Yaşam

Dünyanın Açlık Sorununu İsraf Etmemek Çözecektir

Dünyanın Açlık Sorununu İsraf Etmemek Çözecektir yazımızda insanların hızlı bir şekilde nüfusunun artmasıyla açlık korkusunun baş göstermesini, beslenme sorunu yaşayan insanları ve Hollanda’nın israfa karşı çözümünü yazdık.

Dünyanın Açlık Sorununu Çözmek

Dünyada her şey artıyor; teknoloji, arabalar, insanlar ve özellikle israf. Mevzuya israf tarafından bakmayanlar, dünyanın nüfus artışına bahane buluyorlar. İnsanları doyuramama korkusu baş göstermeye başladı ve kıtlık korkusu oluştu. 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun 10 milyara dayanacağı tahmin edilmektedir. Bu kadar insanı doyurmak ise asıl sıkıntı olan şey. Bunu söyleyenlerde genellikle sınırlı tarım arazilerine sahip Avrupa ülkeleridir. Bunun içinde tarım ürünlerinin üretiminden perakende satışa varıncaya kadar birçok alanda değişiklik yapmaya başladılar. Ülkemizde de bu konuda devletimiz çalışmalar yapma hedefindedir.

Bir de şöyle bir trajikomik durum göze çarpıyor. İngiltere merkezli Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Konseyi’ne (BBSRC) göre, dünyada her üç kişinden biri beslenme problemi yaşıyor. Beslenme problemi yaşayanların bir ucunda açlık ve yetersiz beslenme dururken, diğer ucunda şişmanlık ve obezite yer alıyor. Çok yiyenler, acaba 2050 yılına gelindiğinde, yine çok yemek yiyemeyeceklerinden mi endişeleniyor?

Glokom

Hollanda, İsrafın Önüne Geçmek İçin Planlar Yapıyor

Birleşmiş Milletler verilerine göre, gıda ürünlerinin üçte biri evlerden veya marketlerden çöpe atılıyor ya da satılamadan bozuluyor. Evlere alınan gıdaların yeteri kadar olması israfın önüne geçecektir. Sebze ve meyveler günlük alınmalıdır. Uzun süre dayanan ürünler stoklanabilir, fakat kısa sürede bozulan gıdalar azar azar alınmalıdır. Bu tür önemlerle evlerimizde israfın önüne geçebiliriz.

Dünyaya bakacak olursak; ABD‘nin ardından en fazla gıda ihraç eden ülke Hollanda‘dır. Hollanda’nın Konya kadar alanı olduğunu hatırlatalım. Bu ülke gıda üretiminde oldukça gelişmiştir. Ayrıca Hollanda, gıda israfının da en fazla yaşandığı yerlerden biri konumundadır. Fazla üretmekte gıda israfına yol açıyor. Hollanda Devleti, 2030’a kadar gıda israfını yarı yarıya azaltmayı hedefliyor. Bu hedef için akıllı telefonlara yüklenen “Too Good To Go” adlı uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulama sayesinde perakendeciler, elde kaldığı için atılacak olan ama aslında hala yenebilecek durumdaki yiyecekleri daha uygun fiyata insanlara sunabiliyor. Bu şekilde her türlü tasarruf edilmiş oluyor.

Obezite problemi yaşayan ve gıda kıtlığı yaşayacağından korkanlar, bu ve benzeri uygulamalarla israfın önüne geçebilirler. Çok üretmek değil, israfı en aza indirmek, mümkünse hiç israf etmemek, problemi çözebilir. Hatırlatmak gerekirse obezite sıralamasında Avrupa’da ilk sırada Türkiye vardır. Obezitede başta Tip 2 diyabet şeker hastalığı olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olmaktadır.

Dünyanın Açlık Sorununu İsraf Etmemek Çözecektir-Kaynak: İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir