Dış Gebelik Nedir, Nasıl Oluşur ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelikte Ultrason Muayenesinin Önemi

Dış Gebelik Nedir, Nasıl Oluşur ve Tedavisi Nasıl Yapılır? yazımızda ilk 3 ay içerisinde gebe olan anne adaylarının ölümüne neden olan dış gebeliğin nasıl oluştuğunu, belirtilerini, tanısını ve tedavisini yazdık.

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik, kadınlar için çok keyifsiz bir durumdur. Günümüzde dış gebelik %1-2 oranında görülebilmektedir. Dış gebelik: Normalde yumurta ve sperm tüplerde birleşir ve orada bir takım bölünmeler olur. Daha sonra o zigot halinde rahim iç tabakasına yerleşir. Böylece bebek rahim iç tabakasında büyür. Tüplerden eğer o geçiş sağlanamazsa yani rahim içine geçemezse bu dış gebeliğe neden olur. Genelde tüplere yerleşir. Bunun haricinde karın içerisinde, yumurtalık üzerinde, sezaryen geçirmişse sezaryen kesilerinin üzerinde,rahim ağzında ve bağırsak üzerinde de dış gebelik meydana gelebilir. %95 olarak tüplerde dış gebelik oluşur. Dış gebeliğin hayati riski bulunmaktadır. Dış gebelik tanısı koyulduğu zaman ilaçlarla veya ameliyatla bu gebeliğin sonlandırılması gerekir aksi halde kişinin hayati riski oluşacaktır.

Gebelikte Kilo Kontrolü Hamile

Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelik bir tür gebelik çeşididir. Dış gebeliğin göstermiş olduğu ilk belirti adet gecikmesidir. Daha sonra başlayan anormal kanamalarla kendisini gösterir. Bu daha çok erken dönemde, yerleşme kanamasıyla karıştırılır. Bunlarla birlikte ciddi ağrılarla kendisini belli eder. İleri hallerde iç kanamalara neden olur. Normal bir gebelik, bir düşük riski, apandisit, basit bir bağırsak enfeksiyonu kabızlık gibi rahatsızlıklarla çok karışabilmektedir. Uzman doktorlar tarafından dış gebelik, gebelik testi ve gebelik testinin takibiyle anlaşılabilmektedir. Kan testleriyle dış gebelik teşhisi koyularak tedaviye başlanılır. Dış gebelik ilk 3 ay içerisinde gerçekleşen anne ölümlerinin ilk sırasında yer alarak çok ciddi bir durum olduğunu göstermektedir.

Dış Gebelik Nedenleri

Bazı korunma yöntemleri dış gebeliğe neden olabilmektedir. Tüpün geçmişte hasar gördüğü her türlü problem dış gebeliğe neden olabilmektedir. Bunlar karın içi enfeksiyon, geçmişte tüplerle ilgili ameliyat veya karın içi herhangi bir ameliyat, spiral kullanımları, doğum kontrol hapı kullanımları, yardımcı bebek üreme uygulamaları nadiren de olsa dış gebeliğin nedeni olabilir.

Dış Gebelik Tedavisi

Dış gebelik çok erken dönemde yakalanırsa ilaçla gebelik sonlandırılır. Eğer ilaçla sonlandırılamazsa ameliyat yapılır. İleri evrede yakalanan dış gebelikler direkt ameliyatla sonlandırılır.

Dış Gebelik Nedir, Nasıl Oluşur ve Tedavisi Nasıl Yapılır?-Op. Dr. Serdinç Özdoğan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir