Eksik Maaş Bildiren Patronlara Ceza yazımızda yeni yıl ile birlikte şirketlerin çalışanlarını asgari ücretten göstererek düşük sigorta primi yatırmasının önüne geçilecek uygulamalar ve bununla ilgili cezaların geleceğini yazdık.
Eksik Maaş Bildiren Patronlara Ceza Geliyor
Çalışanlar işe girmeleriyle birlikte sigortalılıkları başlamaktadır. Bu çalışanların kendi meslekleri ve ücretleri sisteme girilmektedir. Çalışanın gerçek ücreti üzerinden SGK girişi gösterildiğinde, emekli maaşı daha yüksek olmaktadır, tazminatları daha yüksek olur, işsiz kaldığında ise işsizlik maaşları daha yüksek olmaktadır. İşçisinin sigorta bedelini gerçek rakamlarıyla yatıran patronlar çalışma sektöründe haksız rekabeti engellemiş oluyor.
Bir diğer olumlu durum da devletten vergi kaçırmamış oluyorlar. Son 10 yıla bakacak olursak; kayıt dışı istihdam %50’lerden %30’lara düşürülmüştür. Bir diğer uygulamada çalışanlar 30 gün çalışmış fakat emekli olacağı zaman sigortaya gittiğinde primleri tamamlanmamış olarak gözükebilmektedir, bunun nedeni ise patronunun çalışanı 15 günden primlerini yatırmasıydı. Bu kişinin emekli olması için primlerini tamamlaması gerekecekti. Bu tür haksızlıkların önüne de geçilmiştir.
Meslek Kodu Uygulamasıyla Maaşlar Gerçek Değerleriyle Gösteriliyor
Günümüzde sigortada en önemli konu çalışanların geçek maaşlarında gösterilmemesidir. Birçok emekli, emekli maaşlarının düşüklüğünden yakınır, bunun nedeni ise çalışmış oldukları yerlerdeki patronlarının aldığı ücretten değilde en düşük maaştan sigortasını yatırmasıdır. Sigortası en düşük maaştan yatan kişi de emekli olduğu zaman en düşük emekli maaşına sahip olmaktadır. Patronlar sigortaya maaşı düşük gösterdiği zaman hem SGK zarar etmekte, hemde maliye zarar etmektedir. 6000 TL maaş alan ile asgari ücretle maaş alan birinin yatırılan sigorta ücreti ve emeklilik maaşını birbirinden oldukça farklıdır. Günümüzde çalışanların neredeyse yarısı asgari ücretten bildirilmektedir. Bu çalışma düzenine aykırıdır.
Bu tür suçların önüne geçebilmek için devlet, meslek kodu uygulamasına geçmiştir. Şirket patronları 1 Ocak 2018 tarihine kadar çalışanların meslekleri ne ise, o meslek kodu ile sigorta girişi yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu işlemi yinede yanlış yapanlara idari para cezası uygulanacaktır. İşverenler sadece muhtasar prim hizmet beyannamesi vererek çalışanını hem SGK’ya hemde maliyeye bildirmektedir.
Devlet Desteğinin Sağlamasının Kaynağı
2000 TL üzerinde %34,5 sigorta primi alınmaktadır. 500-600 liralık bir prim alınmaktadır. Kişinin ücreti 6000 TL olarak gösterildiğinde 1800 TL devlete kalacaktı. Devletin vergi kaybı bu şekilde azaltıldığında, devlet işverenlere teşvik amaçlı yeni çözümler sunabilmektedir. Aksi halde kaçırılan vergiler yüzünden devlet zarar etmekte ve işverenlere herhangi bir avantaj sağlayamamaktadır. Üretimin artırılması ve işsizliğin azaltılması için şirketlerin çalışanlarını normal ücretlerinden sigorta primini yatırması gerekiyor. Yeni uygulama ile işçinin hakları korunacaktır. Patronların çalışanlarının meslek kodunu güncellemesi tavsiye edilmektedir.
Eksik Maaş Bildiren Patronlara Ceza.