Sağlık

Damarlarda Yağ Plakları Oluşumu

Damarlarda Yağ Plakları Oluşumu yazımızda damar sertliğinin neden olduğu rahatsızlıklar, damar tıkanmasına neden olan yağ plakları ve anjiyografinin ne olduğunu yazdık.

Damar Sertliği

Kişide damar sertliği oluşması tüm atardamar sistemini etkilemektedir. Beyinde oluşursa inme ve başka olumsuz durumlar oluşmaktadır. Böbrekte damar sertliği olursa böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Hipertansiyon gibi sorunlarda oluşmaktadır. Bacak da damar sertliği olursa kişi yürüyemez hale gelir. Kalpte damar sertliği olursa kalp krizine neden olmaktadır.

Diş Sağlığı ve Kalp Sağlığı

Damarlarda Yağ Plakları Oluşması

Damarın üst kısmı normalde kaygan ve yaşayan bir tabakadır. Bu tabakaya endotel denilmektedir. Endotelin kayganlığı bozulduğu zaman ve endotel tabakasının yağlara karşı veya okside olmuş yağlara karşı bariyer kalktığı zaman yağlar damarın iç duvarına doğru girer. Bu nedenle de yağın girdiği bölgelerde yağ plakları oluşmaktadır. Bunlara yağ plağı denilmektedir. Bu yağ plakları kar topu gibi büyümeye başladığında damarı tıkamaya başlarlar. Bu yağ oluşumu %50 oranını geçince bulgu vermeye başlar, bu orandan önce kişi hiç bir rahatsızlık duymaz. Kalp krizi sonucu ölümlerin %75’inin nedeni damar tıkanıklığından değildir, bunun nedeni yağ plağının yırtılmasıdır. Yağ plağının yırtılması ve damarı tıkaması ölümlere neden olmaktadır. Beyinde ivmelere ve kalpte enfarktüse yağ plakları neden olmaktadır. Yağ plaklarının yapıları da çok önemlidir. Yumuşak, sert, kopma durumları da önemlidir.

Damarlarda Yağ Plakları-Anjiyografi

Damarlarda Oluşan Yağ Plakları Tedavisi İçin Anjiyografi

Anjiyo ameliyatı olmak damar açmada sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Anjiyografi ise kontrast maddenin damar içerisine verilerek görüntülerin elde edilmesidir. 2 şekilde yapılmaktadır. İlkinde kasık damarından girilerek kalbe kadar gidilerek oradan kontrast maddenin verilmesi ile yapılır. Konvansiyonel anjiyografi denilmektedir. Diğeri ise damardan enjeksiyon ile görüntülerin elde edilmesidir. İki şeklin aralarında büyük farklar bulunmaktadır. Anjiyografi de damar yapısı ve kalbin odacıkları ile ilgili bilgi alınmaktadır. Gelişmiş yüksek kesitli tomografi cihazı yani koroner ct anjiyografi ile damarın darlık noktasını, darlık yerini, darlık miktarını, yağ plağının çeşidi öğrenilebilmektedir.

Anjiyonun Başarılı Olması

Bir hastaya ilk önce kornel kalp hastalığı olup olmadığını öğrenmek için eforlu kalp grafisi (EKG) yapılır. %80 damar tıkanıklığını göstermektedir. %20’de ise 3 damar tıkanıklığı olsa bile negatif sonuç alınır. Kalbin performansı için kullanılabilir fakat bir tanı için tek başına yeterli değildir. Kişinin eforu testi negatif olsa bile bir kalp rahatsızlığı olmadığı sonucu çıkarılmamaktadır. Bilgisayarlı tomografi ile hastasının damar tıkanıklığı olup olmadığı hemen anlaşılmaktadır. Anjiyo işlemi yapılırken mutlaka işini iyi yapan doktorlar seçilmelidir. Doğru merkezlerde, doğru makinelerde ve doğru kişilerle tanı ve tedavi başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Anjiyo işlemi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Damarlarda Yağ Plakları Oluşumu-Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Melih Us ve Radyoloji Uzmanı Dr. Erdur Serin’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir