SağlıkYaşam

D Vitamini İçin Güneşlenme Günlük Ne Kadar Olmalı?

D Vitamini İçin Güneşlenme Günlük Ne Kadar Olmalı? yazımızda D vitamini alımı için güneşlenme saatini, güneş kreminin olumsuz etkisini, sağlık açısından deniz ve havuzun farkını yazdık.

D Vitamini İçin Güneşlenme Saati

D vitamini, vitaminlerden değildir. D vitamini vücudumuzda üretilen bir hormondur. Cildimiz D vitaminini yapar, vücutta üretilen bir şeye vitamin denilmez. Ama genel olarak ismi D vitamini olarak kalmıştır. D vitamini, cilde güneşin ultraviyole B ışını geldikten sonra kolesterolle birlikte üretilir. Güneş ışığı vitamini, gün ışığı vitamini olarak bilinmektedir. Güneşin ultraviyole B ışını, en kısa zamanda yani atmosferin en kısa zamanda geçtiğinde en etkili olduğu zamanlardır. Bu gölgenizin güneşte en kısa olduğu zamandır. Bilinenin aksine öğle civarı saat 12’ler gibidir. En etkili D vitamini alabileceğiniz zaman, öğlen vakitleridir. Atmosferden yatay olarak gün ışığı geçtiği zaman yani sabahın erken saatlerinden 10’a kadar veya akşam 4’den sonra ultraviyole B ışını atmosferde kalıyor. Bu nedenle de ultraviyole B ışını vücudunuza ulaşamıyor.

Öğlen vakti güneşte 20 dakika kadar güneşlenmeniz D vitamini için yeterli olacaktır. Bu zaman süresince vücudunuz 25 bin ünite D vitamini üretecektir. Her gün 20 dakika almanıza yeterli olacaktır. Başınıza şapka takarak başa güneş geçmesine engel olabilirsiniz. El, kol, bacak gibi yerlerinizden rahatlıkla güneş ışığını alabilirsiniz. D vitamini en önemli antioksidanlardan biridir. Bağışıklık sisteminizi koruyan hormonlardandır.

Cilt Güzelliği İçin Yapılması Gerekenler-Güneş Işınları

Güneş Kremi Güneş Işığını Engelliyor

Güneş kremi sürdüğünüzde vücudunuza güneş ışığı giremez. Ayrıca satın aldığınız güneş kremlerinde ki kimyasalların size zararı da vardır. Bu şekilde kremi sürdüğünüzde D vitaminini hiç alamazsınız. Güneş kremi sürmeden güneşlenmeyi unutmayın.

Deniz ve Havuz

Deniz çok faydalıdır. Ne zaman isterseniz o zaman denize girin ve istediğiniz kadar kalın. Havuzlar ise tehlikelidir. Havuzların temiz kalmasını sağlamak için kullanılan klor maddesi çok tehlikelidir. Klor, siz havuzda kaldığınız sürece cilt tarafından emilir. Özellikle çocukların gözlerinin kızarması ve burunlarının akması klor zehirlenmesinden kaynaklıdır. Bu durumlar çocukların havuzlara girmesinden sonra yaşanmaktadır. Klor en büyük zehirlerdendir. Klor ayrıca deterjanlarda da bulunmaktadır. Deterjanlar yerine arap sabunu ve sirke kullanabilirsiniz.

Habertürk Tv YouTube-Prof. Dr. Canan Karatay’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir