Dijitalleşmenin Sevilmesi ve Devletlerin Siber Güvenlik Önlemleri yazımızda günlük yaşamda dijitalleşmenin sevilmesini, sanal dolandırıcılığa karşı önlemleri ve devletlerin siber casusluk adına neler yaptığını yazdık.
Dijitalleşmenin Sevilmesi
Son 20 yılda hem sosyal yaşamda, hemde devlette büyük bir dijitalleşme yaşandı. Artık birçok işlem dijital ortamlarda yapılabilmektedir. Bu kadar çok artının yanında, eksi olarak insanlar teknolojiye daha bağımlı hale geldi. Her şeylerin dijital ortamlarda tutuluyor olması, oralarda yaşanabilecek aksaklıkta yaşamlarımızı ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir. Enteresan olarak, Avrupa ülkelerine kıyasla dijitalleşme de onların ilerisinde yer almaktayız. Türk insanı teknolojiyi çok fazla üretemese de kullanmada diğer ülkelerin önünde yer almaktadır. Anne ve babalar artık çocuklarının teknolojik işler yapmasını ve yeni icatlar çıkarmasını istiyor. Özellikle finans ve bankacılık işlemlerinde teknolojiyi çok seviyoruz. Sadece bilinç düzeyinin biraz daha artması gerekiyor. Çok fazla sahte internet sitesine girenler ve parasını kaptıran bulunmaktadır. İnsanların sanal dolandırıcılığa karşı daha bilinçli olması gerekiyor. Aksi halde paralarını bir tıkla kaybedeceklerdir.
Güvende Kalmak İçin Yapılacaklar
Özellikle e-postalara gelen sahte linklere tıklanılmaması gerekiyor. Güncel cihazlar kullanmaya özen gösterin. Teknolojik cihazınızda antivirüs programı bulundurun. İşletim sisteminizin ve antivirüs programınızın güncellemelerini sürekli yapın. Önünüze gelen linklere dikkatsizce tıklamayın. Kırılamayacak şifre olmadığının farkında olun. Cihazınız internete bağlıysa sürekli olarak tehdit altında olduğunuz bilin.
Siber Güvenlik ve Devletler
Amerika ve Çin arasındaki savaşın birçok boyutu var. Ticaret boyutunda ilk akla gelen Huawei şirketinin sanal casusluk durumudur. Bu nedenle de Amerikalı şirket Google, Android işletim sistemini Huawei’nin akıllı telefonlarından kaldırma kararı almıştır. Artık devletler için konvansiyonel ajanların yanı sıra, teknolojinin arkasındaki anonim casuslar da tehdit unsuru olmaktadır. Casusluk faaliyetlerinde artık casuslar hem konvansiyonel eğitim, hemde dijital casusluk eğitimi almaktadır. Çinliler hackerlerken ülke menfaatini, Amerikalılar karışık ve yeni çıkarlarını, Ruslar ise parayı ön planda tutar. Çin’in siber ordusu 15 yıldan beridir aktif rol almaktadır. Her gün bu casuslar savunma ve saldırı eğitimi alıp talim yapmaktadır. Bütün ülkelerin bu şekilde birimleri vardır. Siber güvenlik o kadar önemli boyutlara geldi ki, en son İsrail kendisine saldıran Filistinli Hackerların bulunduğu binaya füze attı ve insanları öldürdü. Ülkemizin bir çatı altında siber ordusu olmasa da farklı gruplar altında hackerlerı bulunmaktadır.
Dijitalleşmenin Sevilmesi ve Devletlerin Siber Güvenlik Önlemleri-Türkiye’nin ilk Hacker’ı-Etik Hacker Tamer Şahin‘in videosundan yardım alınmıştır.