Edirne Ciğeri Nasıl Pişirilir? yazımızda Edirne’ye meşhur ciğerci ustalarının yapmış olduğu ciğer tava yemeğinin yapılışını ve ciğerin faydalarını yazdık.
Edirne Ciğeri Yapılışı
Ciğerin buram buram ciğer kokmaması için ciğeri kızartarak yemelisiniz. Edirne ciğeri yapılırken ciğer olarak 2 yaşını geçmemiş danaların ciğeri kullanılmaktadır. Bol yağ ve yayvan tavada ciğerin pişirilmesi gerekir. Ciğeri yapmak için dananın ciğeri alınır ve üzerindeki zar atılır. Bir tahta üzerinde ciğer ince ince doğranır. İnce ince doğranırken ciğerin içindeki sinirlerde alınır. Ciğerler bir kevgirin içine bırakılır. Ciğerler bol sudan geçirilir. Dinlendirilir tekrardan bolca yıkanır. 25 dakika kadar ciğer dinlenmeye bırakılır. Et yıkanmaz sözü, ciğer için geçerli değildir. Ciğerler unla birlikte güzelce karıştırılır. Büyük bir tencereye ayçiçek yağı dökülür. Unlanmış ciğerler bu yağda pişirilir. 120 derecelik tavada ciğerleri pişirin. Piştikten sonra bir tabağa ciğerleri dökün. Dünyada en çabuk pişen lezzetler arasında Edirne ciğeri yer almaktadır. Çok ince doğrandığı için ciğerler hızlı pişmektedir.
Ciğerin Faydaları
Ciğerin karaciğeri tamamlayıcı özelliği bulunmaktadır, 10 günde 1 ciğer yemeği yemek vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ciğerde etten daha fazla protein bulunmaktadır. Kansızlığı olanlarında ciğer tüketmesi tavsiye edilmektedir. Demir, bakır ve A vitamini içeriği de yüksektir. Çinko, manganez, D vitamini, C vitamini, riboflavin, tiamin, niasin, B6 vitamini, folat, B12 vitamini, pantotenik asit, fosfor ve selenyum içeriği yönünden de zengindir.