Dünyanın En Pahalı Şehirleri 2022 Açıklandı

New York Emlak Piyasası

Dünyanın En Pahalı Şehirleri 2022 Açıklandı

Dünyanın En Pahalı Şehirleri 2022

Dünya Çapında Yaşam Maliyeti araştırmasının bir parçası olarak Londra merkezli Economist Intelligence Unit tarafından altı ayda bir derlenen, yaşanacak en pahalı şehirlerin listesi, bu yıl, özellikle de Ukrayna‘da savaşın dalgalanma etkilerinin bariz bir sonucu olarak ciddi değişiklikler gördü.

Rusya’nın en kalabalık şehirleri olan Moskova ve St. Petersburg, sıralamada dahil edilen şehirler arasında en sert sıçramaları gördü. Moskova geçen yıl 72. sıradan 2022’de 37. sıraya yükseldi. Öte yandan Batı Avrupa’daki birçok şehir, savaş nedeniyle gaz ve elektrik fiyatlarının yükselmesine rağmen para birimleri ve ekonomiler zayıfladıkça daha ucuz hale geldi. Ukrayna’nın başkenti Kiev bu yılki listede yoktu.

Olağan şüpheliler New York ve Singapur, yüksek gelirler ve güçlü bir ABD doları tarafından yönlendirilen bir sıralamayla birinci sırayı paylaştı. Geçen yıl listenin zirvesinde yer alan Tel Aviv üçüncü sıraya gerilerken Los Angeles ve Hong Kong dördüncü sırada yer aldı.

2022 baskısı, kira, elektrik faturaları, ev eşyaları ve bakkaliye dahil 200’den fazla mal ve hizmetin fiyatlarını analiz ederek 172 şehirde yaşam maliyetini karşılaştırıyor

Anket, geçen yıl boyunca küresel olarak enflasyonda yüzde 8,1’lik bir artışı belgeledi: EIU’nun yaklaşık yirmi yıl önce izlemeye başlamasından bu yana kaydedilen en yüksek seviye. Ekonomistler, küresel yaşam maliyeti krizini kısmen Ukrayna’daki savaşa, Çin’de devam eden covid-19 kısıtlamalarına, pandeminin diğer etkilerine, tedarik zinciri sorunlarına, iklim değişikliğine ve enflasyonun kendisinin bileşik etkisine bağladılar.

Bu yıl ve geçen yıl yaşam maliyeti anketine liderlik eden Upasana Dutt, Ukrayna’daki savaşın pandeminin yanı sıra iki önemli faktörden biri olduğunu söyledi. Tedarik zincirinde bir engel olduğunu fark ediyoruz ve bu sadece savaş yüzünden oldu” dedi. “Savaş olmasaydı, bu tür bir ayaklanma kesinlikle görülmezdi. Çok daha sınırlı olurdu.” Dutt, pandemi kısıtlamaları hafifledikçe, mallara yönelik artan talebin tedarik zincirinde devam eden blokajlarla bir araya gelerek yüksek enflasyon seviyelerine yol açtığını söyledi. Rusya’ya uygulanan Batı yaptırımları “her yerde mal arzı üzerindeki etkiyi artırdı.”

Rapor, bu etkiyi, Rus enerjisine bağımlılığı azaltma girişimlerinin bazı bölgelerde gaz ve elektrik fiyatlarında küresel ortalama yüzde 11’lik artışa kıyasla yüzde 29’luk bir artışa yol açtığı diğer Avrupa şehirlerinde belgeliyor. EIU’ya göre dünya çapında elektrik faturaları ortalama yüzde 11, araba fiyatları yerel para birimi cinsinden ortalama yüzde 9,5 arttı. Raporda kaydedilen en sert fiyat artışı, ortalama yüzde 22 artan bir litre petrolde yaşandı.

Lüksemburg, Stockholm, Brüksel, Lyon, Fransa gibi Avrupa şehirleri; ve Manchester, İngiltere; enerji krizi nedeniyle zayıflayan ekonomilerin bir sonucu olarak bu yıl sıralamada en çok gerileyen 10 şehirden beşini oluşturdu

Amerika Birleşik Devletleri’nde 22 şehir, hızlı fiyat artışlarının ardından sıralamada yükseldi. Atlanta, Charlotte, Indianapolis, San Diego ve Boston gibi şehirlerin tümü yaşam maliyeti sıralamasında önemli artışlar gördü – dünya çapında kaydedilen bu tür artışların ilk 10’u arasında.

İstanbul, Buenos Aires ve Tahran‘da enflasyonda yüksek artışlar yaşanırken, kaydedilen en yüksek enflasyon oranı son bir yılda yaşam fiyatlarının yüzde 132 arttığı Venezuela’nın Karakas kentinde kaydedildi. Rapor, Ukrayna’daki savaş tırmanmadığı sürece emtia fiyatlarının “keskin bir şekilde düşmesi” durumunda 2023’te bir miktar rahatlama öngörüyor.

Dünyanın En Pahalı Şehirleri 2022 Açıklandı-Kaynak: washingtonpost

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir