Depresyona Girmenin 11 Nedeni ve Artan Antidepresan Kullanımı yazımızda ülkemizde psikolojik sorunlar yaşayanların kendilerini mutlu hissetmek için antidepresan kullanımlarını ve depresyona neden olan 11 durumu yazdık.
Antidepresan Kullanımı Artıyor
Türkiye’de antidepresan kullanımı son yıllarda inanılmaz derecede arttı. Antidepresan bazı durumlarda doktorlar tarafından verilmesi gerekiyor, fakat ülkemizde çok fazla verilmeye başlandı. Gereksiz antidepresan yazan doktorlar bulunmaktadır. Antidepresan ayrıca sağlığımıza zararlıdır. Bağırsaklarda salgılanan serotonin hormonunu ciddi anlamda kötü etkiler. Serotonin hormonu %80-90 oranında bağırsaktan salgılanır, beyinden değil. Bağırsak sisteminin bozulması sonucunda insanlar mutlu olamaz, çünkü mutluluk hormonu olan serotonin hormonu salgılanmaz. 2003 yılında 14,5 milyon kutu reçeteli antidepresan satılırken, 2009 yılında 19 milyon kutu antidepresan reçeteli satılmıştır. 2012 yılında 37 milyona çıkan satış, 2017 yılında ise tam 58 milyon kutu reçeteli antidepresan satılmıştır. İnsanlar daha fazla depresyona girmeye başladı. Antidepresan takviyesi 6 ay ya da 1 yıl sürer, daha fazla sürerse bir sıkıntı var demektir. 2017 yılında yaklaşık olarak 6 milyon kişi antidepresan kullanarak mutlu olmaya çalışmış ve depresyondan kurtulmaya çalışmıştır.
Depresyona Girmenin 11 Nedeni
Kişinin depresyona girmesinin en büyük sebebi kendisidir.
Kaygılar
Kaygılar geçmişten kaynaklı olup geleceğe de yansıyacağı korkusu varsa durum kötüdür. Eskiden yaşanılmış hayal kırıklıklarının tekrar etmesi kaygısıdır. Eskiden sınavdan kötü alınmıştır tekrardan sınavdan kötü alma kaygısı gibi. Bunu çözmenin yolu kendine güven duymadır. Özgüven geliştirici şeyler yapmalısınız. 30 adımda özgüven kitabı önerilir.
Kıskançlık
Vücudumuzu kemiren en büyük kurt kıskançlıktır. Başarıları kıskanmak, kendini kıskanmak, diğerlerini kıskanmak. İnsan kendisinin eski fotoğraflarına bakarak bile kendisini kıskanabiliyor. Bunu aşmanın yolu kendini geliştirmek ve geçmişle yaşamamak.
Unutamamak, Arkada Bırakamamak ve Keşkeler
Keşke kelimesini hayatınızdan çıkarın. Keşkelerle kendinizi tatmin etmeyi bırakmalısınız. Keşke ile yaşanmayacağını fark etmelisiniz. Keşkeleri bir kenara bırakıp yola devam etmek gerekiyor.
Amaçsızlaşmak
Amaçsız olmak veya tek amaca odaklanmak. Kişi hedef olarak kendine tek hedef koyar ve sürekli onun arkasından yürür. Olmayacak bir şey için sürekli çabalar fakat boşunadır. Takıntı yaptığınız şeyler sizin sonunuz olabilir.
Beyin Ölümü
Kişi beynine yeni bilgiler ve öğrenilecek şeyler vermedikçe beyin ölümü gerçekleşir. Sürekli boş boş televizyon izlemek gibi.
Gıda Zehirlenmesi
Yapay tatlandırıcılar, MSG, fast-food türü gıdalar, glikoz şurubu, gazlı içecekler gibi şeyler bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürür. Bağırsaklarda bulunan probiyotik ve prebiyotikleri öldürmektedirler. Yazının başında yazdığımız gibi mutluluk hormonunuzun üretim yeri burası olduğu için çoğu yok olur. Kişi mutlu olduğunu anlayamaz.
Toksik İnsanlar
Yanında eğlendiğiniz fakat yanından ayrıldığınızda onlardan hiçbir bilgi almadığınız ve ne konuştuğunuz belli olmayan insanlardır. Kaliteli insanları dinlemek ve tanışmak bunun çözümüdür.
Kaçışlar
Kişi ameliyat olmaktan kaçar, hastalıktan ölecek duruma gelmiştir fakat hala ameliyat olmaz. Kişi ayrılmaktan kaçar, birlikteliği bitme noktasına gelmiştir fakat ayrılmamak için ilişkiden kaçar. Kişi kendisi için doğru olanı seçmelidir. Kaçmayı bırakın ve arkanıza attığınız şeyle yüzleşin.
Devamsızlık
İnsanlara verilen sözlerin tutulamamasıdır. “Yarın başlıyorum” sözünün devamının gelmemesi olayıdır. “Haftaya başlıyorum” sözüne de insanlar güvenmez.
Mayın Tarlası-Erteleme Hastalığı
Şimdi yapmak istemediklerinizi beyninizin bir kısmına atıp rahatlarsınız. Günden güne biriken şeyler bir gün sığmaz ve patlar. Buda hayatınıza olumsuz yansır. Sorumluluklardan kaçtıkça geleceğe mayın koyulmuş oluyor.
Özgüvensizlik
Kendi başına uçamayanlardır. Tavuklar gibi kanatları vardır ve sadece düşüşlerini yavaşlatabilirler. Kendi başına iş yapacak hiçbir cesaretleri yoktur. Sürekli olarak diğer insanlara bakarlar ve kopyalamaya çalışırlar. Sorumluluk almaktan çekinirler. Sürekli olarak ortakları vardır. Özgüvenin yükselmesi gerekiyor.
Depresyona Girmenin 11 Nedeni ve Artan Antidepresan Kullanımı-Haluk Tatar‘ın videosundan yardım alınmıştır.