Ekonomi ve ParaHaberYaşam

Davos Zirvesi ve Yabancı Yatırımcılar Ne İstiyor?

Davos Zirvesi ve Yabancı Yatırımcılar Ne İstiyor? yazımızda ülkemizin ekonomik gidişatı ve ülkemize yatırım yapmayı düşünen yabancı şirketlerin bunun karşılığında neler istediğini yazdık.

Davos Zirvesi
Mehmet Şimşek

47. Davos Zirvesi Bilgileri

47. Davos zirvesindeki bilgileri başbakan yardımcısı sayın Mehmet Şimşek‘ten aldık. Yeni gelişen teknoloji ile insanların yerine istihdamda teknolojik aletler kullanılmaktadır. Bir çok batı ülkesi insan gücünden tasarruf edip makine kullanımına ağırlık vermektedir. Bununla birlikte daha fazla üretim gerçekleştirmektedirler. Bunun olumsuz yönü ise işsizliğin artmasına neden oluşudur. Sanılanın aksine istihdam kaybının ticaret den kaynaklanmadığı belirtilmiştir. Yeni teknolojinin daha iyi bir şekilde kullanılması gerektiği ve insanların ceplerine kötü yönde etki etmemesi için çözümler üretilmesi gerekmektedir. Şu anlık bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri teknolojinin istihdam yönünden olumsuz etkisi yoktur.

Küresel ticaret yaparak ülkenin kalkınmasına önemli katkı yapılabilir. Küresel dengesizlik zayıf olan ülkeleri ezmektedir. Büyük ülkelerin açgözlülükleri bitmeyeceği için küresel ticaret de en büyük payı kimseye kaptırmayacaklardır. Ülkemizde yapılan yatırımlarda özellikle eğitim ve kaliteli eleman yetiştirme alanlarıyla küresel ticaret de yerimizi ve rekabet gücümüzü ilerletebilecek gücü elde edeceğiz. Diğer ülkelerle rekabet eder hale geleceğiz. Tüm alanlarda iyi yetiştirilmiş insan gücümüzle ülkemizi gelişmiş ülkeler sınıfına yükselteceğiz.

Davos Zirvesi-Çin
Dünya Ekonomik Forumu

Davos Zirvesi-Çin’in Ticaret Politikasının Etkisi

Amerika Başkanı Donald Trump‘ın yeni göreve gelmesi ekonomi piyasasını değiştirmeye başladı. Diğer ekonomik güç olan Çin, batı ülkelerinin tüm dünyaya açılmasını istiyor. Çin kendince kapanık bir ticaret politikası izlerken batılı ülkelerin başka ülkelerden fazlasıyla iyi ilişkiler kurmasını istiyor. Bu yapılanma Çin’in imalat ülkesi olduğu için işine gelmektedir. Türkiye olarak Çin’den 20 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiriyor fakat Çin’e 2,5 milyar dolarlık bir ithalatı zor yapıyoruz. Çin’in sürdürdüğü ekonomi politikasında tüm ülkelere ben satış yapayım ben para kazanayım modundadır. Bu da oraya bir şey satmaya gelince zorlanma anlamına gelmektedir. Küresel ekonomilerde ne kadar ihracat yapıyorsanız o oranda da ithalat yapmanız ülkenin geleceği için çok önemlidir. Şuan da teknoloji ve enerjiye yönelik ihracatlar en çok kazandıran kalemlerdir. Bu ikisi de bizim ülkemizde yoktur. Bu sektörler de çoğunlukla dışa bağımlı yaşamaktayız. Bunlarda geliştiğimiz de 1.dünya ülkeleriyle aynı klasmanlarda yer alacağız.

Davos Zirvesi ve Yabancı Yatırımcılar
Davos-Mehmet Şimeşk

Yabancı Yatırımcıların Türkiye Merakı

TL’nin değer kaybı, darbenin olması, terör olayları derken Türkiye’ye yapılan yabancı yatırımlarda büyük bir düşüş yaşanmıştı. Davos zirvesiyle birlikte Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen ülkeler son durum hakkında bilgiler almaktadır. Güvenli ülke statüsüne geçip geçmediğini sormaktadırlar. Güvenlik düzeyinin ne durumda olduğuna dair bir çok sorular sorulmaktadır. Yine de bu kadar engele rağmen ülke ekonomisinin düşüşü çok da kötü değildir. İşlerin rayına oturması ve güvenli ortamın sağlanmasıyla tekrar büyüme oranları en yüksek seviyelere çıkacaktır.

Davos Zirvesi-Öğrenme
Eğitim

Eğitime Verilen Önem

Şu anda milli bütçenin 5/1‘i eğitime verilmektedir. Eğitim önceliği her şeyin üstünde yer almaktadır. Yarım milyon öğretmen ve 300 bin derslik vardır. Üniversite sayılarında büyük oranda artma vardır. Bu yapılan yatırımla birlikte nitelikli insan sayısının artışı sağlanmıştır. Zaman içerisinde bu yatırımların meyvesini ülkece toplamaya başlayacağız. Eğitime yapılan harcamalar ile OECD‘de bulunan ülkelerin ortalamasını tutturmuş bulunmaktayız. Tek eksik eğitim kalitesinde yaşanan eksiklikler. Bu sorunun da çözülmesiyle Türkiye’nin durdurulamaz yükselişi başlayacaktır. Yeni sistem ile daha çok iş dünyasının ihtiyaçlarını giderecek verimli eğitimlerin verilmesi şarttır. Ancak bu yönde verilen eğitimlerle başarıyı yakalayabiliriz.

Türkiye 2018 ekonomi büyüme hedefi %5 civarındadır. 2017 yılının 2016 yılından bir kademe yüksek de olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’nin olumsuz görünen görüntüsünün olumluya çevirme ilk öncelik olacaktır.

Davos Zirvesi ve Yabancı Yatırımcılar Ne İstiyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir