Doğum Korkusunu Yenmek İçin Ne Yapmalı? yazımızda doğum korkusuna neden olan durumlar, doğum korkusunu yenmek için yapılacaklar, doğum süresinin keyfinin çıkarılması ve anne adaylarının kendilerini tanıma sürecini yazdık.
Doğum Korkusunu Yenmek
Pek çok anne ilk doğumlarında doğum korkusu yaşarlar. İlk kez hamile kalan kadınlar, büyüklerinden zorlu hamilelik anılarını dinlemiştir. Türk kadınları evhamlı, kaygılı ve tedirgin olduğu için doğum korkusu da yaşanmaktadır. Travmatik doğum hikayeleri de üzerine geldiği zaman kadınları ciddi doğum korkusu meydana gelebilmektedir. İlk hamile olan kadınlarda nasıl doğuracağım, kanama korkusu, normal mi sezaryen mi durumu gibi sorular kadınların kafasını meşgul etmektedir. Anksiyete temeli olan anne adaylarında doğum korkusu daha fazla yaşanmaktadır. Özellikle etraftan gelen kötü doğum hatıraları buna neden olmaktadır. Bu tür kadınlarda doğum korkusunu yenmek daha zordur.
Anne Adayları Doğum Sürecinin Keyfini Çıkarmalı
İnsanoğlunun belirsizliğe karşı tahammülü azdır. Anne aşırı tedirgin ve psikolojik korku içindeyse psikolojik tedavi almasında yarar vardır. Anne adayının yakınlarının olabildiğince, gelecek felaket senaryolarını engellemesi gerekir. Anne adayının sosyal hayatında biraz daha aktif olması, çalışması, hobilerinin olması ve oyalanması faydalı olacaktır. Anne adayının doğum dışında da bir sürü endişesi olmaktadır. Bebeğin eşyaları ve bebeğin geleceği gibi. Hamilelerin anı yaşaması ve hamileliğinin tadını çıkarması gerekir. Hamilelikte kimi anne adayları sakin olurken, kimileri de aşırı sinirli olmaktadır. Hamilelik sürecinde anne adaylarının öfke kontrolü sağlaması zor olabilmektedir. Hormonların çokça değişmesi kadınları aşırı zorlayabilmektedir. Anne adayları yürüyüş yaparak, hafif sporlar yaparak stresini atabilirler. Anne adayının eşinin desteği de çok önemlidir.
Anne Adayının Kendini Keşfetmesi
9 aylık süreci kişiler kendi kişiliklerini fark etme süreci olarak düşünmelidirler. Anne adayları kendilerinin nasıl biri olduğunu, nasıl bir anne olmayı hedeflediklerini, beklentilerinin neler olduğu, eşinin bebekle ilgili hayalleri ve beklentilerinin ne olduğu sorularıyla kişisel gelişim ve farkındalığa çevirmelidir. Bu şekilde kaygılar ve evhamlar oluşmayacaktır. Anne adayının yakınlarının da onun yanında olduğunu belli etmeleri gerekir. Anne adayları ayrıca hamileliğin güzelliklerini yaşamalıdır. Kendisine yöneltilen soruları cevaplayarak rahatlama hissini kazanacaktır. Dünyanın kendi etrafında döndüğünü hissetmesinde bir tuhaflık yoktur.
Annenin kendisine neyin iyi geldiğini bulması, hamilelik sürecinde rahat etmesi için çok önemlidir. Anne adayını rahatlatacak uğraşın yapılması hamilelik süresini kolaylaştıracaktır. Anne ne kadar aktif olursa, bebeği de o kadar sağlıklı, aktif ve adaptasyonu güçlü olmaktadır. Anne adaylarının ilk önce kendilerinin iyi olması, karnındaki çocuklarının da iyi olacağı anlamına gelmektedir. Anne adayı ilk önce kendi sağlığına dikkat etmelidir. Yeni doğum yapan anneler ve anne adayları biraz da olsa kendilerine bakmalıdır. Her şeylerini çocuklarına adamak yanlış olacaktır. Bu durum çocuğun üzerinde de yetememe duygusunu geliştirecektir. Anne adayının önce kendisine bakması daha doğru olacaktır. Bu şekilde diğer kişilere de dolaylı yoldan önem vermiş olacaktır.
Uzman Psikolog İclal Gözcü Atayay’ın videosundan yardım alınmıştır.