Dünyanın Büyük Kütüphaneleri yazımızda en büyük mirasın kitap olduğu, dünyanın en büyük kütüphaneleri olan Çin, İngiltere, Rusya, Japonya ve Amerika’da bulunan kütüphanelerin genel özelliklerini ve ziyaretçi sayılarını yazdık.
Dünyanın Büyük Kütüphaneleri-Kitap Mirası
Kitap geçmişimizle, kültürümüzle olan bağımızdır. Tarihler onlarla yazılır, kültürler onlarla aktarılır. Kitap, en büyük mirastır. Dünya tarihinine baktığımızda, kütüphanelerin tahrip edildiğini ve kitapların yok edilmeye çalışıldığını öğrenmekteyiz. Bağdat Kütüphaneleri, yağmalanan Osmanlı Arşivleri ve daha birçok yer. Günümüzde dünyanın pek çok yerinde milyonlarca kitabın muhafaza edildiği büyük kütüphaneler bulunmaktadır. Geçmişin eskimeyen kültür kodları bu kitaplarda yer almaktadır. Bu kitaplara insanlar artık daha kıymet veriyor ve hassas davranıyor. Dünyaca ünlü kütüphanelere bakalım.
Dünyanın Büyük Kütüphaneleri-Çin Milli Kütüphanesi
Çin Milli Kütüphanesi, 24 Nisan 1909 tarihinde açılmıştır. 140 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer almaktadır. Kütüphane ziyaretçilerin bütün yerleri görebilmeleri için geometrik olarak inşa edilmiştir. Kütüphanede 29 milyonu aşkın kitap bulunmaktadır. 5.2 milyon ziyaretçisi bulunmaktadır. Kütüphaneden dijital ortama aktarılan verilerin toplam boyutu 1323 terabayttır. Her yıl yeni 100 terabaytlık veri eklenmektedir. Çin’in kültür hazinesi olarak kabul edilmektedir. Kütüphanede bulunan en eski tarifli eser 3 bin yıl öncesine aittir. Kaplumbağa kabuğuna yazılmış yazıtlardır. Çin halkı bu yazıtlara ulaşarak tarihlerini doğru yerden öğrenebilmektedir.
Britanya Kütüphanesi
Britanya Kütüphanesi, 170 milyon kitabı içeriğinde barındırmaktadır. Kütüphanenin yıllık 1.7 milyon ziyaretçisi bulunmaktadır. 400 yıl öncesinde kurulan kütüphane her yıl 3 milyon yeni kitabı bünyesine katmaktadır. İngiltere’de bu kadar büyük bir kütüphane olması normaldir, çünkü dünya kitap okuma oranlarına bakıldığında İngiltere %21 ile ilk sırada yer almaktadır. Yıllık kitap baskı sayıları da 27 bin civarındadır. Türkiye ile İngiltere’yi kıyaslayacak olursak 87 kat bizden daha fazla kitap okumaya zaman ayırmaktadırlar. Kitaba ve geçmişe çok fazla önem vermektedirler.
Rusya Devlet Kütüphanesi
Rusya Devlet Kütüphanesi, Moskova’da bulunmaktadır. 17,5 milyonu aşan kitap sayısı bulunmaktadır. Kütüphanede toplamda 43 milyonun üzerinde kayıt bulunmaktadır. Bunların 13 milyonu dergi, 350 bini ses kaydı, 150 bini eşlemdir. 247 farklı dilden oluşan yabancı kitaplar ise kütüphanenin %29’luk kısmını oluşturacak kadar yer almaktadır. Yıllık ziyaretçi sayısı 1.17 milyon kişidir. Dünya okuma-yazma oranında %99.6 ile Ruslar ilk sırada gelmektedir.
Japonya Ulusal Diet Kütüphanesi
Japonya Ulusal Diet Kütüphanesi bünyesinde 35 milyon kitabı barındırmaktadır. Yıllık ortalama 654 bin ziyaretçisi bulunmaktadır. Kütüphane 1948 yılında kurulmuştur. Kütüphanede Japonya başta olmak üzere birçok ülkeye ait yaklaşık 440 bine yakın jeolojik, topografik, hidrolik harita ve tablolardan oluşan koleksiyon bulunmaktadır. Kütüphanenin bu özelliği sayesinde Japonya ve diğer ülkelerin tarihinine ışık tutabilmektedir. Japonya’da kütüphane ve kitap kültürü oldukça gelişmiştir. Ülkede her yıl 4-5 milyon civarı kitap basılmaktadır. Kişi başına düşen kitap sayısı ise 25’dir. Ülkemizde ise son verilere göre 8’dir.
Amerikan Kongre Kütüphanesi
Amerikan Kongre Kütüphanesi’nde 470 farklı dilde, 160 milyon adet kitap bulunmaktadır. Kütüphanenin yıllık ziyaretçi sayısı ise 1.75 milyondur. Kütüphanede 4 bin kişilik bir ekip çalışmaktadır. Amerika’da yılda 72 bin kitap basılmaktadır. Düzenli kitap okuyanların oranı %12 civarında iken yetişkinlerde okuma-yazma bilmeyenler %14 civarındadır.
Dünyanın Büyük Kütüphaneleri-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.