SağlıkYaşam

Egzersiz Yapmak Ömrü Uzatıyor

Egzersiz Yapmak Ömrü Uzatıyor yazımızda günlük yaşantımızda hareket etmekten uzan durmanın sağlığımıza olan olumsuz etkisini, günlük atılması gereken adım sayısını ve organik egzersizi yazdık.

Yeni Hayatta Egzersiz Yapmak

Yeni hayat insanlardan birçok şeyi çaldı. Bunların arasında sağlıklı besinler, temiz hava ve hareketli yaşam yer alıyor. Egzersiz, spor ve hareketli yaşam insanların yaşamlarında mutlaka olmak zorundadır. İnsanoğlu hareketsiz bir yaşam için programlanmadığından hareketsizlik ona ciddi zararlar vermektedir. Eskiden okul bahçelerinde büyük bahçeler olurdu ve çocuklar bütün enerjilerini burada harcarlardı. Bolca hareket edip aktif kalırlardı. Günümüzde ise bunları fazla göremiyoruz. İnsanlar artık çocukluk yaşlarından itibaren okumaya, çalışmaya, kazanmaya hedeflenip daha çoğunu ister hale geldi. Hareket edecek zamanı kendilerine ayırmada zorluk çekiyorlar. Günümüzde kronikleşmiş hastalıkların başlıca nedenleri arasında kötü beslenme varsa yanında hareketsizlik de vardır.

Diyabet Şeker Hastalığı Önleme

Ömrü Kısaltan Durumlar

İnsanların aktivitesini yeni hayat sınırlamaktadır. İnsanların günlük yaşamına 30-60 dakika kadar egzersizi dahil etmesi gerekiyor. En hafif egzersiz sadece yürümektir. Egzersiz ile hayat uzamıyor, sadece normal hayat ömrünüzü tam yaşamanızı sağlıyor. Ortalama yaşam ömrü 100-120 arasındadır ve insanlar kendi yaptıkları neticesinde bu yaşamlarını kısaltırlar. Sigara içmek, alkol tüketmek, kötü beslenmek, stresli yaşam, uyku düzenine dikkat etmemek ve sürekli oturmak ömrü kısaltmaktadır. İnsanlar sadece yediklerine ve içtiklerine bakmamalı ayrıca ne yaptıklarına da bakmalıdır. 50 yaşından sonra ne yaptığınız, ne yediğinizden daha önemlidir.

Yürümenin Faydaları-Mutluluk kazanmak

Organik Egzersiz

Organik gıdadan çok, organik egzersize yönelmelisiniz. 70’den sonra düşmemek istiyorsanız hareketi hayatınıza sokmalısınız. Hayatınızın hiçbir döneminde sürekli maraton koşmazsınız. Konuşma ihtiyacı da fazla duymazsınız. Yaşam içinde en son ne zaman koştunuz? Hayatınızın hiçbir döneminde aşırı ağır şeyleri kaldırmazsınız. İnsanların normal hayat tarzını ortaya koymasında birinci sırada yürüme vardır. Vücudumuz yürümek üzere yaratılmıştır. İkinci sırada çömelmek ve kalkmak vardır. Bir şeyler almak için eğilmek gibi. İnsanlar hiçbir döneminde kalçalarını sandalyeye 30 dakikadan fazla yapıştırmamıştır. 30 dakikadan fazla bir yerde oturmamaya dikkat edin, arada kalkın ve hareket edin. Her gün yürüyüşünüzü yapın.

Günlük adım sayısını; paslanmamak için 5 binden, yağlanmamak için 7500’den, yaşlanmamak için 10 binden aşağıya tutmayın. Hareketlerinizi gün içerisine yayın. Aşırı egzersizler yerine hafif egzersizlerde sizi dinç tutacaktır. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi egzersiz ve sporu da yüksek derecede yapmak yaşamı kısaltacaktır.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu‘nun videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir