Eğik Rahim Nedir ve Neden olur?
Eğik Rahim Nedir?
Pelvik muayeneler, özellikle jinekolojik bir sorununuz olduğunda veya hamileyken vajinaya sahip olmanın normal bir parçasıdır. Ve muayenenizi yaptıktan sonra doktorunuz size kişisel anatominiz hakkında biraz fikir verebilir. Ortaya çıkabilecek bir şey? Eğik bir rahminiz olduğunu duymak olabilir.
Yalnız değilsiniz: Uluslararası Cinsel Tıp Derneği’ne (ISSM) göre kadınların %30’unda eğik bir rahim var. Winnie Palmer Kadın ve Bebek Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı olan Dr. Christine Greves, verdiği demeçte, eğik bir uterusa sahip olmak genellikle bir sorun değildir, ancak belirli sağlık koşullarıyla bağlantılı olabilir.
Peki, eğik bir rahminiz varsa bu ne anlama gelir ve bu konuda ne kadar endişelenmelisiniz?
İlk olarak, bazı temel kadın anatomisini gözden geçirmek önemlidir. Rahim, hamilelik sırasında fetüsü tutan ve besleyen kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organdır.
Greves, “Çoğu kadında rahim öne doğru konumlanmıştır” diyor. Yani biraz midenize doğru eğilmiş. Ancak eğik bir uterusla (diğer bir deyişle retroverted uterus), organ arkaya doğru eğilir. Yale Tıp Fakültesi’nde kadın hastalıkları, doğum ve üreme bilimleri klinik profesörü Dr. Mary Jane Minkin, “Çoğu zaman, eğik rahim tam da sizin olduğunuz gibidir – bu bir anormallik değil” diyor. “Bazı rahim öne eğilir, bazıları geriye doğru eğilir ve bazıları sadece yukarı ve aşağı oturur.”
Eğik Bir Uterusunuz Olduğuna Dair İşaretler
Eğik bir uterusa sahip olmak, mutlaka fark edeceğiniz bir şey değildir. Bunun yerine, genellikle bir sağlık hizmeti sağlayıcısının bir pelvik muayeneden sonra not edebileceği bir şeydir. Minkin, “Sağlayıcınız eğik bir rahminiz olduğundan hiç bahsetmediyse, muhtemelen eğik olduğunu bile bilmezsiniz” diyor.
Kadın sağlığı uzmanı Dr. Jennifer Wider, genel olarak ” pelvik muayene ile teşhis edilebilir ve bazen bir ultrasonla teyit edilmesi gerekir” diyor.
Eğik Bir Uterusa Ne Sebep Olur?
Duruma göre değişir. Greves, “Sadece onunla doğabilirsin” diyor. Bununla birlikte, aslında eğik bir uterusa neden olabilecek bazı sağlık koşulları vardır. Bunlar şunları içerir:
- Yaralar veya yapışıklıklar: Wider, eğer pelvik cerrahi geçirirseniz, yara dokusu oluşabilir ve rahmi geri çekebilir, diyor.
- Endometriozis: Endometriozis, Kadın Sağlığı Ofisi’ne göre, normalde rahminizin içini kaplayan dokuya benzer doku rahmin dışında büyüdüğünde meydana gelen durumdur. Wider, “Uterusun dışında büyüyen rahim astar hücreleri diğer organlara yapışabilir ve rahmi eğebilir” diyor.
- Rahim fibroidleri: MedlinePlus’a göre bunlar genellikle kanserli olmayan rahimde büyüyen tümörlerdir. Wider, “Miyomlar rahmin şeklini ve konumunu bozabilir” diyor.
- Gebelik: Bazı durumlarda doğum, rahmin öne veya arkaya doğru eğilmesine neden olabilir. Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre, bu, rahmi pozisyonda tutan bağların gerilmesi ve gerginliğini kaybetmesi durumunda gerçekleşebilir. Ancak çoğu durumda rahim doğumdan sonra normal konumuna geri döner.
Eğik Bir Uterusa Sahip Olmanın Komplikasyonları Nelerdir?
Akılda tutulması gereken birkaç potansiyel şey var. Greves, “Geriye dönük bir uterusa sahip olmak, pelvik muayene sırasında onu daha zor veya rahatsız edebilir” diyor. Wider, belirli pozisyonlarda seksi de acı verici hale getirebileceğini söylüyor.
Minkin, “Eski günlerde insanlar geriye dönük bir rahmin kısırlığa neden olabileceğini düşündüler” diyor. Ancak, artık durum böyle değil, diyor. Değeri ne olursa olsun: Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji, eğik bir uterusa sahip olmanın RİA’nın yerinde kalıp kalmayacağını etkilemeyeceğini söylüyor.
Eğik Bir Rahim (Uterus) Ne Zaman Tedaviye İhtiyaç Duyar?
Başka bir şey olmadıkça genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Wider, “Tedavi gerektiren altta yatan bir neden varsa – miyomlar, endometriozis – veya ağrıya neden oluyorsa, cerrahi olarak yeniden konumlandırılabilir” diyor.
Ancak genel olarak, eğik bir uterusa sahip olmak bunlardan sadece biri, diyor Minkin.
Kaynak: yahoo.com