Anasayfa » Tarım ve Hayvancılık » Dünyanın En Büyük Palmiye Yağı Üreticisi Endonezya, İhracatı Yasaklamayı Planlıyor

Dünyanın En Büyük Palmiye Yağı Üreticisi Endonezya, İhracatı Yasaklamayı Planlıyor

Dünyanın En Büyük Palmiye Yağı Üreticisi Endonezya

Dünyanın En Büyük Palmiye Yağı Üreticisi Endonezya, İhracatı Yasaklamayı Planlıyor

Dünyanın En Büyük Palmiye Yağı Üreticisi Endonezya

Palm Yağı Üreticisi Endonezya, Bu Perşembe İtibariyle İhracatı Yasaklamayı Planlıyor

En büyük palmiye yağı ihracatçısı Endonezya, bu Perşembe gününden itibaren ihracatı yasaklamayı planlıyor. Palm yağı, yemek pişirmede ve çok çeşitli tüketici ürünlerinde kullanılan dünyanın en yaygın kullanılan bitkisel yağıdır. Palm yağı ve rakip soya fasulyesi yağı fiyatları, yasağın haberleriyle yükseliyor.

Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi, yemeklik yağ fiyatlarının yükselmesine neden olarak, Perşembe gününden itibaren emtia ihracatını yasaklayacağını duyurdu.

Endonezya, dünyanın en yaygın kullanılan bitkisel yağı olan palm yağı arzının yaklaşık yarısını oluşturuyor. Palm yağı, yemek pişirmek ve bisküvi, deterjan ve ruj gibi binlerce tüketici ürününün üretimi için kullanılmaktadır.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Cuma günü yaptığı bir video açıklamasında, hareketin yerel palmiye yağı fiyatlarını düşürmek ve küresel gıda enflasyonunun ardından yerel gıda mevcudiyetini sağlamak için tasarlandığını söyledi. Bir Reuters çevirisine göre Widodo, “Bu politikanın uygulanmasını izleyeceğim ve değerlendireceğim, böylece iç pazarda yemeklik yağın bulunabilirliği bol ve uygun fiyatlı hale gelecek .” Reuters’e göre, bu hareket, Endonezya’nın yüksek yemeklik yağ fiyatlarına yönelik son protestoları görmesi ve perakende fiyatlarının bu yıl şimdiye kadar %40’tan fazla artmasıyla geldi.

Yasağın bir sonraki duyuruya kadar devam etmesi bekleniyor. Veri sağlayıcı Statista’ya göre Endonezya’nın palm yağı ihracatı 2021’de yaklaşık 30 milyar dolar değerinde.

Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati Cuma günü Reuters’e verdiği demeçte, palm yağı yasağının diğer ülkelere zarar vereceğini, ancak artan yerel yemeklik yağ fiyatlarını kontrol altına almanın gerekli olduğunu söyledi.

Bursa Malezya borsasında ham palm yağı vadeli işlemleri Pazartesi sabahı %7 kadar yükseldi. Yıldan bugüne %40’ın üzerinde arttılar. Alternatif bitkisel yağ fiyatları da Endonezya’da palm yağı ihracatına yaklaşan yasağın etkisiyle yükseldi. Reuters kayıtlarına göre, Chicago soya fasulyesi yağı fiyatları 2008’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Yağların Önemi
Palmiye Yağı

Palmiye yağı da dahil olmak üzere yemeklik yağ fiyatları, ülke büyük bir ayçiçek yağı ihracatçısı olduğu için Ukrayna’daki savaş nedeniyle yükseliyor. 

“Yenilebilir yağlar genellikle birbirinin yerine kullanılabilir, bu nedenle bir türün eksikliği, diğerleri üzerinde baskı oluşturur.”Gro İstihbarat, küresel bir tarım veri analiz firması, 23 Nisan notunda yazdı.

Gro Intelligence raporda, bitkisel yağ fiyatlarındaki kazanımların genel gıda fiyatları artışlarını geride bıraktığını yazdı. ABD’de yaygın bitkisel yağlardan oluşan bir sepetin fiyatları yıllık %41 artarken, gıda fiyatları yıllık %25 arttı.

Firma, “Endonezya’nın ihracat yasağının küresel gıda enflasyonunu daha da artırması muhtemel” dedi.

Dünyanın En Büyük Palmiye Yağı Üreticisi Endonezya, İhracatı Yasaklamayı Planlıyor-Kaynak: businessinsider.com

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir