Damar Plakları yazımızda damarlarda oluşan pıhtı ve plakların nedenini, nasıl bir tehlike oluşturduğunu, kimleri daha çok etkilediğini ve damarlarda plak oluşmasının belirtilerini yazdık.
Damar Plakları
Yaşlanan her doku sertleşip, tahrip olmaktadır. Zamanın ilerlemesiyle birlikte insan vücudundaki her şey yıpranmaktadır. Yaşlanmak dediğimiz olayda bozuşmak anlamına gelmektedir. Damarların arasına plaklar girdiği zaman kişinin ölmesine neden olabilmektedir. Damar plakları hayati bir sorun olarak görülmektedir. Damar plakları, damar içerisine yapışıp kalan pıhtılardır. İnsanlarda mental yorgunluğu olduğu gibi, doku yorgunluğu da zamana bağlı olarak yaşanmaktadır. Bu yaşlanmanın en fazla etkilediği vücut parçası damarlardır.
Biyolojik yaşını öğrenmek isteyenlerin damar yaşına bakılarak bu yaş söylenir. Bunun sebebi yaşlanmadan en çok etkilenen dokular arasında damar ilk sırada gelmektedir. Damarlar vücudun beslenmesi ve işleyişi için çok önemlidir. Tüm yolları damarlar oluşturmaktadır. Vücudumuzdaki tüm damarların uç uca eklenmesiyle toplam uzunluğu ortalama 100.000 km’ye ulaşmaktadır. Vücudumuzda bulunan kan bir günde ortalama 100.000 km yol almaktadır.
Damar Plaklarının Oluşma Riski
Damarların içinde bazı nedenlerden pıhtı ve plak oluşması artmaktadır. Şeker hastalarında damarlarda plak ve pıhtı oluşma riski çok yüksektir. İnsülin direnci olanlarda aynı şekilde bu risk çok yüksektir. Kolesterol ve gliserit dengesizliği olanlarda da risk yüksektir. Sigara içenlerde, kilo sorunu olanlarda, hareketsiz yaşamı olanlarda, tansiyon yüksekliği olanlarda ve çok oturanlarda damarlarda pıhtı ve plak oluşma riski artmaktadır. Bu tür sorunları olanlarda damarlardan geçen kolesteroller damarlara zamanla yapışmaktadır.
Bunlar pıhtıları oluşturuyor, pıhtılar da plakları oluşturuyor. Damar plakları da insanların kalp krizi geçirme riskini fazlaca artırmaktadır. Bu plaklar zamanla organize olarak sert dokular meydana gelmektedir. Damardan geçenlerin rahat geçmesini engellemektedirler. Gıdalar, hücreler, kan hücreleri ve besin maddeleri rahatça bu yollardan akamamaktadır. Ayrıca bu maddeler akarken plaklara yapışarak daha da büyümelerine neden olmaktadır. Damar güzergahının trafik nedeniyle aksaması anlamına gelmektedir. Bu tıkanma büyüdüğü zaman beyne ve kalbe giden yollarda tıkanıyor.
Damar Plaklarının Belirtileri
Kalbinde zorlanma yaşayanlar göğsünde ağrı hissediyorsa damarda plak oluştuğunu anlayabilir. Yürürken gelen nefes darlığı ve zor nefes alma durumları damarlarda oluşan plakların kalp damar yollarını tıkadığını anlayabilir. Beyinde ise belirtileri zaman zaman geçirilen baş dönmeleri, geçici uyuklamalar, şuur kayıpları, kolda ve bacakta uyuşmalar, geçici güç kayıpları, konuşurken saçmalamalar, konuşurken kelimeleri toparlayamama ve söylenenleri anlayamama da damarlarda plak oluşmasının belirtileridir. İnsülin direnci, yüksek tansiyon ve trigliserid sorunu olanlar risk altındadır.
Damar Plakları Olanların Dikkat Edecekleri Şeyler
Damar plağı olanlar şekerine dikkat etmelidir. Hayat tarzının değiştirilmesi gerekir. Damar plağını oluşturan tüm unsurların düşürülmesi ve yok edilmesi gerekir. Egzersiz yapmak ve kanın inceltilmesi gerekir. Omega 3 takviyesi de yapılması faydalıdır. Doğal antioksidanlar damarlarda plak oluşmasını engellemektedir. Doğal sebze ve bakliyat plak oluşmasını engeller. Diğer tüm kötü alışkanlıklarından kurtulmak çözüm olacaktır.
Damar Plakları-Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.