Dengede Kalmanın Önemi yazımızda insanların hayatlarında yaşadıkları düşüşlerin kemik kırıklarına neden olması, yaş ilerledikçe düşmelerin ciddiyetlerini artırması, kas gücünün korunmasının dengede kalmaya olan katkısını ve dengeyi geliştirecek aktiviteleri yazdık.
Düşme İle Yaşanan Kemik Kırıkları
İnsanların hepsi hayatta düşebilmektedir. 5 yaşındaki bir çocuk karda ayağı kayıp düştüğü zaman bir şey olmayabiliyor, fakat 70 yaşındaki birisi düştüğü zaman çoğunlukla ayak bileği, el bileği veya kalça kırığıyla sonuçlanmaktadır. Bunun nedeni de kemiklerin yaşlandıkça zayıflaması ve güçsüzleşmesi nedeniyle kırılmaya daha müsait olmasıdır. Düşme konusu toplumların yaşlanmasıyla birlikte çok ciddi yer tutmaktadır.
Bir toplumda 60-70 yaş civarında olanlar, o toplumda yaşayanların en az %10’u yılda bir kere düşmektedir. Bu topluluk 80 yaş üzerine çıkarılırsa yıl içerisinde %50’si 1 kere düşmektedir. Bu düşenlerin 4/1’inde büyük kemik kırığı meydana gelmektedir. El bileği, ayak bileği, kalça kırığı gibi kırıklar meydana gelmektedir. Bu kırıklar nedeniyle hastaneye yatan kişilerin yine 4/1’i hastaneden çıkamamaktadır. Yaşlı birisinin bu şekilde hastaneye düşmesinin hem ekonomik sonuçları hemde bakım sonuçları oluşmaktadır. Ailenin büyüğü olan bu hastalara bakacak kişiler bulunmak zorundadır ve sürekli bakım gerekir. Yaşlı birisinin 1 kere düşmesiyle elden ve ayaktan çekilmesi söz konusudur.
Dengede Kalmanın Önemi-Kas Gücünü Korunmak
Özellikle yaşlı insanların dengeli olması gerekir. Dengeli yaşamı hayatlarına sokmak bu tür olumsuz durumların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Özellikle 40’lı yaşlarını geçenler dengelerini korumak için çalışmalar yapmalıdır. Dengeyi korumak için kasları korumak gerekir. Kas gücünün sürekli olarak kullanılması gerekir. İnsan vücudunun dengede kalması için kas gücüne ihtiyacı vardır. Bolca egzersiz yapmak ve yürümek kas gücünü koruyacaktır. Kemikleri koruyan ve saran güç kas gücüdür.
Dengeyi Geliştirecek Aktiviteler
Diğer önemli güç nörolojik güçtür. İnsanlar hareket edeceği zaman beyin ve diğer sistemler sürekli olarak çalışmaktadır. Yaşlanma sürecine girdikten sonra dengeyi artıracak şeyler yapılması gerekir. Çömelme egzersizleri, yürüme, yüzme, kayak ve bisiklet sporları dengenizi sağlamlaştıracaktır. Özellikle bisiklet sürmek dengeyi inanılmaz geliştirmektedir.
Denge Testi
Denge testi ile denge durumunuzu kontrol edebilirsiniz. Oturduğunuz yerden bir anda kalkıp dengede durduğunuzda sarsılma yaşamıyorsanız iyi durumdasınız demektir. Bu işlemi gözünüz kapalı iken de yapabilirsiniz. En iyi antrenman gözünüz kapalı iken bir ipin üstünde yürüyormuşcasına adımlarınızı birbiri ardına atmaktır.
Dengede Kalmanın Önemi-Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.