Dünyanın Manyetik Alanındaki Çatlak, Norveç’te Son Derece Nadir Pembe Auroraları Tetikledi

Dünyanın Manyetik Alanındaki Çatlak, Norveç'te Son Derece Nadir Pembe Auroraları

Dünyanın Manyetik Alanındaki Çatlak, Norveç‘te Son Derece Nadir Pembe Auroraları Tetikledi

Dünyanın Manyetik Alanındaki Çatlak, Norveç’te Son Derece Nadir Pembe Auroraları Tetikledi

Bir güneş fırtınasının dünyaya çarpması ve gezegenin manyetik alanında bir delik açmasının ardından gece gökyüzünün nasıl göründüğünü bilmek ister misiniz?

Kozmik olayların birleşimi, Norveç‘in gece gökyüzünü dolduran çarpıcı canlı pembe auroraların nadir bir patlamasına yol açtı. Spaceweather.com‘a göre, olağandışı renkli ışık gösterisi yaklaşık iki dakika sürdü ve Dünya’nın manyetik alanındaki bir çatlaktan kaynaklandı ve Spaceweather.com’a göre, güneş rüzgarı olarak bilinen yüksek enerjili güneş parçacıklarının 3 Kasım’da atmosfere girmesini  sağladı.

Grönlandlı tur şirketi rehberi Markus Varik, verdiği demeçte, Norveç’in Tromsø yakınlarında bir tur grubuna liderlik ederken akşam saat 6 civarında auroraları fark etti. Varik, pembe auroraların şimdiye kadar tanık olduğu en iyi şey olmamasına rağmen, rengin yoğunluğunun “süper nadir” olduğunu ve “neredeyse hiç gerçekleşmediğini” söyledi.

Varik, 10 yılı aşkın bir süredir rehber olarak Norveç’in auroralarında 1000’den fazla tur düzenlediğini, ancak bunların tüm hayatı boyunca tanık olduğu en güçlü pembe ve mor tonları olduğunu söyledi.

Varik, auroraların genellikle yeşil olduğunu, oksijen atomlarının renginin enerjik parçacıklar tarafından çarpıldığını, ancak elektronlar atmosferin derinliklerine nüfuz ettiğinde ve nitrojen molekülleriyle çarpıştığında “nadir” koşullar altında mor tonların oluşabileceğini söyledi.

Kuzey Işıkları her zaman farklıdır, asla aynı değildir. Bizim gibi, insanlar, kendi özel yollarımızda tamamen benzersiz, ”dedi Varik. “Auoralar bu tür fenomenleri deneyimleyebilmemiz için bize bir nimet verdiğinde, bu bana her zaman çok ruhani gelir.”

Auroralar, genellikle Dünya yüzeyinden 62 ila 186 mil yükseklikte, güneş rüzgarı akışları gezegenin manyetik alanı ve aşırı ısı gazları etrafından geçtiğinde oluşur ve daha sonra gece gökyüzünde parlar. Auroralar, NASA‘ya göre, kozmik radyasyon için daha zayıf kalkanlara sahip olan Kuzey ve Güney Kutuplarında daha yaygındır.

Kaynak: usatoday

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir