Depresyonun Dünyada Artış Göstermesi

Depresyonun Dünyada Artış Göstermesi 2018

Depresyonun Dünyada Artış Göstermesi yazımızda Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünyada ve ülkemizde depresyon hastalığına yakalanan kişi sayısı ve artışını, nelerin depresyona neden olduğunu ve spor yapmanın depresyonu engellediğini yazdık.

Depresyonun Dünyada Artış Göstermesi

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya üzerindeki insanların yaklaşık olarak 322 milyonu depresyondan dolayı hastadır. Türkiye’de depresyon hastası olan kişi sayısı ise 3 milyon civarından olduğu tahmin edilmektedir. Dünya genelinde depresyon hastası son 10 yılda %20 oranında artmıştır. Refah seviyesi yüksek olan ülkelerde depresyonda olan kişilerin yarısı tedavi olmaktadır. Tedavi olmalarına rağmen ruhi bunalımda olan kişi sayısı azaltılamamaktadır.

Depresyon, insanları intihara sürükleyen en büyük risk olarak görülmektedir. Dünyada her yıl yaklaşık 800 bin kişi intihar etmektedir. 15-29 yaş aralığındaki insanların ölüm sebeplerinde intihar etmek 2.sırada yer almaktadır. Depresyon ve diğer ruh sağlığı problemleri, dünya genelinde artış eğilimindedir. İnsanların maneviyattan çok maddiyata yönelmesi, stresli yaşamın olumsuz etkileri ruhani sorunların hızlı bir şekilde artmasına neden olmuştur. Sosyal medyaların aktif olarak kullanılması ve insanların sanal ortamlarda çok fazla vakit harcaması da depresyonun oluşmasına neden olmaktadır.

Kişi Depresyona Girdiğini Nasıl Anlar? Depresyon belirtileri

Spor Yapmak Depresyonu Engelliyor

Black Dog Enstitüsü, 11 yıl süren çalışmaların sonucunda egzersiz yapmanın depresyonu engellediği ve diğer kaygıları da azalttığını duyurdu. Haftada en az 1 saat egzersiz yapmak ve sıklıkla yürüyüş yapmak depresyona karşı sizi koruyacaktır. Amerikan Psikiyatri Dergisi’nde yer alan sonuçlara göre haftada bir saat egzersiz yapmak bile depresyonu büyük ölçüde engellemektedir. Bu sonuçlar psikoloji dünyasının dikkatini çekmiştir. 11 yıl boyunca devam eden bu çalışmada 33 bin 908 kişi katılımcı olarak katılmıştır. Tüm bu süre boyunca 33 bin 908 kişinin kaygı ve depresyon belirtileri incelendi ve raporlar düzenlendi.

Araştırmanın göstermiş olduğu en büyük sonuç ise haftada yalnız bir saat bile egzersiz yapmanın kaygıları ve depresyonu büyük ölçüde azaltmış olduğudur. Hareketsiz ve sağlıklıksız bir yaşam biçimi de depresyonun oluşmasına neden olmaktadır. Genel olarak şehir hayatını buna örnek verebiliriz.

Depresyonun Dünyada Artış Göstermesi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir