Diz Kireçlenmesi

Diz Kireçlenmesi yazımızda diz kireçlenmesi nasıl oluşuyor, hangi aktivitenin diz ağrılarına iyi geldiği ve diz protezlerinin kullanımının nasıl bir fayda getirdiğini yazdık.

Diz Kireçlenmesi Oluşumu
Normal ve Kireçlenmiş Diz

Diz Kireçlenmesi Nasıl Oluşur?

Dizin hareket eden bölümlerinin eklem yüzeyinin kayganlığının bozulması, anatomisinin bozulması nedeniyle kendisini ağrı ve hareket kaybıyla göstermesi olayına diz kireçlenmesi denir. Bazı hallerde dizin şeklinin içe veya dışa kaybıyla gözlenebilmektedir. Orta ve ileri ki yaşlarda başlar. Genç yaşlarda da görülebilmektedir. Özellikle romatizmalar rahatsızlıklardan sonra dizlerde kireçlenme gözlenmektedir. Enfeksiyonlar ve genetiğinde dizlerin kireçlenmesine neden olduğu bilinmektedir. Travma vakalarında da dizlerde kireçlenme oluşabilmektedir. Dizlerde açma, kapama ve yuvarlanma gibi fonksiyonların zaman içinde ortadan kaybolmasıyla hasta tedavi arayışına girer. Diz kireçlenmesinde ağrılar hastaları oldukça zorlamaktadır. Ağrılar nedeniyle evden çıkamayan hastaların hayatı zorluklarla geçmektedir. Hareket etmeyi kesen hastalarda hareketsizliğe bağlı olarak diğer rahatsızlıklar görülmektedir. Kalp ve damar rahatsızlıkları, tansiyon, damar problemleri daha birçok hastalık hareket etmemeye bağlı olarak yaşanmaktadır.

Egzersiz Yapmanın Faydaları-Sağlık için yürüyüş

Diz Kireçlenmesi İçin Yürüyüş Yapın

Hastaların diz kireçlenmesine yaklaşımı iki türlü olmaktadır. Bazı hastalar kireçlenme belirtilerini hisseder hissetmez doktora giderken diğer kısım hastalar ağrılara dayanamayarak doktora gitmek zorunda kalır. Diz kemiklerinin arasında bulunan kaygan kıkırdak dokusu bir kere bozulduğu zaman bir daha çok zor tamir edilmektedir. Yürüyüş yapmak kıkırdak dokusu için çok yararlıdır. Yürümenin faydasını diz kireçlenmesinde de görüyoruz. Yürüyüş yapma dizlerimiz için oldukça faydalı bir spor türüdür. Diz kireçlenmesi olan hasta yürürken ağrısı oluşuyorsa buz tedavisi uygulayarak tekrar yürümesine devam etmelidir. Kireçlenmenin çözümü yürümeden geçer.

Diz Ağrıları Oluşumu

Vücut Yükünün Taşıma Oranının Değişmesi

Normalde dizler düz olur, fakat kireçlenme ile birlikte dizler içeri doğru bakar. Çarpık dizler oluşmaya başlar. Normalde vücut yükü bacaklarda eşit oranda yüklenirken, dizin açısının bozulmasıyla kıkırdak dokuya daha fazla yük binmeye başlar. Buda kıkırdağın bozulmasına neden olur.

diz-protezleri

Diz Protezleri

Protez tam protez ve yarım protez olmak üzere iki çeşit olarak uygulanmaktadır. Tek bölüm hasarlarında yarım protezler kullanılmaktadır. Tam protez uygulamasında bütün tedavi yöntemlerinin kullanıldığı ve sonuç alınamadığı durumlarda devreye girer. Hasta artık ağrılardan duramadığı ve ağrı kesicilerin de işe yaramadığı durumda dizin aksını düzeltmek ve ağrıları gidermek için tam protez kullanılır. Tam protez tedavisi diz ağrılarında kullanılabilecek en iyi yöntemdir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir