmesi Gerekenler
Bu günlerde sürekli olarak yeni elektrikli araçlar tanıtılıyor ve deneyimlerimize göre çoğu kesinlikle yutturmacaya değer. Hangisini satın alacağınızı merak ediyorsanız, işte en iyi elektrikli otomobiller ve SUV’ler listemiz. Bununla birlikte, çevresel, ekonomik veya genel otomotiv nedenleriyle bir EV (elektrikli araç) seslerine geçiş yapmak kadar iyi, odada bir fil var: şarj. Bir Shell veya Chevron’da sadece sık sık doldurmak için kullanılanlara yabancı ve biraz akıl almaz olması gereken birçok özellik ve ölçüm var. Doğru şarj cihazını bulmak, 87, 89 ve 91 oktan arasında seçim yapmaktan kesinlikle daha karmaşıktır.
Yakındaki bir elektrikli araç şarj istasyonunu bulmak için akıllı telefonunuzun harita uygulamalarını kullanmak her zamankinden daha kolay olsa da, zor olan kısım bilmek: Bu istasyon EV’nizle çalışacak mı? Arabanızı makul bir sürede şarj edecek kadar hızlı mı? Peki ya her şeyi kendi bildiği gibi yapan Tesla?
Dünya yavaş yavaş benzin pompalarından şarj kablolarına doğru kayarken, günlük EV sürücülerinin şarj istasyonlarının ayrıntılarını, kilovat (kW) değerleri ve konektör türleri gibi şeyleri çözmesi gerekiyor. Cevap istasyonuna hoş geldiniz.

Levels 1 ve 2 vs. DC Fast Charging
En üst seviyeden başlayarak, üç ana EV şarj istasyonu türü vardır. Seviye 1, Seviye 2 ve DC Hızlı Şarj, bazen yanlışlıkla Seviye 3 olarak adlandırılır. Yanlış kelime kullanımından bahsetmişken, EV sürücüleri bazen şarj istasyonlarına “şarj cihazları” olarak atıfta bulunur, ancak gerçek şarj cihazı arabanın kendisinde bulunan bir cihazdır ve şarjı dönüştüren bir cihazdır. Şebekeden gelen AC gücü, pilin kullanabileceği DC gücüne. Teknik olarak, park yerlerinin yakınına kurulan cihazlara Elektrikli Araç Servis Ekipmanı (EVSE) denir, ancak “şarj cihazlarının” sadece hoş ve mantıklı bir zil sesi olduğunu anlıyoruz.
Her durumda, standart 120 voltluk bir priz (bir ekmek kızartma makinesini veya elektrikli süpürgeyi taktığınızla aynı) kullanan en yavaş şarj hızına Seviye 1 denir. Ev ve hedef şarj için ortak olan Seviye 2 şarj cihazları, evinizde çamaşır kurutma makinesi tarafından kullanılanlara benzer 240 voltluk prizler kullanır. DC hızlı şarj cihazları kendi yüksek voltaj kablolarına ihtiyaç duyarken. Seviye 1 şarjı çoğunlukla özel konutlarda veya işyerlerinde gerçekleşir, bu nedenle dijital bir haritada gördüğünüz her şeyin Seviye 2 olması muhtemeldir (gördüğüm bazı haritalarda, Polestar 2’deki yerleşik navigasyon gibi, Seviye 2 istasyonları denir “yavaş”) veya bir DC hızlı şarj cihazı (genellikle “hızlı” olarak etiketlenir).

kW
EV’nizi prize taktığınızda ne kadar hızlı şarj olacağını belirleyen başka bir birim daha var. Bir istasyonun kilovat derecesi – neredeyse her zaman kW olarak yazılır – temel olarak bir şarj istasyonunun ızgaradan arabanıza elektronları ne kadar hızlı koyabileceğini tanımlar. Sayı ne kadar yüksek olursa, o kadar hızlı olur. ABD’deki standart ev prizlerine takılan uzatma kablosu tarzı Seviye 1 EV şarj kabloları 1,9 kW’a kadar işleyebilir (çoğu 1,4 kW’ta çalışsa da). Seviye 2, 19,2 kW’a ulaşabilirken, en yeni DC hızlı şarj cihazları 150-kW ve 350-kW değerleriyle tamamen başka bir alemde.
Bir EV’nin aküsüne aktarılabilecek tam enerji miktarı, bir şarj istasyonunun kW değerinden daha fazlasına dayansa da, iyi bir kural, Seviye 1’in bir saatlik şarjda yaklaşık beş mil menzil eklenmesine izin vermesidir. Seviye 2, saatte yaklaşık 25 mil şarj olur. DC hızlı şarj için, sayılar saatte eklenen 100 ila 200 mil arasında değişebilir.
Belirtildiği gibi, şarj hızı yalnızca bir şarj istasyonunun kendisi tarafından tanımlanmaz. 2022 Nissan Leaf, örneğin, iki hızlı şarj hızıyla sipariş edilebilir. Alt trimler 50 kW’lık bir limite sahipken, üst trimler 100 kW’a kadar kabul edebilir. Bu nedenle maksimum şarj hızı, birden fazla EV modelini karşılaştırırken araştırmanız ve dikkate almanız gereken bir özelliktir.
Connector Type
Yukarıda bahsedilen kW değerleri, otomobil endüstrisindeki sayısız standarttan sorumlu olan SAE International (eski adıyla Otomotiv Mühendisleri Derneği) tarafından belirlenen tanımlardan gelmektedir. SAE ayrıca, EV’lerin hepsinin aynı fişe bağlanabilmesi için oluşturulan J1772 adlı önemli bir standart belirler. Bugün, ABD’de Tesla dışında satılan her yeni EV (aşağıya bakın) AC şarj için yerel olarak J1772 konektörünü kullanır. Ancak DC hızlı şarj söz konusu olduğunda biraz daha kafa karıştırıcı.
Bunun nedeni, Tesla olmayan bir EV’nin DC hızlı şarjının, J1772 konektörünün iş tarafında bulunan standart plastik parçasına bir şeyler ekleyen bir konektör gerektirmesidir. İyi haber şu ki, çoğu otomobil üreticisi DC hızlı şarj için Kombine Şarj Sistemi (CCS) standardını kabul etti ve ABD’de satılan her yeni Tesla olmayan EV bunu hızlı şarj için kullanabilir.
Yakın zamana kadar ABD’de satılan bazı EV’ler CHAdeMO hızlı şarj standardını kullanıyordu. Bunların en popüleri Nissan Leaf idi, bu nedenle kullanılmış bir Leaf için alışveriş yapıyorsanız, haritanızda bulduğunuz herhangi bir hızlı şarj cihazının EV’nize takıp takılamayacağını iki kez kontrol etmeniz gerekecek. Şimdi, yine de, Nissan ABD’deki CHAdeMO’dan uzaklaştı, bu nedenle eski bir Leaf’iniz yoksa, CHAdeMO istasyonlarını filtrelemek için arama ayarlarınızı yapın ve iyi olmalısınız.

Elektrikli Araba Alırken Bilinmesi Gerekenler: Tesla
On yıl boyunca üst düzey EV’leri kendi kuşağının altında satarak Tesla, sürücülere hareket etmeleri için ihtiyaç duydukları yükü sağlama konusunda bir veya iki şey öğrendi. Lansmanı sırasında etrafında Model S 10 yıl önce Tesla, yalnızca Tesla sürücülerinin kullanabileceği bir dizi DC hızlı şarj cihazı olan Supercharger ağını tanıttı (şimdilik, zaten; Avrupa’da bu istasyonların en azından bazılarının diğer EV’lere açıldığına dair işaretler var). İlk Süper İstasyonlar 90 kW olarak derecelendirilirken, yeni ve yükseltilmiş istasyonlar 150 kW ile 300 kW (ufukta 350 kW) arasında değişmektedir. Tesla, bazı pazarlarda Supercharger istasyonları için bir CCS adaptörü satmaya başladı, ancak Tesla olmayan bir EV’niz varsa, Supercharger kullanmayı beklememelisiniz. Buna karşılık, bir Tesla için Tesla olmayan şarj cihazlarına takmak için adaptörler satın alabilirsiniz.
Elektrikli Araba Alırken Bilinmesi Gerekenler – Elektrikli Şarj Kılavuzu-Kaynak: autoblog.com